Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 02.07.2015.
14:05
Tanjug A

Posle dve godine u EU, Hrvati i dalje čekaju bolji život

Najmlađu članicu Evropske unije čeka još mnogo posla da osigura bolji život građanima, koji u Uniju nisu ušli s prevelikim veseljem i još postoje neki koji bi radije iz nje izašli, piše "Delo" povodom dvogodišnjice ulaska Hrvatske u EU.

Fonet/EPA
Pred Hrvatskom i dalje puno posla: Mladi ne vide perspektivu, odlaze iz zemlje

Bez sredstava iz evropskih fondova Hrvatska bi na brojnim međunarodnim rang listama bila još niže nego što jeste, navodi ljubljanski dnevnik i upozorava na ekonomske i druge probleme koji zbog članstva nisu nestali "preko noći", posebno na spori privredni oporavak, nezaposlenost i nisku konkurentnost.

- U Briselu kažu da je Hrvatska dobra učenica, mada ponekad nedisciplinovana i tvrdoglava, kao i uverena da je najveća od najvećih. Ali, tako je to u svakom partnerskom odnosu, gde partneri upoznaju dobre i loše osobine druge strane. Hrvatska, ipak, polako EU počinje da vidi kao mogućnost i priliku, a tako Hrvatsku vidi i EU - komentariše list.

Podaci Evropske komisije pokazuju da će Hrvatska ove i sledeće godine imati skromni rast BDP-a koji dolazi posle dugog perioda pada, a država se susreće i sa rastom deficita, visokom nezaposlenošću i odlaskom mladih u inostranstvo.

Pored toga, Hrvatska je duboko ideološki podeljena, iako ankete pokazuju da je poslednje što bi obični ljudi želeli politički ostrašćeno raspravljanje o "ustašama i partizanima".

- Centralni prioritet Hrvatske u sadašnjem trenutku je ulazak u Šengenski prostor, ali će za to biti potrebno nešto više vremena, između ostalog i zbog nerešenih graničnih pitanja sa susednim državama - prenosi Hina pisanje "Dela", koje dodaje da su Hrvatske granice "s većinom susednih država privremeno definisane", ali da ne postoje konačni međudržavni sporazumi.

Postaje sve jasnije da će se i određivanje granica Hrvatske sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, po svoj prilici, naći u rukama arbitraža ili sudova, kao i da odluku arbitražnih sudija o graničnom sporu uskoro očekuju Slovenija i Hrvatska.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.07.2015. 16:20
Evo mozemo da vam prodamo ceo ser-ijal Boljeg Zivota, nama je i ovako dojadio da ga svakodnevno gledamo!!
Četvrtak 02.07.2015. 16:22
A vama se redakcio po se rem na vas komjuterski sistem jer ne ume da razlikuje rec "se rijal" od reci "se ri" pa mi pravi cenzutu. Bolje bacite to vase sr a nje u djubre!
Četvrtak 02.07.2015. 18:53
VOLpizzde gde su komentari???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online