Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 16.06.2015.
09:28
Tanjug A

Tekst Rezolucije o Srebrenici: Osuđuje se negiranje genocida

U nacrtu rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, čiji tekst objavljuje današnja "Politika" osuđuje se svako poricanje genocida u Srebrenici.

Reuters/D.R.
Srebrenica: 35 puta genocid, 3 puta pomirenje

Članice UN se pozivaju da budućim generacijama "usade lekcije" iz prošlosti, odnosno apeluje na države da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike.

Rezolucija o Srebrenici bi na predlog Velike Britanije 7. jula, četiri dana pre obeležavanja 20-godišnjice zločina u Srebrencii, trebalo da usvoji Savet bezbednosti UN.

"Politika" izdvaja da se nacrtu rezolucije, koji ima četiri strane, 35 puta pominje reč genocid, a samo tri puta pomirenje.

U uvodnom delu se podseća da je Haški tribunal u presudi generalu Radislavu Krtstiću 19. aprila 2004. konstatovao da se u Srebrenici desio genocid i da je istu kvalifikaciju za zločine u Srebrenici dao i Međunarodni sud pravde 26. februara 2007. Navodi se i da su "desetine hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, uključujući i Srebrenicu".

Fonet/AP
Srebrenica: Osuda poricanja genocida

"Politika" je prenela  u celini nacrt rezolucije koji sadrži 13 tačaka:

1. Najoštrije se osuđuje genocid, sva kršenja ljudskih prava i zloupotrebe međunarodnog humanitarnog prava.

2. Najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici.

3. Osuđuje se svako poricanje ovog genocida.

4. Izražava saosećanje za žrtve na svim stranama u sukobu u Bosni i Hercegovini, kao i za njihove porodice, i poziva države članice da nastave da obezbgeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

5. Poziva države da spreče genocid i druge ozbiljne zločine i da se bore protiv njih i potvrđuje stavove završnog dokumenta svetskog samita iz 2005. godine i odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti.

6. Poziva države koje još nisu ratifikovale Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida ili joj pristupile da im to bude pitanje visokog prioriteta. Gde je to potrebno, treba da usvoje zuakonu u nacionalnoj skupštini kako bi ispunili svoje obaveze iz te konvencije.

7. Pozdravlja napore na sprovođenju istrage i procesuiranju optuženih za genocid u Srebrenci, poziva sve države da sarađuju sa Haškim tribunalom, Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivicne tribunale i Sudom Bosne i Hercegovine i traži od tribunala da završi svoj rad što je brže moguće.

8. Naglašava suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, prihvatanju dela iz prošlosti svih strana u sukobu i posvećanosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje bezbednosti, strabilnosti i prospreriteta, kao u Bosni i Hercegovini tako i u širem reginu. U tom cilju pozdravlja nedavni sporazum parlamenta i političkih lidera Bosne i Hercegovine o ambicioznom programu reformi, koji uključuje posvećenost merama da se ubrza proces pomirenja.

9. Poziva države članice da razviju obrazovne programe koji će budućim generacijama usaditi lekcije koje su izvučene iz prošlih genocida, ratnih zločina, etničkih čišćenja i zločina protiv čovečnosti u cilju sprečavanja da se ponove.

10. Podstiče države članice da razmotre određivanje kontakt osoba koje bi se bavile prevencijom zločina i odgovorom na zločine, redovno se sastajale i koordinirale korake, deleći sa drugim državama članicama i relevantnim regionalnim i subregionalnim mehanizmima najbolju praksu brzog odgovora i sprečavanja masovnih zločina.

11. Potvrđuje značaj lekcije o neuspehu da se spreči genocid u Srebrenici, kao što je navedeno u izveštaju generalnog sekretara u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine 53/35, i odlučuje da rano i efikasno deluje kako bi se sprečilo ponavljanje takve tragedije i u tu svrhu iskoristi sva raspoloziva sredstva.

12. Prima k znaju da kršenja ljudskih prava ili zloupotrebe međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i one koje se odnose na seksualno i rodno zasnovano nasilje, mogu biti rani pokazatelj mogućnosti genocida i u tom smislu pozdravlja napore UN da poboljsa svoje kolektivni odgovor na buduća kršenja ljudskih prava i zloupotrebe međunarodnog humanitarnog prava.

13. Zahteva od generalnog sekretara da osigura veću saradnju između postojećih mehanizama za sprečavanje genocida i drugih teških međunarodnih zločina kroz rano upozoravanje, kako bi se pomoglo u otrkivanju, proceni i reagovanju na izvore napetosti i tačke rizika ili identifikaciji ranjivih populacija, i podstiče generalnog sekretara da nastavi da Savetu bezbednosti predočava informacije i analize za koje veruje da mogu doprineti sprečavanju genocida.

Fonet/AP
Srebrenica: Rezolucijom se izražava i saosećanje sa žrtvama na svim stranama u konfliktu u Bosni i Hercegovini

"Rezolucija stigla u riskantnom trenutku"

Predsedništvo BiH je primilo Nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o Srebrenici u kojem se osuđuje genocid i svako negiranje genocida, naveo je sarajevski portal Klix.ba koji je objavio delove teksta, napominjući da nijedna državna institucija BiH i Srbije do sada to nije učinila.

"U Nacrtu rezolucije o Srebrenici piše da se na najstrožiji način osuđuje genocid, nasilje, kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, te genocid u Srebrenici. Važan je podatak i da se Rezolucijom osuđuje svako negiranje genocida", prenosi Klix.ba.

"Pozivaju se države članice da razviju obrazovni program koji će obrazovati buduće generacije lekcijama naučenim iz prethodnih genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti, kako bi se sprečilo njihovo ponavljanje", navodi se u Nacrtu rezolucije koji prenosi portal.

"Rezolucijom se izražava i saosećanje sa žrtvama na svim stranama u konfliktu u Bosni i Hercegovini i njihovim porodicama, te se pozivaju države članice da nastave sa osiguravanjem pravde i pružanja podrške preživelima i to pre svega žrtvama seksualnog zlostavljanja".

Države se pozivaju da spreče i bore se protiv genocida i kršenja međunarodnog prava, te da zaštite stanovnike od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti.

Takođe, "pozdravljaju se istrage i izručenja optuženih za genocid u Srebrenici, a podvlači se i fundamentalna važnost pomirenja bazirana na dijalogu u BiH".

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je Nacrt rezolucije o Srebrenici stigao. On je izjavio da, od trenutnog Nacrta, nije moguće napraviti balansiranu verziju rezolucije kojom će svi biti zadovoljni.

Crnadak je naveo i da je rezolucija stigla u riskantnom trenutku, te da je vreme da se svi u BiH konačno okrenu ka budućnosti.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je povodom Nacrta rezolucije o Srebrenici da će je "Srbija pažljivo razmotriti i rukovoditi se nacionalnim i državnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje ratnih zločina".

Zapad rezolucijom o Srebrenici želi da signalizira da može da pokrene mehanizme koji mogu biti udar na autoritet i imidž Srbije jer nije uvela sankcije Rusij, rekao je šef Odbora za inostrane poslove Državne Dume Saveta Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Puškov.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.06.2015. 10:39
С-е-р-е-м вам се на краљевску круну (и то када је на бабускариној глави), англосаксонска гамади!!! Објасните Свету прво, где су Бури!!!
Utorak 16.06.2015. 13:26
Svaljivanje krivice na drugoga je odlika suprotne strane! Sve i da je bilo genocida mi ga nismo pocinili i to je jedino istina koje se necemo nikada odreci! To nije niti je ikada bio nas nivo!
Utorak 16.06.2015. 18:32
U Srebrenici se nije dogodio genocid.U selima oko Srebrenice jeste.Zapadna nacci alijansa to vrlo dobro zna ali da bi prikrila svoje prljave ruke prebacuje loptu na drugi teren.Svaki komentar o ovom je izlišan.Zapad želi Srbe kao gennocidan narod.To su zacrtali pre početka ratova na ovim prostorima.dali će istina izaći na videlo,pa možda i hoće.Ni jedna imperija nije večna,a ovoj nacci imperiji se bliži kraj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online