Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.06.2015.
19:58
Srna A

"Crkva u Crnoj Gori na raspeću - gonjena i progonjena"

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je u sredu da je 17 vekova posle Svetog cara Konstantina Crkva u Crnoj Gori gonjena i progonjena.

Srna
Crkva nevidljiva za crnogorske vlasti: Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

- S tugom kažemo da je 1700 godina posle cara Konstantina u Njegoševoj Crnoj Gori, koja je utemeljena na Časnome krstu i Svetome Petru Cetinjskom, i na njegovom zakoniku od 33 člana, koji je on napisao u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, u toj Crnoj Gori kojoj je Crkva Božja, ova mitropolija cetinjska bila i ostala kičmena moždina, Crkva je danas gonjena i progonjena - rekao je mitropolit Amfilohije u Cetinjskom manastiru u propovedi na Svetoj liturgiji povodom praznika Svetih cara Konstantina i carice Jelene.

On je istakao da se Crkva u Crnoj Gori nalazi na raspeću.

- Ona za ovu vlast ne postoji jer, kako oni kažu, nije registrovana. Namesto da Crkva Božja Svetoga Petra njih registruje, da bi onda oni postali prava i istinska država - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je podsetio da se Crkva po zahtevima vlasti prijavila onakva kakva je bila kroz vekove.

- Danas vlast crnogorska, učenici onih koji su rušili hramove, koji su srušili zlatni krst Njegošev na Lovćenu, kažu nema Crkve, ona treba da se registruje kod njih da bi onda oni mogli da kažu od trenutka registracije sad ste vi nastali ovde. Da je onda ucenjuju i da stvaraju svoje ideološko-partijske crkve i religije - napominje mitropolit Amfilohije.

On je rekao da je problem boravka sveštenstva u Crnoj Gori nastao kao posledica takvog odnosa vlasti prema Crkvi i dodao da vlast to radi u ime nekakvog njenog partijsko-plemenskog, mnogobožačkog nastrojenja.

- Oni u ime tog nastrojenja, kao u vreme pre cara Konstantina, negiraju Crkvu Božiju koja ovde postoji i koja će postojati i vrata paklena neće je nadvladati - poručio je mitropolit Amfilohije.

Otimanje hramova

Mitropolit crnogorsko-primorski ističe i da crnogorska vlast pokušava da otme hramove.

- Umesto da se ugledaju na cara Konstantina koji je imovinu otetu od Crkve Božije i hramove oskrnavljene vratio Crkvi, ovi naši, iako hoće da idu u Evropu, imovinu crkvenu, koja je opljačkana, neće da vrate. I ne samo to, već pokušavaju da nam otmu hramove - rekao je mitropoli Amfilohije i naveo primere hramova na Ćipuru i na Kruševcu u Podgorici.

Mitropolit je ocenio i da se pokušavaju oteti ćivoti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog.

- Sad pokušavaju da nam otmu i ćivot Svetoga Vasilija Ostroškog, a time, naravno, pripremaju i otimanje i ćivota Svetoga Petra Cetinjskog. Daj Bože da ih Gospod prosveti Časnim krstom, konstantinovskim, kao što je cara Konstantina od mnogobožačkog vladara pretvorio u hrišćanina, ravnoapostolnog svedoka imena Hristovoga i nosioca njegovoga Časnoga krsta - rekao je mitropolit Amfilohije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online