Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.05.2015.
20:19
Tanjug A

"Makedonija - bure baruta na Balkanu"

Zagrebački stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtilo smatra da je Makedonija sa sadašnjom strukturom definitivno "bure baruta" na Balkanu, ne samo zbog etničkog sastava, već i zbog toga što je, kako kaže, podeljena i u političkom smislu.

Tanjug/AP
Makedonija podeljena i etički i politički: Jake vojne i policijske snage u Kumanovu

Crvrtilo je za hrvatsku Novu TV naveo da u budućnosti ne bi trebalo isključiti mogućnost eskalacije sukoba i van granica Makedonije i ocenio da oružani sukobi makedonskih snaga bezbednosti i terorista, tokom vikenda u Kumanovu, najviše odgovaraju aktuelnom vladajućoj strukturi i premijeru Nikoli Gruevskom.

- On (Gruevski) je pritisnut od opozicije, ali i od javnosti zbog svega onoga što se saznalo putem prisluškivanja, kao i drugih stvari koje je vlast radila unazad nekoliko godina. Suočio se i s mogućnošću da dođe do velikog pritiska, možda i prevremenih izbora i nekih drugih događaja koji bi oslabili njegovu vlast. S obzirom na sve to, ovaj događj, ali i sličan od pre dve nedelje, išao je njemu na ruku i on je uspeo da konsoliduje svoju vlast - mišljenje je Cvrtila.

Upitan da li je na pomolu nova Ukrajina, "makedonsko proleće", kao i da li je Makedonija novo "bure baruta" na Balkanu, on odgovara da ta država sa sadašnjom strukturom to definitivno jeste i podseća da je Makedonija, pored svega toga, unazađena nakon što pre nekoliko godina nije dobila pozivnicu za NATO.

- Tamo su demokratske institucije slabe, pod apsolutnom su kontrolom vlasti. Mediji nisu slobodni. To je autoritarna vladavina koja izaziva otpor građana. Ovog proleća se taj otpor pojačao i činilo se kako bi mogao rezultirati nekakvom političkom promenom. Ovi događaji će sigurno to zaustaviti, ali neće u potpunosti sprečiti", naveo je Cvrtilo i upozorio da ovakve događaje ne treba isključiti ni u budućnosti.

Borisov savetovao Gruevskom da podnese ostavku

Bugarski premijer Bojko Borisov smatra da premijer Makedonije Nikola Gruevski treba da podnese ostavku  u cilju stabilizacije stanja u toj državi, prenela je makedonska Nova TV.

- Ja sam lični primer šta treba da se uradi kada nemate poverenje iz nekog razloga. Tako se vraća poverenje - izjavio je Borisov za bugarske medije naglašavajući da je za vreme svog prvog manadata podneo ostavku zbog protesta građana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 21:46
Stvara se velika Albanija pod pokroviteljstvom zapadnih sila.Ostavimo se petparačkih priča,ostavimo se strančarenja,nadmudrivanja medjusobnih svadja i podela.Ode deo po deo Srbije.Na našim srpskim zemljama stvara se velika,Albanija,Hrvatska;Bošnjačka.12 i 5 je ali još nije prekasno:prst na čelo:postoji samo jedan interes samo jedna stranka: S R B I J A!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online