Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
11:06
Srna A

Sisak '92: Hrvatski specijalci sekli grkljane Srbima

Ratni zločin nad 611 cvivila u Sisku, uglavnom Srba, tokom 1991. i 1992. godine počinile su dve regularne jedinice iz sastava hrvatske specijalne policije ''Handžar divizija" kojom je komandovao Ekrem Mandal i zloglasni ''Vukovi'' pod komandom Žarka Peše, navodi zagrebački novinar Domagoj Margetić koji je od 2005. godine istraživao zločine u slučaju ''Sisak''. On je dodao da odgovornost za zločin snosi i HDZ, pošto je čovek preko koga je išla cela operativa današnji ministar unutrašnji poslova Hrvatske Tomislav Karamarko.

"Hijerarhija odgovornosti za ratne zločine u Sisku vodi i po HDZ-ovoj liniji, ali i po liniji komandne odgovornosti prema ratnoj Vladi na čelu sa Franjom Gregurićem, koga za ratne zločine sumnjiči i Zajednica Srba u Hrvatskoj, dok je njegov ratni šef kabineta preko kojeg je išla sva operativa bio Tomislav Karamarko, današnji ministar unutrašnjih poslova", pojašnjava Margetić.

On dodaje da je Karamarko protiv njega podneo krivičnu prijavu za špijunažu protiv Hrvatske i za objavu državne tajne, jer je objavio podatke u slučaju ''Sisak'', pa se zbog toga protiv Margetića vode krivični postupci.

Istakavši da se srami Hrvatske koja zataškava slučaj „Sisak", Margetić naglašava da je velika moralna obaveza pronaći grobove žrtava u Sisku, gde je počinjen jedan od najmasovnijih ratnih zločina u Hrvatskoj 90-ih godina.

Među žrtvama bilo je Hrvata, ali i Bošnjaka: Domagoj Margetić
 

''Ovde me optužuju da sam srpski špijun i pozivaju na moje ubistvo ili hapšenje. Prete mi smrću ako nastavim s ovakvim radom, pisanjem i objavljivanjem. Ipak, obični ljudi mi čestitaju i pružaju ruku podrške, pogotovo mladi. Vjerujem da ćemo jednog dana znati istinu o žrtvama u Sisku i da ćemo tada svi mi s jedne i druge strane Save zapaliti sveću našim sugrađanima, žrtvama zločina i pokloniti se tim ljudima", rekao je Margetić. 

On je izjavio da su jedinice koje su počinile zločin bile neposredno nadređene ratnom načelniku Sisačko-moslavačke Policijske uprave Đuri Brodarcu i naglasio da ratni komandant Mandal danas živi na području Labina u Istri.

Margetić je 20. aprila predao Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu svu dokumentaciju o svom istraživanju u slučaju ''Sisak'' iz 1991. i 1992. godine, među kojima su strogo poverljivi dokumenti Ministarstva odbrane Hrvatske i popisi žrtava i ubica.

''Slučaj 'Sisak' intenzivnije istražujem od 2005. godine, a prve dokumente objavio sam u aprilu 2007. godine, kada sam objavio i krivičnu prijavu Zajednice Srba u Hrvatskoj o ratnim zločinima u Sisku. Tada sam razotkrio i detalje tog ratnog zločina u kojem je ubijeno ili se vode kao nestali čak 611 civila, građana Hrvatske, od čega 595 Srba, 14 Hrvata i dva Bošnjaka", rekao je Margetić.

Ubijani penzioneri i žene

 

Od ukupnog broja ubijenih i nestalih, navodi Margetić, 129 žrtava su bili penzioneri, 42 su bili radnici Rafinerije u Sisku, 81 sisačke Železare, 14 je radilo u Pošti, petoro u Pošti u Petrinji, 18 je radilo na železnici, 25 u bolnici, 68 u fabrici ''Gavrilović'', osmoro u Skupštini opštine Sisak i devetoro u Skupštini opštine Petrinja. Među ubijenima bilo je 120 žena, od kojih 26 penzionerki, 87 radnica, dok za sedam žena nema podataka o radnom statusu.

Margetić kaže da je 500 građana bilo s užeg područja grada, 107 lica iz mesta Mošćenica, 12 iz ostalih mjesta u bližoj okolini Siska, te u selima Blinski Kut, Kinjačka Gornja, Kinjačka Donja, Blinska greda, Bestrma, Trnjani, Čakale i Brđani.

''Neke žrtve su pronađene presečenih grkljana u reci Savi, neke ubijene pred svojim kućama ili na drugim lokacijama, ali za većinu žrtava se, nažalost, ni danas ne zna gde se nalaze njihovi posmrtni ostaci", naglasio je Margetić.

Margetiću, inače uredniku portala "necenzurisano" (necenzurirano.com), u istraživanju su pomagali radnici MUP-a i Bezbednosno-obaveštajne agencije zahvaljujući kojima je dolazio do podataka i strogo poverljivih dokumenata o slučaju ''Sisak''.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online