Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
59
Petak 29.05.2015.
09:10
Tanjug, Srna, Jutarnji.hr A

"Branitelji" napravili haos na trgu, huligani vikali "Za dom spremni!"

Demobilisani borci juče (28. maj) su protestovali na Markovom trgu u Zagrebu tražeći razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Policija je opkolila trg, a borci su na kraju ušli u crkvu svetog Marka pošto je interventna policija počela da se približava crkvi, a skup je privukao i grupu huligana koji su vređali policiju. Kako prenose hrvatski mediji, u jednom trenutku je morala da interveniše i Hitna pomoć.

U četvrtak se u Zagrebu okupio deo hrvatskih branitelja i ratnih invalida koji već mesecima protestuju ispred resornog ministarstva. Grupa demonstranata okupila se ispred sedišta vlade gde su poručili da sa Markovog trga neće otići dok ih ne primi premijer Zoran Milanović.

U pitanju su branitelji koji više od 220 dana protestuju u šatoru ispred resornog ministartva u Savskoj ulici ultimativno tražeći ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih saradnika, jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava.

Demobilisani borci rekli su da ne postavljaju ultimatume, već samo žele razgovor sa premijerom, prenose hrvatski mediji. Oni su juče čitavo popodne protestovali ispred sedišta vlade na Markovom trgu, a najavili su da neće otići dok ne razgovaraju sa premijerom, uprkos tome što po hrvatskom zakonu od 22 časa stupa zabrana okupljanja na Markovom trgu.

Nakon što je rok za okupljanje istekao, "branitelji" nisu ušli u crkvu svetog Marka, nego su u početku stajali ispred nje, tvrdeći da imaju nameru da ostanu na platou celu noć, uprkos zabrani. Mahali su hrvatskim zastavama i glasno vikali: "Hrvatska, Hrvatska!" i "U boj, u boj, za narod svoj!

Nakon isteka roka policajci sa šlemovima počeli su formirati kordon uz postavljenu ogradu na Markovom trgu. Deo branitelja počeo je da vređa policajce.

Do Markovog je trga sinoć je stigla i grupa mlađih muškaraca, koji su vikali "Za dom spremni", i vređali policiju. Policajci su ih pokušali smiriti ali u jednom su trenutku počeli da trče i interventni policajci su stavili šlemove na glave, javlja Jutarnji list.

Na Trg svetog Marka puštena je jedna ekipa Hitne pomoći, jer je, navodno, pozlilo jednom od predvodnika braniteljskih protesta Đuri Glogoškom. Na kraju je interventna policija ugurala  demonstrante u crkvu svetog Marka, prenosi Srna.

Metalna barijera

Ispred ulaza u crkvu je postavljena metalna barijera koja sprečava bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a na Markovom trgu na kojem je javno okupljanje zabranjeno od 22 do osam sati ujutro, sinoć je ostalo oko 100 policajaca i novinari, javila je Hina.

Deo interventnih policajaca povukao se s Markovog trga oko 23 sata. Na ulazu u crkvu, u kojoj su demobilisani borci čekali da ih primi premijer, stajao je sveštenik.

Premijer samo odmahnuo rukom

Ranije tokom jučerašnjeg dana, na pitanje novinara hoće li primiti branitelje, premijer Zoran Milanović, koji je učestvovao na obeležavanju Dana Oružanih snaga u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, samo je odmahnuo rukom, dok je resorni ministar Predrag Matić ocenio da problemi demonstranata nisu nerešivi "osim onih političkih i politikanskih".

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 18:17
Nisu to huligani,već usstaše-pravilno izveštavate vi iz vesti.
Petak 29.05.2015. 10:35
ustasse di vam je onai slobodan heroi. jel se uspavo danas?? kolko vas to kolinda placa kad ne silazite sa ovai srpski sait ko kurvra sa kurrca??
Petak 29.05.2015. 10:34
lele sta ga ustassa na ovaj portal.kako ste bre vi vesti srpski portsal??? jel vi mislite samo na srbi katolici??? pa to neje postenski!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online