Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 07.07.2015.
02:12
Ž. Marković - Vesti A

Partizanskim pesmama protiv himne Srpske

Nakon očigledno isprovociranog incidenta tokom obeležavanja godišnjice bitke na Kozari, javnost u Bosni i Hercegovini je na nogama. Grupa aktivista nekoliko nevladinih organizacija pevala je partizanske pesme tokom zvaničnog programa i intoniranja himne Republike Srpske, ali im policija to nije dopustila.

Srna
Senka na godišnjici zločina: Vrh RS i Srbije na Kozari

Legitimisani su, posle čega su ovi aktivisti preko društvenih mreža poslali poruke kako im je zabranjeno da pevaju partizanske pesme. To je izazvalo lavinu komentara i ocena da je rukovodstvo RS, a bezmalo i cela Republika Srpska, fašističko utočište.

Dražen Crnomlat, aktivista iz Banjaluke, koji je bio jedan od onih koji su pevali, rekao je kako su otišli na Kozaru da obeleže godišnjicu bitke, pa su i pevali partizanske pesme.

- Pevali smo "Oj Kozaro", "Po šumama i gorama", "Mladen vodi partizane" i posle te pesme policija nas je prekinula i razdvojila, posle čega smo legitimisani - rekao je Crnomlat.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je da nikome nije bilo zabranjeno pevanje partizanskih pesama i da su upravo te pesme bile deo zvaničnog programa koji su zajednički organizovali Odbor Vlade Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za negovanje značajnih istorijskih događaja.

- Grupu mladića organizatori su zamolili da ne pevaju uporedo sa intoniranjem himne Srbije i himne Republike Srpske i uporedo s početkom zvaničnog programa koji su direktno prenosile RTRS i RTS. Niko im nije branio da pevaju pre ili posle zvanične ceremonije ili da to čine dalje od bine sa koje su se zvaničnici obraćali okupljenima - rečeno je u ministarstvu.

Navodi se i da su se dezinformacije o navodnoj zabrani pevanja partizanskih pesama proširile društvenim mrežama, a da su ih tim tragom preneli i pojedini mediji bez provere tačnosti kod organizatora ili kod policije.

- Reč je o skupu republičkog nivoa kojem su prisustvovali visoki zvaničnici Republike Srpske, Srbije, BiH, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. Neprimereno je optuživati organizatora za zabranu partizanskih pesama, ali na izbor trenutka u kojem će se pesme početi pevati, organizator je morao reagovati - kažu u ministarstvu.

Tekstove pesama čitali s papira

Ako je suditi po komentarima onih koji su ogorčeni ovom akcijom NVO aktivista, njihov jedini cilj je bio da se rukovodstvo RS prikaže kao fašističko, jer su navodno proslavu godišnjice bitke na Kozari obesmislili. Interesantno je da su aktivisti tekstove pesama čitali s papira pa se postavlja pitanje kakvi su to partizani, koji ne znaju napamet partizanske pesme.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.07.2015. 08:46
ВЕСТИ онлине замољавамо вас ко БОГА да не дозвољавате више брисање коментара
Utorak 07.07.2015. 08:46
ВЕСТИ онлине замољавамо вас ко БОГА да не дозвољавате више брисање коментара
Utorak 07.07.2015. 08:46
ВЕСТИ онлине замољавамо вас ко БОГА да не дозвољавате више брисање коментара
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online