Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 19.06.2015.
07:48
Ž. Marković - Vesti A

Nastavlja se rat rezolucijama

Najdominantnija reč u BiH je - rezolucija, a kako stvari stoje, ništa se neće promeniti ni u narednih dvadesetak dana. Glavna tema oko koje se vrti cela politička scena je inicijativa Velike Britanije da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoji rezolucija kojom bi se osudio "genocid u Srebrenici" i svi koji ga negiraju.

Tanjug
Izjava Milorada Dodika nije naišla kod svih na odobravanje

Međutim, osim britanske inicijative, u "igri" je i američka rezolucija u Kongresu, a uskoro bi na videlo mogao da izađe još jedan dokument. Reč je o inicijativi francuske partije Nacionalni front, koja u Evropskom parlamentu gura rezoluciju o utvrđivanju istine o svim ratnim zbivanjima u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Za razliku od nacrta britanske rezolucije, u kojoj se čak 35 puta pominje reč genocid, francuski dokument bi mogao da bude mnogo više izbalansiran i da pruži pravu sliku o kompletnim zbivanjima u Podrinju tokom celog rata. Uz sve to, otvorena je i mogućnost ruskog veta, o čemu je pre nekoliko dana govorio i predsednik Srpske Milorad Dodik, koji će u Sankt Peterburgu danas, kako je najavljeno, razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.
Međutim, sagovornik "Vesti" iz diplomatskih krugova tvrdi da se u ruski veto ne treba previše uzdati.

- Veoma je interesantno ponašanje Rusije ovih dana. Nakon što ambasador te zemlje u BiH Petar Ivancov nije izdvojio mišljenje posle poslednje sednice Saveta za provođenje mira, što su Rusi redovno radili, usledila je i njegova izjava u sarajevskoj dnevnoj štampi, u kojoj kaže da se u Srebrenici desio genocid. Sve to ukazuje na određenu promenu ruskog stava. Možda bi bilo korisnije da srpska strana upregne sve resurse u promenu teksta same rezolucije, nego što se uzda u ruski veto - kaže naš sagovornik.

Možda to na umu ima i predsednik Srpske Milorad Dodik, koji je izjavio da Srebrenicu treba proglasiti za mesto genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima. Dodik je rekao da bi bio spreman da prihvati takvu odluku kao deo integralnog procesa pomirenja i način da se zajednički oda pomen žrtvama.

- Ne bih imao ništa protiv da bilo ko u svetu uputi rezoluciju i kaže da je Srebrenica mesto genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima - izjavio je Dodik.

Izjava ruskog ambasadora

Ruski ambasador u BiH u intervjuu za "Dnevni avaz" govorio je o tome zašto Rusija nije izdvojila svoje mišljenje nakon poslednje sednice Saveta za provođenje mira, a na pitanje da li priznaje definiciju zločina u Srebrenici kao genocid, on je odgovorio:
- Mi ne negiramo ovaj pojam koji je postavio Međunarodni tribunal. U Srebrenici se desio zločin genocida.

Njegova ideja, međutim, nije naišla na pozitivan odjek kod Srba, a naročito kod Bošnjaka. Naravno, razlozi su suprotni, pa komentari iz Srpske idu u pravcu da bi se na ovaj način praktično priznao genocid u Srebrenici, što bi bilo pogubno za Srpsku. S druge strane, Bošnjaci tvrde da se, u smislu genocida, stradanje Bošnjaka u Srebrenici ne može porediti sa zločinima nad Srbima u Podrinju.

- Evidentno je da je bilo zločina nad srpskim stanovništvom, ali to nije okarakterisano kao genocid i ne znam zašto se Dodik petlja tamo gde mu nije mesto - rekao je Ramiz Salkić, potpredsednik Republike Srpske.

POVEZANE VESTI

Petak 19.06.2015. 08:36
Харис Силајџић, Мустафа Церић, Бакир Изетбеговић, али и Хилари Клинтон и Тони Блер, само су неки од лобиста који преко Вашингтона, Лондона и Берлина интензивно раде на томе да се Насер Орић не изручи Србији.Галијашевић, иначе, одличан познавалац ратних дешавања на Балкану и експерт за борбу против тероризма, тврди да управо Силајџић има задатак да прикупи што више лобиста.„У томе му највише помаже Санела Џенкинс, позната као „најбогатија Босанка“, бивша жена угледног лондонског банкара, која преко својих веза покушава да анимира најутицајније политичаре са Запада. На том списку су бивши премијер Тони Блер и његова супруга Чери, Хилари Клинтон… Велики лобиста за ослобађање Орића је и бивши реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, који се налази на листи 50 најутицајнијих муслимана у свету. Он посебно има добре односе са Блером.
Petak 19.06.2015. 08:39
Дарко Трифуновић, професор на Факултету за безбедност, тврди да се на листи лобиста налазе још најмање два имена.„То су Весли Кларк и Медлин Олбрајт. Иако више нису званично активни, они су и даље врло утицајни у свету политике“, каже Трифуновић.Орић се од прошле недеље налази у екстрадиционом притвору у Женеви, пошто је приликом уласка у Швајцарку ухапшен по потерници Србије због злочина у Сребреници.
Petak 19.06.2015. 08:41
Орић и његови злотвори убиј/али су све што је српско. Слободан Стојановић (11) из Сребренице пронађен је са шест избијених зуба горње вилице и са разрезаним трбухом у облику крста, а руке су му до лаката биле одсечене. Он се вратио у село да узме свог пса којег је заборавио, кад су бежали од кољача Насера Орића.Најмлађа жртва Орићевих злотвора је Владимир Гајић, који је имао само четири године. Новица Богићевић имао је 14, а међу жртвама су и старци: Ристо Поповић 73 године, Владимир Стојановић од 78 и Мара Божић, која је имала 84 године када су је уби/ли. Срби су кла/ни ножевима и секирама, закивани за дрвеће, дављени жицом… деца су убијана пред очима мајки!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online