Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.07.2015.
08:09
B. Simonović - Vesti A

Žrtvovao karijeru zarad Srba

Ogromna kripta novog velelepnog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici bila je pretesna da primi sve one koji su se okupili na Vidovdanskoj akademiji posvećenoj stradanju na Kosmetu. Akademija je ove godine obogaćena izložbom fotografija iz Prvog svetskog rata, a posebno promocijom knjige "Evropa je skončala u Prištini", penzionisanog pukovnika francuske vojske Žaka Ogara, koja je privukla posebnu pažnju.

A. Čukić - Vesti
Oficir od karijere: Žak Ogar

Akademiji je prisustvovao i autor knjige Ogar. Ovaj oficir od karijere, jedanaesti izdanak ugledne oficirske porodice, boravio je na Kosovu 1999. godine u misiji Kfora kao komandant specijalnih francuskih operativnih snaga. Prekaljenom vojniku bilo je dovoljno samo 12 dana da doživi surovo otrežnjenje i shvati ko je žrtva, a ko agresor.

- Zahvaljujući pukovniku Ogaru i njegovoj jedinici, u prvom naletu bio je spasen manastir Devič. Pukovnik Ogar danas ne bi bio pukovnik Ogar da nije bilo Kosova i Metohije, već bi bio general Ogar, kao i njegov rođeni brat. A kad je bio veliki pogrom Srba 2004. godine, u manastiru Devič takođe je bila francuska jedinica, ali u njoj nije bilo pukovnika Ogara. Posle toga nije bilo ni Deviča - ispričao je vladika Jovan Ćulibrk, ne propuštajući da istakne i neke druge strane oficire - heroje koji su se časno poneli na Kosmetu, poput Marka Bertolina ili Rozarija Kastelanija.

Samo nekoliko meseci po povratku s Kosmeta, pukovnik Ogar je skinuo uniformu i odrekao se karijere u znak protesta zbog svega što se dešavalo u južnoj srpskoj pokrajini.

- Ono što sam 1999. godine video na Kosovu i Metohiji se najblaže rečeno nije poklapalo sa onim što su javljali svetski mediji. Tih dana sam čuo izjavu Bernara Kušnera koji je kazao da se "Evropa rodila u Prištini". To je naravno bilo u potpunoj suprotnosti sa stvarnim stanjem, što sam i iskazao u svojoj knjizi - naglasio je pukovnik Ogar u hramu u Podgorici.

Ovaj tihi, časni čovek dodao je i da se nada kako će njegova knjiga predstavljati mali doprinos Francuske Srbiji, dokaz i potvrdu davnašnjeg francusko-srpskog prijateljstva.

Kosovo hrišćanska zemlja

Tokom akademije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ispričao je jedan događaj s američkom ambasadorkom na Kosovu kako bi opisao različita shvatanja Kosmetu.

- Na prijemu kod patrijarha ambasadorka je pričajući o svojoj diplomatskoj karijeri kazala da joj je prvi put da je ambasador u jednoj muslimanskoj zemlji! Upozorili smo je da je Kosovo hrišćanska zemlja sve od četvrtog veka pa do naših vremena - ispričao je mitropolit Amfilohije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online