Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.08.2015.
14:53
Tanjug A

Janša: Zbog šurovanja s Rusima izgubićemo Piran

Lider slovenačke opozicije i bivši premijer Janez Janša rekao je da bi se Sloveniji zbog aktuelnog "amaterizma", "udbaštva" i "paktiranja s Moskvom" moglo dogoditi da ostane bez Piranskog zaliva i izlaza na otvoreno more, onako kako je zbog paktiranja sa Staljinom u vreme Jugoslavije izgubila Trst, Goricu i (austrijsku) Korušku.

Reuters/S. Ž.
Slovencima će ostati plaže oko Pirana, a Hrvatima more i riba u njoj, plaši se Janša

Janša je, kako prenosi zagrebački Jutarnji list, rekao da se ceo Balkan smeje vladi premijera Mira Cerara zbog arbitražnog skandala u rešavanju graničnog spora sa Hrvatskom. On je Cerarovu vladu optužio za "amaterizam" i "sabotažu" slovenačkih nacionalnih interesa kao i zbog približavanja Moskvi, koje smatra štetnim po slovenačke interese u sporu.

- Sve se pretvara u farsu jer je Hrvatska sada izašla iz arbitraže - rekao je Janša komentarišući pokušaje vlade da sanira štetu posle objavljivanja kompromitujućih razgovora slovenačkog arbitražnog sudije Jerneja Sekoleca, za koga je rekao da je "registrovani saradnik Udbe" i dodao da su hrvatskim izlaskom iz arbitraže nacionalni interesi Slovenije za izlazak na otvoreno more još ugroženiji nego u vreme njegove vlade.

Krivicu za kompromitovanje slovenačke pozicije i čvrstinu potpore u Evropskoj uniji da se arbitraža nastavi Janša vidi u približavanju Slovenije Rusiji. On je dodao da su ruski mediji dobro iskoristili nedavnu posetu ruskog premijera Dimitrija Medvedeva Sloveniji, a da su tu posetu iskoristile i "udbaške" mreže u Sloveniji.

AP
Janša smatra da su Rusi krivi za sve

Kaže da je slovenački premijer MIro Cerar na konferenciji za novinare ćutao kada je Medvedev govorio o nepravednim sankcijama Evropske unije protiv Rusije, iako je Cerar jedan od potpisnika odluke koja je bila izazvana "imperijalnom politikom" Vladimira Putina, "ne samo na Krimu i u Ukrajini nego i u slučajevima drugih zamrznutih konflikata na podrucju nekadašnjeg SSS".

Janša je niz neobičnih zaključaka nastavio izjavom kako je sudija Roni Abraham, koga je Cerar predložio posle ostavke Sekoleca, a koji je kasnije na iznenađenje Ljubljane dao ostavku, učinio to na sugestiju predsednika suda Gilberta Guillaumea i to posle okretanja slovenačke vlade Rusiji, što nije ostalo neprimećeno u Briselu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je bio u posti Sloveniji neposredno posle izbijanja skandala u Arbitražnom sudu i na dan odluke Hrvatske da izađe iz tog spora o granici sa Slovenijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online