Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.07.2015.
00:17
Vesti A

Incko preti smenom Dodika

Međunarodna zajednica spremna je da reaguje na odluku parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Reuters
Izolacija za Srpsku: Valentin Incko

On je upozorio da niko u BiH ne bi smeo da zaboravi da su u rukama međunarodne zajednice mehanizmi neophodni za očuvanje Dejtonskog sporazuma (bonska ovlašćenja), ali je dodao da je za njihovu primenu još rano. Incko, naime, na osnovu takozvanih bonskih
ovlašćenja iz 1997. godine može smenjivati izabrane političare i nametati zakone i odluke.

Incko tvrdi da vlast predvođena predsednikom Srpske Miloradom Dodikom odlukom o referendumu zapravo pokušava da se zaštiti od kazni i progona zbog korupcije.

- Zanimljivo je to što su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD Milorada Dodika) i njegovi partneri odlučili da se još okome na ovlašćenja pravosudnih tela koja se bave korupcijom - rekao je Incko i dodao da bi većina građana u BiH želela da vidi procesuiranje korumpiranih političara.

Da podsetimo, frazu o korumpiranoj strukturi vlasti u RS predvođenoj Dodikom u reagovanju na odluku o referendumu ranije je upotrebila u saopštenju i američka ambasada u Sarajevu.

Incko je naveo da je međunarodna zajednica potpuno svesna ozbiljnosti situacije izazvane odlukom parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma kojim se pokušava dovesti u pitanje rad pravosudnih organa BiH. Incko je ponovio da je parlament Srpske tom odlukom bez ikakve sumnje na sebe preuzeo ovlašćenja koja mu ne pripadaju.

Reforma ili reč naroda

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nije protiv kompromisa kada je reč o održavanju referenduma o radu pravosudnih institucija BiH, te da ukoliko se nađe rešenje, parlament može ponovo odlučivati o tome. On je podsetio da je još pre četiri godine sa
tadašnjom evropskom komesarkom Ketrin Ešton dogovorio reformu pravosuđa BiH.
- Stranci u BiH ne dozvoljavaju da Srpska ide na referendum da narod ne bi shvatio da se time rešavaju stvari - rekao je Dodik.

- Glasanje protiv ključnih delova Dejtonskog sporazuma, blago rečeno, neodgovorno je i ne može doneti ništa dobro. Naprotiv, može dovesti RS u izolaciju, a celu zemlju u još dublju krizu, a to nikome nije potrebno - rekao je Incko uz obrazloženje da ne može pola države da glasa o celoj državi.

Istovremeno, Bošnjački predstavnici u vlasti Srpske pozvali su Incka da poništi odluku Narodne skupštine o održavanju referenduma. Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić je rekao da će bošnjački predstavnici u vlasti Srpske iskoristiti sva pravna sredstva da referendum ne bude održan. On veruje da će Klub Bošnjaka u Veću naroda RS uložiti veto na odluku o referendumu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online