Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.05.2015.
13:29
Tanjug A

Završena opsada Kumanova: Pet policajaca ubijena, teroristi pobijeni ili se predali

Kako prenose reporteri sa lica mesta grupa od 70 terorista je delom eliminisana a delom se predala, ali je u celosti savladana. Makedonski mediji javljaju i da se policiji predalo 30 terorista posle kratkih pregovora.

U akciji makedonske policije protiv te grupe od preko 50 osoba ranjeno je 30 policajaca i civila, od kojih su teže povređeni prebačeni u bolnicu u Skoplju. Strahuje se da je broj žrtava veći, a za sada je potvrđeno da su tri policajca preminula u bolnici. Sukobi su usledili posle pojave oružanih terorističkih grupa u brdima oko tog grada.

22 22 - Portparol makedonske policije Ivo Kotevski nije  želeo niti da potvrdi niti da demantuje informacije koje se mogu čuti od rođaka Albanaca iz Kumanova u Preševu da je Makedonija večeras zatvorila granicu i onemogućila dalji prelazak izbeglih iz Kumanova u Srbiju.
  "U stalnom smo kontaktu sa vašim vlastima i možete se njima obratiti za informacije", istakao je Kotevski u izjavi Tanjugu.

 

19 08 - Oslobodilačka nacionalna armija preuzela je odgovornost za napad na makedonsku policiju u Kumanovu, piše prištinski "Bota sot".

Ova grupa, koja se oglasila putem interneta, navodi da je napad na policiju "odgovor na višednevno uznemiravanje Albanaca u okolini Kumanova".

17 10 - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo zvaničnu posetu Rusiji i vraća se u zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Iz kabineta najavljuju da će po povratku Ivanova iz Moskve biti sazvan Savet bezbednosti u vezi sa poslednjim događajima u Kumanovu.

16:02 - Napad u Kumanovu izvela je "teroristička organizacija koja je došla iz jedne susedne zemlje", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski. "Njihove pristalice su im pomogle da se sakriju, a planirali su teroristički napad. Grupa je dobro naoružana i dobro obučena, a krili su se u nekoliko kuća u jednom naselju“, rekao je Kotevski. Kao je rekao, policija pretresa kuću po kuću da bi otkrila teroriste i eliminisala ih.

15:12 - Lider albanske Demokratske unije integracija (DUI), manje članice vladajuće koalicije, Ali Ahmeti pozvao je građane Kumanova da ne podležu provokacijama. On je naglasio da događaji u Kumanovu nisu strateško opredeljenje Albanaca u Makedoniji, na Kosovu, Albaniji i, kako je rekao, "Preševskoj dolini". On je pozvao medije i javnost da demonstriraju veliku odgovornost u ovo „mnogo delikatno vreme“ i da se uzdrže od  bilo kakvog "raspirivanja" ionako teške situacije.

13:30 - Pomoćnik makedonskog ministra policije Ivo Kotevski rekao je da će javnost biti informisana kada akcija u Kumanovu bude završena. Koteveski je apelovao na građane da budu smireni, dodajući da MUP razmatra načine za razbijanje naoružane grupe u kumanovskom naselju Divo gde, kako je rekao, u najvećem broju žive Albanci.

Grad i okolinu nadleću helikopteri, koji, za sada, nisu dejstvovali. Kako javljaju mediji iz nekoliko kuća podiže se dim. Građanima je naređeno da ne napuštaju svoje domove dok traje akcija kojoj se priključuju novi odredi policije.

Reuters
Policija evakuiše ljude iz naselja u kojem se vodi okršaj sa teroristima

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni i da ne podležu provokacijama. On je potvrdio da još traje policijska akcija protiv grupe naoružanih, za sada, nepoznatih osoba koji su pre nekoliko dana primećeni u tom gradu.

Procenjuje se, kaže Damjanovski, da grupa naoružanih broji između 50 i 70 osoba, a da su oni smešteni u privatnim kućama koje su opkolili pripadnici makedonske poicije, a u toku je i potera za onima koji su odbegli i nalaze se u naselju Diva. To naselje je blokirano, a nezvanično ima poginulih i povređenih civila i policajaca, javila je TV Nova.

Situacija je dramatična, građani su veoma uznemireni, a pojedini napuštaju svoje domove, rekao je Damjanovski i apelovao na građane da ostanu mirni, da sačuvaju prisebnost i "ne podležu etničkim podelama“.

On je pozvao političke partije, građanske organizacije i posebno Albance da "nikoga ne podržavaju" i poručio da ova kriza treba da se okonča eliminacijom naoružane grupe i vraćajem mira i spokoja među građane Kumanova.

Ranije danas mediji su javili da je 12 policajaca povređeno od kojih trojica teže i oni su prebačeni u skopsku bolnicu. TV N1 je javila potom nezvanično da su trojica policajaca podlegla povredama u bolnici u Kumanovu. Međutim, nadležnima je zabranjeno bilo kakvo davanje informacija o broju i stanju povređenih.

Lider Demokratske unije integracija Ali Ahmeti, manje članice vladajuće koalicije, pozvao je građane da ne podležu provokacijama. On je naveo da je upad naoružanih ljudi u Kumanovo nastavak incidenata poput nedavnog napada na karaulu Gošince, kao i eksplozije koja se dogodila ispred sedišta njegove stranke u Skoplju.

POVEZANE VESTI

Subota 09.05.2015. 21:24
Trebalo je to sve pomlatit a ne ostavit ih u zivotu . Kad su se predali odma je to trebalo likvidirat tako to ozbiljne jedinice rade .
Subota 09.05.2015. 20:27
Prosto ne mogu da verujem kakav je ovo kukavicluk. Udju spolja, naprave pakao a kada ih policija satera uza zid kao najgore kukavice se predaju, znaci nemaju hrabrosti da se bore do kraja, sto navodi na zakljucak da su placenici. Za teroriste ne treba da postoji Zenevska konvecija... Za ovaj sljam ne treba imati milosti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online