Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.04.2010.
14:55
Tanjug A

Karadžić: Muslimani proglasili nezavisnost i izazvali rat

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je tokom unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe američkog diplomate Herberta O'Kuna, da je muslimansko jednostrano proglašenje nezavisnosti izazvalo rat u BiH, a ne bosanski Srbi kao što O'Kun tvrdi.

Radovan Karadžić
 

Prema O'Kunu, kada više nije bilo Jugoslavije, pošto su nezavisnost proglasile Slovenija i Hrvatska, muslimani su govorili "nema više Jugoslavije, sada je to Srboslavija" i zbog toga su hteli nezavisnost i raspisali referendum na koji Srbi nisu izašli.

aradžić je na početku ispitivanja svedoku optužbe predočio nekoliko dokumenata i naredbi vojsci RS prema kojima treba preduzeti sve zaštitne mere prema civilima i verskim objektima i treba pružiti prolaz konvojima humanitarne pomoći.

"Vojnici vas nisu slušali"

"Moj zaključak je da vojska nije slušala vaše naredbe. Naređenja su za svaku pohvalu, ali ih vaši vojnici nisu slušali", rekao je Herbert O'Kun.

Takođe, Karadžić je naredio vojsci RS da se mora pridržavati Ženevske konvencije i ostalih propisa međunarodnog ratnog prava.

O'Kun je kazao da su takve naredbe za svaku pohvalu, ali da u stvarnosti one nisu sprovođene, tvrdeći da je bilo etničkog čišćenja i onemogućavanja konvojima sa humanitarnom pomoći da dođu do muslimanskih teritorija.

Karadžić je ukazao da je bilo zloupotrebe humanitarne pomoći i da je često švercovan ratni materijal u tim konvojima, te da je vojska imala obavezu da izvrši rutinski pregled sadržaja konvoja.

Karadžić je pročitao više svojih naredbi vojsci RS da se konvojima mora omogućiti prolaz konvoja humanitarne pomoći i da se kontrola sadržaja mora vršiti efikasno i sa što manje zadržavanja.

Karadžić je pokazao svoju platformu za rešavanja krize u BiH datiranu 22. aprila 1992. godine, prema kojoj nudi, između ostalog, da se uspostavi trenutno primirje i da se nastavi konferencija o BiH do rešavanja krize. O'Kun je rekao da nije bio u BiH krajem aprila i da mu taj dokument nije poznat.

Karadžić je istakao da su do 1. aprila 1992. godine ginuli samo Srbi i da su napade vršili muslimani i Hrvati, s čime se O'Kun nije saglasio rekavši da su "napadi u martu primarno bili bosanskih Srba na muslimane".

Pismo kao dokaz: Vlada BiH nije dala da se uključi voda u Sarajevu

Karadžić je pročitao pismo Freda Kunija, koga je Džordž Soroš poslao u BiH da reši problem snabdevanja vodom u Sarajevu, koji je naveo da mu je jedan oficir UNPROFOR-a tvrdio da se neko iz vlade BiH buni da se voda uključi.
Karadžić je rekao i da su muslimani prodavali vodu i nije im odgovaralo da se ona uključi. O'Kun je ponovio da je takvih dešavanja bilo na svim stranama i da takav primer potvrđuje tu činjenicu.

Karadžić je tvrdio da su tokom opsade Sarajeva kada je često bilo nestanka struje i vode, šverceri zadržavali konvoje humanitarne pomoći da bi držali visoke cene u gradu i da su činile sve da bi povećali patnje svog naroda i da bi tako stvorili lošu sliku o Srbima u svetu.

"Švercera je bilo na svim stranama i u svim delovima BiH. Nije istina da su bosanski muslimani zaustavljali konvoje da bi kontrolisali cene, njima je u interesu bilo da konvoj stigne", odgovorio je svedok optužbe.

O'Kun, koji je za vreme rata u BiH bio zamenik specijalnog izvestioca UN za Balkan Sajrusa Vensa, završio je u sredu svoje svedočenje na suđenju Karadžiću.

Iduće sedmice biće nastavljeno suđenje Karadžiću, kada će biti izveden novi svedok optužbe.

Bivši predsednik RS je, u dve tačke optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, dok se u preostalih devet tačaka tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.04.2010. 16:39
Ne daj se Radovane, uz tebe smo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online