Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 03.06.2015.
22:48
Srna A

Bramerc: Presude Karadžiću i Šešelju do kraja godine

Glavni haški tužilac Serž Bramerc u sredu je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN rekao da se očekuje da će prvostepene presude u predmetima protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i lidera SRS-a Vojislava Šešelja biti izrečene kasnije u toku ove godine.

Tanjug
Lider radikala i dalje "muči" Serža Bramerca: Vojislav Šešelj

U vezi s predmetom protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, glavni haški tužilac rekao je da će Tužilaštvo kasnije tokom ovog meseca nakratko ponovo otvoriti svoj dokazni postupak kako bi bili predočeni nedavno otkriveni dokazi u vezi sa Tomašicom. Dokazi Tužilaštva biće izvođeni tokom devet časova u sudnici, saopšteno je iz Haškog tribunala.

On je naveo da je suđenje nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću privremeno prekinuto u oktobru 2014. godine zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Još 3 žalbena postupka

Bramerc je obavestio Savet bezbednosti da su trenutno u toku četiri prvostepena i tri žalbena postupka koji su preostali pred Haškim tribunalom.

Preostala su još tri žalbena postupka u predmetima "Stanišić i Simatović", "Stanišić i Župljanin" i "Prlić i drugi", naveo je Bramerc, koji je predstavio 23. izveštaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u ispunjavanju strategije okončanja rada Haškog tribunala, koji se odnosi na period od 16. novembra 2014. godine do 15. maja ove godine.

Tužilac je, prvenstveno u vezi sa Tužilaštvom BiH, podsetio Savet bezbednosti UN da je i u prethodnim izveštajima napomenuo "potrebu za unapređenjem upravljanja i vođstva".

U predmetima koje je Haško tužilaštvo prosledilo Tužilaštvu BiH (predmeti druge kategorije) ostvaren je samo "ograničen napredak", iako je glavni tužilac BiH "preneo snažna uveravanja da će tužilačke odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja ove godine".

On je naglasio potrebu da se intenziviraju napori na pronalaženju nestalih osoba u regionu.

Saradnja sa Hagom

Bramerc se osvrnuo i na saradnju zemalja sa Haškim tribunalom.

- Države nastale na području bivše Jugoslavije nastavljaju saradnju s Tužilaštvom i blagovremeno odgovaraju na naše zahteve za pomoć - istakao je Bramerc.

On je napomenuo da je "do sada na nacionalnom nivou došlo do krivičnog gonjenja samo u ograničenom broju preostalih predmeta" i da se "mora više uraditi i na najkompleksnijim predmetima najvišeg prioriteta".

Bramerc je u pozitivnom svetlu ukazao na uspešna krivična gonjenja za zločine u vezi sa Srebrenicom koja vode tužioci u BiH.

On je izneo uveravanja Savetu bezbednosti UN da će Haško tužilaštvo "i dalje direktno sarađivati s nacionalnim vlastima i podsticati preuzimanje pune nadležnosti nad procesom pozivanja na odgovornost, pritom im pomažući da unaprede svoje metode i primene znanje stečeno iz iskustava".

POVEZANE VESTI

Sreda 03.06.2015. 23:32
Niko nas nije ovako nak/arao i to u fino u kolaboraciji sa domaćim vladarima kao zapad sa ovim haškim sudom nepravde !!
Četvrtak 04.06.2015. 06:26
Дали ће САД изаћи пред Суд да одговарају за бомбардовање Србије без дозволе УН . Дали ће икада САД бити позване од Суда да одговарају за своје злочине широм света . Зашто су шииптари,бошњаци и хрвати ослобођени својих злочина . Суд каже да су за рат у Југославији криви само Срби и нико други .Па дали је то ПРАВДА . За рат у Украјини крива је само Русија .Дали има ПРАВДЕ у свету.Јачи увек побеђује и пише историју . На Земљиној кугли је сада робовласничко друштво . " Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".Србија је роб дивљег запада од 5. октобра 2000.год.
Sreda 03.06.2015. 23:06
Дали ће почети суђење САД за бомбардовање Србије без дозволе УН .Зашто су ослобођени сви шииптари,хрвати и бошњаци .Дали постоји ПРАВДА у свету .Јачи увек побеђује и пише историју . Данас је на Земљиној кугли Робовласничко друштво .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online