Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 05.07.2015.
12:04
Srna A

Supertajni dokumenti otkrivaju istinu o Srebrenici?

"Nedavno otkriće 'supertajnih' dokumenata, koje su objavili holandski mediji, potvrđuje da je zvanična 'istina' u vezi sa Srebrenicom, koja se svetu pokušava predstaviti, najobičniji falsifikat, a da su Amerika, Francuska i Britanija podstrekavale zločine u BiH", smatra Božidar Spasić, nekadašnji operativac Službe državne bezbednosti bivše SFRJ i Srbije.

Reuters
Grafit koji su za sobom ostavili holandski vojnici na zidu zgrade u nekadašnjoj "sigurnoj zoni" u Potočarima kraj Srebrenice

Spasić ističe da ne bi bio iznenađen kada bi se uskoro pojavili materijalni dokazi koji pokazuju da je o planu zapadnih sila o žrtvovanju srebreničkih Bošnjaka do tančina bio upoznat i bošnjački ratni lider Alija Izetbegović.

- Dokumenti do kojih su došli Holanđani, a koji pokazuju da su vlade SAD, Francuske i Velike Britanije svesno blokirale naredbu o vazdušnim udarima na položaje Vojske Republike Srpske (VRS) u okolini Srebrenice u leto 1995. godine, pokazali su da je prava istina o Srebrenici potpuno drugačija od one koju već dve decenije pokušavaju da serviraju svetskom javnom mnenju - rekao je Spasić za "Pres Republika Srpska".

On tvrdi da su navedeni dokumenti preuzeti sa "Vikiliksa" potpuno verodostojni, a da je reč o tajnim dokumentima koji su preko raznih kanala uzeti iz sedišta američke, britanske i francuske vlade.

Spasić smatra da je objavljivanje tih dokumenata veoma značajno za inicijativu koju su u Savetu bezbednosti pokrenule Republika Srpska, Srbija i Rusija.

- Ne može isključivo srpski narod biti optužen za tragediju koja se tamo dogodila. Zanimljivo je da oni koji se zalažu za usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici dobro znaju šta se tamo zaista događalo u leto 1995. godine - rekao je Spasić.

Kaže da ne veruje da će Holanđani dobiti zvanično objašnjenje od Amerikanaca, Britanaca i Francuza, ukoliko ga zatraže, u vezi sa nedavno objavljenim dokumentima, ističući da je savršeno jasno da su ove tri velike sile podstrekavale zločin u Srebrenici, ali i druge zločine u BiH, kao i da će to pokušati da zataškaju.

- Mislim da će ova gužva i galama trajati dok ne bude završena ovogodišnja komemoracija u Srebrenici, a posle toga će sve ponovo biti gurnuto u drugi plan - smatra Spasić.

Na pitanje zašto o svemu ovome nije pričala Rusija, koja važi za tradicionalnog srpskog saveznika, Spasić je napomenuo da niko ranije nije objavljivao dokumente poput ovih koje je nedavno objavio "Vikiliks".

- Ako su te dokumente eventualno imale ruske tajne službe, ili neke druge strane agencije, verovatno ih nisu objavljivale da ne bi dovele u opasnost izvore koje imaju na Zapadu - smatra Spasić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.07.2015. 13:52
Боје се истине, да се не открије! Зато сада крећу да замећу траг и окрећу причу на другу страну! Истина је дубоко закопана, са неколико слојева лажи преко! Истина није у новинама и телевизији сигурно! И све што дође као последица такве "истине", мора, АЛИ МОРА, да има повратну реакцију с наше стране!
Nedelja 05.07.2015. 17:57
Nije maca pojela komentare. Samo, onaj osecaj da se borimo protiv vetrenjaca. Kolkio god mi znali da je u pitanju montaza i manipulacija, opet, bez obzira na dokaze, bez obzira na cast i postenje, gura se drugacija prica u kojoj narod, koji je najvise u Evropi (bez Rusa) stradao u dvadesetom veku (onaj narod, po&ijen, proteran, obespravljen...) treba da postane "genocidan" narod. Osveta Nemaca za sve sto smo im uradili u tom istom veku. I nemojte odmah upreti prstom u Nemce! Oni su, kao sto jesu uvek otvoreni i uvek znamo gde smo. Problem su, oni, sto, kada to njima odgovara (i nasem vrlom Aleksandru, Prvom, Velicanstvenom), glume "prijatellje" - Engleska, Amerika, Francuska.... I na sve nacine, samo da nas udalje od nasih prirodnih saveznika Rusa! A zapamtite, za vjek i vjekova: Jedino okretanje bratskoj Rusiji i vezivanje nase sudbine za njenu sudbinu moze (moze, ali ne mora, jer samo opstanak Rusije bi znacio i nas opstanak) do nekle garantovati opstanak Srbije i srpstva! Sve drugo sto baljezgaju idioti je odraz moralne i mentalne propasti Srba!
Nedelja 05.07.2015. 14:54
Pojam genocida je vrlo jasan u medju narodnom pravu.Neselektivno fizicko unistavanje naroda ili njegovi djelova nije izvrseno nad muslimanima u ni jednom djelu bosne. Ako nesto ima karakter genocida u proslom ratu u bosni onda je to neselektivno unistavanje vise hiljada Srba od strane jedinica nasera orica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online