Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.04.2015.
05:46
J. L. Petković - Vesti A

Amerika opominje Makedoniju

Ovo nije lokalna priča, napad je opasniji nego što se misli, komentariše za "Vesti" nedavnu terorističku akciju u Makedoniji Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba i poslanik u makedonskom parlamentu.

youtube.com/dpsmdpsm
Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba i poslanik u makedonskom parlamentu: Napad je poruka da Skoplje nema pravo na sopstvenu politiku

Ko stoji iza tog napada i šta mu je cilj?
- Ovo nije prvi, već samo jedan u lancu terorističkih napada kojima Albanci već čitav vek po nalogu svojih gazda iz Londona i Vašingtona na celom Balkanu pokušavaju da destabilizuju "neposlušne" države. Ovaj model se godinama vrlo uspešno primenjuje za pritisak na Srbiju. Izgleda da je sada došlo vreme da i Makedonija oseti istinski zadah zapadne ljubavi. Napad na karaulu Gošince je opomena Makedoniji da nema pravo na sopstvenu politiku. Videli smo kod nasilnog otimanja Kosova i NATO bombardovanja Srbije dokle su gazde naših Albanaca spremne da idu, a na primeru spaljenih crkava, razorenih ognjišta i Žute kuće razumeli smo svu morbidnost zapadnog "pokroviteljstva".

Neki mediji sumnjaju da je ovaj napad inscenirala vlast?
- To je jedna od najopasnijih konstrukcija. Ovo nije lokalna priča, ovaj napad je opasniji nego što se misli i svi mi moramo biti svesni toga. Zahvalan sam medijima iz Srbije na odmerenosti kojom prate događaje u Makedoniji.

Mogu li se očekivati novi napadi?
- Za Albance teroristički napad ništa ne znači. Ovo je uloga koju su oni igrali već bezbroj puta, i za njih se ona pokazala više od dobitne kombinacije. Makedonija, ali i Srbija, a posebno Grčka i Crna Gora, mogu očekivati nove napade. Čim stigne novi nalog sa Zapada, eto novog terorizma.

Kako Skoplje izlazi sa tim na kraj, ima li pomoći od međunarodne zajednice?
- Zavisi koga i šta podrazumevate pod međunarodnom zajednicom. Makedonija je intenzivno radila na uspostavljanju poverenja sa svim relevantnim svetskim faktorima, sarađivala po pitanju međuetničkih odnosa, najšire otvorila svoja vrata za strane investicije - dok nisu krenuli pregovori o Turskom toku za međunarodnu zajednicu bila je uspešna priča, i u političkom i u ekonomskom pogledu. Na svom putu ka EU dostigla je nivo sa kojeg takoreći sutra može biti primljena, ako reši problem imena sa Grčkom.

Vlast smatra da iza napada stoje grupe s Kosova, da li će počinioci biti privedeni pravdi?
- A da li su privedene pravdi ubice dece iz Goraždevca? Ili bilo ko od izvršilaca brojnih terorističkih napada na Kosmetu? Nisu, naravno. Isto tako i počinioci ovog terorističkog akta neće biti pronađeni. Ovo pitanje treba postaviti onima koji suštinski upravljaju Kosovom, okupiranom srpskom pokrajinom, i treba ga postavljati svakog dana.

Podrška saradnji sa Rusijom

Govori se o približavanju Makedonije Rusiji?
- Svako približavanje Rusiji izaziva bes Zapada, međutim, Rusija je faktor koji danas ne mogu da zaobiđu ni zemlje poput Nemačke ili Italije, a kamoli mala Makedonija. Po pitanju Rusije Makedonija vodi sasvim ispravnu i jedinu moguću politiku. Dajem puni doprinos saradnji Makedonije s Ruskom Federacijom i nastaviću da to činim i dalje.

Mač i iznad srpskih glava

Da li su i koliko Srbi ugroženi terorističkim napadima?
- Ovo je suštinsko pitanje koje nama, Srbima u Makedoniji, kao mač svakodnevno visi nad glavom. Srbi u Makedoniji uglavnom žive na područjima koja gravitiraju ka Kosmetu. Posebno je ugožena Skopska Crna Gora, okolina Kumanova, sela oko Tetova. Preduzimamo sve korake kako naš narod na tim područjima u slučaju napada ne bi ostao bez zaštite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online