Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.07.2015.
19:07
Srna A

Mirni protest u Zagrebu i Sarajevu: Prekinuti tišinu o zločinima nad Srbima

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, u saradnji sa Centrom za žene žrtve rata - ROSA Zagreb, organizovaće u ponedeljak, 3. avgusta, u Sarajevu i Zagrebu polučasovno stajanje kao znak sećanja na zločine nad Srbima u vojnoj akciji Hrvatske vojske pod nazivom "Oluja" 1995. godine.

Reuters/R. C.
Dokle će Hrvatska poricati zločine počinjene u akciji "Oluja"?

Iz UDIK-a je saopšteno da polučasovna stajanja počinju u 11.00 časova i da će istovremeno biti održana ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu i na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu.

Osim toga, stajanja predstavljaju mirni protest povodom hrvatskog državnog organizovanog poricanja zločina počinjenih u akciji "Oluja".

UDIK će uputiti i otvoreno pismo predsedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i još jednom pozvati na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima koji žive u Hrvatskoj.

Udruženje smatra neprimerenim stav Kitarovićeve koja u svojim govorima otvara pitanja, te iskazuje empatiju prema bošnjačkim žrtvama zločina u Srebrenici, a u istom momentu jasno i glasno se stavlja u službu glavnog protagoniste negiranja zločina nad Srbima u akciji "Oluja".

- Vaše prisustvo komemoraciji u Memorijalnom centru "Potočari" izgleda nam kao dobro prikupljanje političkih poena na osnovu srebreničkih žrtava u okviru EU, a najavljivanje vojne parade u Zagrebu i slavljenje "Oluje" kao dobijanje unutrašnjih poena - navodi se u pismu.

Ističe se da je ravnodušnost prema počinjenom zločinu najviši stepen okrutnosti i da je to nastavak politike zla koja ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u Hrvatskoj, ali i nosi nepovjerenje u regionu.

- Obraćamo Vam se javno kao najodgovornijoj osobi Hrvatske sa zahtevom da javno progovorite o zločinima Hrvatske vojske u akciji "Oluja" i da prekinete politiku ćutanja nad srpskim žrtvama ove operacije - navodi se u pismu.

Podsećajući da se demokratičnost jedne države meri po pravima manjina, u UDIK-u tvrde da je Hrvatska, nažalost, većinu svojih manjina proterala ili im pak uskratila njihova prava, a sve je to vojnom paradom podržala i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

- Ukoliko budete ignorisali ove apele i krik za pravdom i istinom, činite najveći zločin - zločin ćutanja - zaključuje se u pismu.

Podseća se da je u akciji "Oluja" poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.07.2015. 21:29
Сада је касно да се било шта поправи! Сада ће правда сама доћи по своје!
Četvrtak 30.07.2015. 21:20
Vidi, vidi! "Mirni protest"!?.....Nakon toliko godina se kao, sjetili!?.......Nakon toliko godina se ustascici posipaju sa pepelom.....Osjete djubrad da dolazi vrijeme odmazde i da ublaze zlocine koliko je moguce.......Sigurno ce im biti naplacena svaka kap srpske krvi!...... Nismo zaboravili ni akumulatorsku kiselinu, kojom ste "castili" Srbe. Prema tome, drzte gace! Prisjest ce vam!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online