Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 28.04.2015.
21:04
vecernji.hr A

VRH: Hrvati grade "Zagreb na vodi"!

Hrvatska priprema projekat Zagreb na Savi, koji je vredan oko 1,4 milijarde eura. Aktualizovao ga je bivši prvi potpredsednik Vlade Radimir Čačić još 2012. godine, a tada je obećavao da će ceo projekat biti gotov do 2020. godine.

wikimedia.org/Souvaroff
E, da vidimo ko će pre :D

Zagreb na Savi, naime, projekt je pokrenut najviše zbog rešenja problema odbrane od poplava, zaštite okoline i korišćenja hidroenergetskih potencijala toka Save.

Idejnih rešenja ima više.

Jedna je da se izgrade novi pragovi koji bi kontrolirali Savu i podzemne tokove, druga je opcija bila gradnja pet velikih hidroelektrana, a treća je prokop kanala Sava-Sava, odnosno da se postojeći kanal Sava-Odra u najbližoj tački opet poveže sa Savom.

Gradnja HE Podsused koštala bi oko 260 miliona eura, HE Prečko 164 miliona eura, a HE Sisak 213 miliona eura. Za gradnju četiri male hidroelektrane potrebno je uložiti 213 miliona eura. Tih sedam hidroelektrana godišnje bi proizvodilo oko 636 gigavatsati električne energije što je 23 odsto ukupne godišnje potrošnje Zagreba.

Trećom bi se opcijom u Zagrebu uz obalu Save oslobodilo oko 350 hektara zemljišta. Savom bi kroz Zagreb mogli da plove manji turistički brodovi, a Velika Gorica mogla bi da dobije rečnu luku. Hrvatska je za ovaj projekat obezbedila 500.000 eura, a ostatak pomoći očekuju od Evropske unije.

Projekat Zagreb na Savi najveći i najkompleksniji projekat koji Hrvatska ima i koji je njen potpredsednik Radimir Čačić, kako kaže, dosad pokretao.

– Bitno je da je projekt u visokoj meri definisan i da je postignuta saglasnost oko projekta s desetak ključnih institucija što, primera radi u Beogradu nije bio slučaj. Nema razloga da se taj projekat ne realizuje, ali dinamika kakvu naša vlada ima takva je kakva jeste – kaže Čačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.04.2015. 21:27
Како су САД растуриле Југославију у свим Републикама су на власт дошли плаћеници Вашингтона и Брисела .Хрватска је сада дужна 46,2 милијарди евра и ко ће тај дуг вратити .Дали народ Хрватске боље живи као је Хрватска ушла у ЕУ .Народ Хрватске све горе и горе живи и све је већа незапошљеност а само политичари боље живе .Како живи народ Црне горе , Босне и Херцеговине , Македоније .Све народи сада још теже живе а политичари уживају . Бивша Југославија је била дужна 16 милијарде а сада све 6 Републике бивше Југославије су дужне 265,8 милијарди евра .Америчка демократија је уништила Балканско полуострво .
Sreda 29.04.2015. 06:40
Hrvati mogu da grade sta hoce...Zagreb je najvece selo u Evropi u kome se ama bas nista ne desava i ostace tako zauvjek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online