Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.08.2015.
18:51
Tanjug A

Iako bi imali koristi, Kitarovićka ne ide na otvaranje Sueckog kanala 2

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otkazala je odlazak na otvaranje novog Sueckog kanala zbog, kako se navodi iz njenog kabineta, vladinog politikanstva i nedostatka vizije.

Tanjug
Organizovano otkazivanje odlaska: Kolinda Grabar Kitarović

Grabar Kitarović i čelnici triju hrvatskih lučkih uprava trebalo je da u četvrtak prisustvuju otvaranju Sueckog kanala 2, novog pravca jednog od najprometnijih plovnih putova na svetu. Nakon svih obavljenih priprema prošle sedmice i izdatih egipatskih viza za jednodnevno putovanje, lučke uprave su jedna po jedna otkazale odlazak na taj istorijski događaj, neke uz obrazloženje da su prezaposlene prihvatom kruzera.

U kabinetu predsednice smatraju da to "nije bilo slučajno, nego organizovano". Lučke uprave, kako se objašnjava, u nadležnosti su Ministarstva pomorstva, saobraćaja i infrastrukture, odnosno ministra Siniše Hajdaša Dončića.

- Ako nam je išta prednost, onda je to geostrateški položaj naših luka. Politikantstvo i manjak vizije uskraćuje razvoj tog potencijala - rekao je izvor s Pantovčaka, preneo je portal Jutarnjeg lista.

Iz kabineta predsednice kažu da im je danima nedostupan ministar Hajdaš-Dončić jer je navodno na sastancima.

- Kako je došlo do otkazivanja možemo samo nagađati. No, sigurno je da to pokazuje odnos vlade prema potencijalu naših luka - kažu izvori bliski predsednici.

Egipat je pre dve sedmice počeo da testira drugi pravac kroz Suecki kanal, novi plovni put koji će omogućiti bolju protočnost i povećanje prometa u kanalu. Ta infrastruktura, nazvana Suecki kanal Axis, duga 72 km, delomično prati Suecki kanal koji povezuje Crveno i Sredozemno more.

Predsednik Abdel Fatah al Sisi počeo je taj projekt u avgustu 2014. uz veliku pompu i ambiciozan cilj da ga završi za godinu dana.

Pozvani samo odabrani, među njima i Dačić

Postojeći Suecki kanal izgrađen je pre 146 godina i jedan je od najprometnijih plovnih putova u svetu te važno mesto međunarodne trgovine.
Al Sisi je na otvaranje pozvao "odabrano društvo", među njima predsednicu Grabar-Kitarović, francuskog predsednika Fransoa Olanda, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, te državnike iz Azije i Afrike.

Na Pantovčaku ističu da Hrvatska, Francuska i Italija imaju najveći interes za otvaranje novog kanala, jer su njihove luke najbliže i mogle bi biti ulazne tačke za azijska tržišta u Evropu.

Prošle je godine robni promet kroz Suecki kanal bio 962 milijuna tona. Promet luke Rijeka iznosio je 2,29 milijuna, Ploča 2,6, a Zadra 377.000 tona, odnosno ukupno 0,5 posto u odnosu na Suec.

Nakon otkazivanja lučkih uprava, predsednica je odlučila da ni ona ne ide na Suec, iako je to bila prilika za susrete s brojnim svetskim liderima.

U njenom kabinetu smatraju da je to "nadstranačko" pitanje i da je to jednodnevno putovanje imalo smisla samo ako hrvatske luke ostvare poslovne kontakte i iskoriste razvojne prilike u vreme kada već godinama posluju ispod svojih kapaciteta   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online