Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.08.2015.
13:43
Vestionline, Lupiga.com A

Na ruti vojne parade osvanula imena srpskih sela u kojima su se dogodili zločini

U Vukovarskoj ulici u Zagrebu, gde će za dva dana biti održana vojna parada povodom godišnjice "Oluje", osvanuli su plakati sa imenima krajiških sela iz kojih je proterano srpsko stanovništvo, odnosno sela u kojima su se za vreme i nakon akcije dogodili zločini nad civilnim stanovništvom.

- Obraćamo se javnosti kao grupa građana koja se protivi najavljenom načinu obeležavanja 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije “Oluja”, s ciljem da objasnimo akciju koju smo preduzeli u 2. avgusta u jutarnjim satima.

Smatramo vrlo problematičnim način na koji će se i ove, kao i svih dosadašnjih godina, slaviti godišnjica početka VRA Oluja, odnosno želimo da upozorimo da je ona istovremeno za najmanje 200 hiljada naših sugrađana srpske nacionalnosti značila gubitak doma, uništenje njihove imovine, koju su kao ravnopravni građani ove zemlje sticali decenijama, odnosno nemali broj ubistava srpskih civila, uglavnom ljudi starije dobi.

Moramo javno reći da je, između ostaloga, Hrvatska zahvaljujući Oluji postala etnički gotovo u potpunosti “čista” zemlja, odnosno da je zahvaljujući vojno-redarstvenoj akciji udeo populacije Srba u Hrvatskoj pao sa devet na ispod tri posto.

Ove činjenice, s kojima se hrvatski političari i hrvatska javnost ne žele suočiti, u Srbiji perpetuiraju bezumno nacionalističko huškanje temeljeno na ranama iz Drugog svetskog rata, prema kojemu se Hrvate naziva genocidnim narodom. Vreme je da se tome stane na kraj i da se u prvi plan stavi čovek, a ne oružje koje je namenjeno njegovom uništenju. Želimo upozoriti da proslava pobede u vojno-redarstvenoj akciji ne može biti potpuna, odnosno ne može doprineti daljnjoj izgradnji mira i smanjenju međudržavnih i međunacionalnih tenzija bez priznanja stradanja srpskog stanovništva u Hrvatskoj.

Zato smo na rutu zagrebačkog mimohoda snaga Hrvatske vojske te u samom centru glavnog grada istakli natpise s imenima deset sela s područja Like i Severne Dalmacije, u kojima su za vreme ili nakon “Oluje” počinjeni zločini nad civilnim stanovništvom, odnosno u kojima je masovno uništavana imovina hrvatskih Srba.

Ispod natpisa imena sela naveli smo i broj ubijenih civila za vreme i nakon akcije “Oluja”, odnosno imena nekih od žrtava. U nadi da će naša akcija javnost podsjtiti da Oluja nije samo velika pobeda, nego i vojno-redarstvena akcija koja je unesrećila 200 hiljada naših sugrađana, molimo Vas za objavu ovog saopštenja i fotografija koje u prilogu šaljemo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.08.2015. 15:20
А тзв. демократска Европа ћути на прославу највећег етничког чишћења у европи после 2 Светског рата, и прећутно подржава исту! Чим је Крватска у њиховом друштву ствари су више него јасне!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online