Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.05.2015.
14:51
Tanjug A

Makedonija podeljena, Skoplje blokirano, Zapad izabrao stranu

Posle dva mitinga koja su u poslednja dva dana održana u Skoplju, za i protiv Nikole Gruevskog, ispred zgrada vlade i Sobranja ostali su aktivisti opozicionog SDSM-a, odnosno vladajućeg VMRO-DPMNE. I jedni i drugi tvrde da će tu ostati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Tanjug
Šatori ispred zgrade Sobranja u Skoplju

Opozicija traži ostavku Gruevskog i formiranje prelazne vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. Premijer je odgovorio da neće odstupiti. Pristalice Gruevskog tvrde da su  tu da bi "sačuvali demokratiju", te da će tu i ostati sve dok opozicija ne odustane od zahteva da premijer podnese ostavku.

Mile Ilijevski, jedan od građana koji su se okupili ispred Sobranja u znak podrške premijeru Gruevskom rekao je da će ostati na tom mestu sve dok lider opozicije Zoran Zaev ne odustane od namere da destabilizuje državu.

- Na vlast se dolazi legitimnim putem, izborima, a ne kreiranjem veštačke krize, kao što to radi Zaev - rekao je on.

Reuters
Kontramiting pristalica Gruevskog: Čuvamo demokratiju

Ilijevski tvrdi da će ispred makedonskog parlamenta ostati "i dan i noć", sve dok bude potrebno.

- Nijedna vlada nije napravila ovoliko, nećemo da dozvolimo da Zaev preuzme vlast - kategoričan je on.

Dejan Arsovski kaže da građani koji su u šatorima ispred zgrade vlade hoće da dokažu istinu o Makedoniji koja je snažna i ima jakog premijera sa jasnom vizijom i programom koji se realizuje.

- Mi ostajemo ovde da kažemo stop kriminalu. Zaev je kriminalac i neka dođe da nam objasni kako misli da bude premijer kada ima presudu da je kriminalac - rekao je Arsovski.

Ispred Sobranja će, kako tvrdi, ostati sve dok Zaev ne prestane da manipuliše lažnim optužbama koje iznosi na račun Gruevskog, posebno kroz objavljivanje medijskih bombi.

Pristalice Zaeva ispred zgrade Vlade Makedonije kampuju već četvrti dan. I oni tvrde da se odatle neće skloniti dok Gruevski ne podnese ostavku.

Tanjug
Zaev ujedinio Albance i Makedonce protiv vlasti

Za to vreme Gruevski i Zaev u Strazburu razgovaraju sa "trojkom" evroparlamentaraca i evropskim komesrom za susedstvo i proširenje Johanesom Hnom o mogućnostima za prevazilaženje najteže političke krize koja je pogodila ovu zemlju od njene nezavisnosti. Dijalog dvojice lidera u Skoplju, u petak i ponedeljak, završen je bez rezultata.

Procenjuje se da će razgovor u Strazburu trajati do duboko u noć između utorka i srede, a poznavaoci prilika kažu da ne treba biti previše optimističan u pogledu rezultata tog susreta.Naredni susret Gruevskog i Zaeva već je dogovoren za 26. maj u Skoplju.

Zapadni mediji izabrali stranu

"Kada je stupao na funkciju, Gruevski je slavljen kao čovek promene koji će privatizovati privredu u državi, učiniti je zanimljivom na svetskom tržištu i povesti je u pravcu NATO i EU. Posle svega, on se i dalje pokazuje za nekog ko se žrtvuje za svoj narod", navodi Zidojče cajtung i dodaje da bi EU trebalo da obustavi novac za projekte u Makedoniji, kao i da pokrene potpuno međunarodno rasvetljavanje svih optužbi iznetih u slučaju prišluškivanja do, kako se navodi, pokolja u Kumanovu.

Za ostavku premijera i formiranje prelazne vlade do novih izbora navija i britanski BBC, koji je antivladin miting nazvao uspešnim. "Na ulice su izašli stari i mladi, muškarci i žene. Albanski orao vijorio se pored makedonskog sunca", preneo je BBC.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.05.2015. 17:08
makedonci,čuvajte Srdju Popovića,ima on još posla i posle vas.Zludnu igru igrate.-to vam mi iz Srbije poručujemo,niste daleko da ne znate kako nam je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online