Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.06.2015.
07:40
D. Lj. Joksić - Vesti A

U Kumanovu likvidirano 35 terorista?

Policijska akcija u kumanovskom Divljem naselju, gde je pre mesec dana poginulo osam policajaca, a više od 30 je ranjeno, bila je opravdana i pravilno sprovedena, piše u izveštaju Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a Makedonije. Međutim, ni posle više od mesec dana neke stvari u vezi sa samim napadom nisu jasne, a to se pre svega odnosi na broj ubijenih terorista, umešanost tajnih službi u krvave događaje i da li su i koliko svoje prste u sve to umešali zapadni centri moći i strani plaćenici.

Reuters
Zarište na mestu sukoba makedonske policije i albanskih terorista

Milenko Nedelkovski, jedan od omiljenih režimskih novinara premijera Nikole Gruevskog, na nedavnoj konferenciji u Beču koju je organizovala Asocijacija nezavisnih novinara u borbi za mir, izneo je frapantan podatak da je u Kumanovu ubijeno 35 terorista! Među likvidiranim napadačima bilo je, kako je rekao Nedelkovski, i instruktora iz SAD i Engleske, ali se zbog velikog pritiska sa Zapada ta istina krije!

- Državu je napala grupa od 150 terorista u kojoj je, kao i 2001. godine, bilo više stranih instruktora, uglavnom britanskih i američkih, koji su došli iz baze Bondstil. Policija je krenula da uništi grupu, a taj proces je trajao dva dana. Već na početku drugog dana ambasadori zapadnih zemalja počeli su da vrše pritisak na naše rukovodstvo da prekinu napad i da se teroristi evakuišu - preneo je skopski provladin portal Infomaks reči Nedelkovskog.

Kolege pucale u leđa

Makedonski portal Ohridskaj tvrdi da je došao do ekskluzivnih informacija da su dvojicu policajaca u Kumanovu ubile njihove kolege pucajući im u leđa! Prema informacijama tog portala, među teroristima je bilo i instruktora iz kontroverzne američke firme Blekvoter, iste one koja je obezbeđivala premijera Gruevskog prilikom njegove posete Kaliforniji.

On je rekao da makedonska vlada nije podlegla pritiscima i zahtevima ambasadora i da je potpuno likvidirala grupu.

- Prva informacija o 35 ubijenih terorista bila je, pod velikim pritiskom, promenjena u 14, a zatim i na konačnih 10 ubijenih. Dan posle završetka akcije, šefovi misija EU, ambasadori SAD, Britanije, Francuske, Nemačke i Italije insistirali su da se sretnu s premijerom Gruevskim. Oni su izričito tražili da ne budu objavljena imena ubijenih Amerikanaca i Britanaca - tvrdi Nedelkovski.

Istovremeno, RTV Dukađini iz Đakovice tvrdi da su Mirsad Ndrecaj i Beg Rizaj, vođe kumanovske terorističke grupe za koje je tužilaštvo u Skoplju potvrdilo da se nalaze među ubijenima, imali jake veze sa agentom Agencije za obaveštajni rad Makedonije, čije ime je poznato redakciji. Ti audio-snimci treba da posluže kao dokaz domaćim i međunarodnim bezbednosnim strukturama u otkrivanju pozadine krvavih događaja u Kumanovu, a vođeni su pošto su Ndrecaj i Rizaj sa grupom "saboraca" napali policijsku stanicu u selu Gošince.

Ndrecaj se posle toga na svom Fejsbuku pohvalio da su napad obavili "najbolji momci iz ONA". Ndrecaj i Rizaj nisu očekivali intervenciju makedonske policije tokom napada u Gošincu, pa su zbog toga posumnjali da ih je izdao upravo taj makedonski agent! Zbog toga je Ndrecaj tražio da se u Prištini sretne s makedonskim tajnim agentom i zapretio da će, ukoliko se ovaj pojavi, "raščistiti račune s njim".

Disciplinski zbog bekstva teroriste

MUP Makedonije je potvrdio da je pokrenut disciplinski postupak protiv trojice policajaca koji su čuvali Osmana Sulejmana (55), pripadnika kumanovske terorističke grupe, koji im je pobegao nakon hapšenja. Sulejman je pobegao dva dana posle hapšenja, kada su ga policajci odveli u blizinu sela Brest gde je u bunkeru, koji im je Sulejman pokazao, nađeno 60 automatskih pušaka i osam sanduka municije koje su teroristi odneli sa sobom i sakrili nakon napada na stanicu Gošince. Nakon bekstva, Sulejman je uspeo da se domogne Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online