Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.08.2015.
20:30
Tanjug A

"U Vukovaru ozvaničena kampanja protiv ćirilice i Srba"

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Milorad Pupovac ocenio je da je gradsko veće Vukovara, usvajanjem odluke o izmenama Statuta, kojima više nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama i ulicama, ozvaničilo kampanju koja je dve godine vođena u Hrvatskoj protiv ćirilice i protiv pripadnika srpske zajednice kao korisnika tog pisma.

Tanjug
Sramna odluka i kršenje osnovnih para Srba: Milorad Pupovac

Pupovac je istakao da ta odluka predstavlja kršenje ustavnih i zakonskih odredbi u Hrvatskoj, ali i gaženje odredbi pristupnog ugovora Hrvatske i EU.

Pri tome je, kako je objasnio, to veće derogiralo ovlasti hrvatske vlade o sprovođenju zakona, voluntaristički protumačilo odluku Ustavnog suda i stvorilo pretpostavke da diskriminira jedno pismo - u ovom slučaju pismo srpske zajednice u Republici Hrvatskoj i to pretvori u statutarnu zvaničnu praksu jednog gradskog veća.

- Na taj način, gradsko veće nije samo prekršilo važeće ustavne i zakonske odredbe u Republici Hrvatskoj, ono je na taj način bacilo pod noge i odredbe pristupnog ugovora Republike Hrvatske koji je potpisalo 27 članica EU, koji je prihvatio Evropski parlament - istakao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, većina koju je HDZ formirao u gradskom veću Vukovara pokazala je da je moguće staviti van snage ono što u Evropi predstavlja obavezu i standarde, a u Hrvatskoj ustavne i zakonske odredbe.

Na pitanje kakve reakcije se mogu očekivati, Pupovac je odgovorio da one mogu biti u smislu nastavka antićirilične kampanje od strane HDZ i njihovih političkih i nepolitičkih partnera, i da te reakcije mogu samo dovesti do produbljivanja sukoba između vlade i HDZ .

On je najavio da će Srpsko narodno veće i Samostalna demokratska srpska stranka narednih dana razmotriti stanje nastalo usvajanjem ovakvog statuta Vukovara i videti koje će korake preduzeti "kako u zemlji tako i unutar Evropske unije".

Gradsko veće Vukovara izglasalo je izmene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da će uputiti najoštriji protest Hrvatskoj povodom današnje odluke Gradskog veća Vukovara o promeni Statuta grada, kojim nisu predviđene dvojezične table.

M. Karović
I EU treba da reaguje: Miodrag Linta

Linta: Vlada da suspenduje odluku

I zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regonu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštije je osudio odluku gradskog veća Vukovara da izmeni Statut i onemogući javnu upotrebu ćirilice u tom gradu.

- Tražim od Vlade Hrvatske da na narednoj sednici suspenduje statut i da na taj način zaštiti hrvatski Ustav i pravo sprske nacionalne zajednice da čuva svoj nacionalni i kulturni identitet - rekao je Linta Tanjugu.

Prema njegovim rečima, tom skandaloznom odlukom, kojom je onemogućeno postavljaje dvojezičnih tabli na trgovima i ulicama, krši se hrvatski Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji garantuje slobodnu upotrebu ćirilice u javnoj upotrebi.

Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina garantovano je svim nacionalnim manjinama, gde je njihovo učešće preko jedne trećine opština i gradova, da imaju pravo da koriste srpski jezik i svoje pismo u javnoj upotrebi, podsetio je Linta.

Umanjena prava Srba u Hrvatskoj

Zamenik gradonačelnika Vukovara Dejan Drakulić i predsednik kluba odbornika HDSS izjavio je da je odluka o ukidanju upotrebe dvojezičnih tabli u Vukovaru “korak unazad“ kada je reč o pravima Srba.

- Budući da je doneta odluka suprotna zakonu neka prava koja smo imali iz Statuta 2009. godine su ukinuta. Stečena prava sada su nam umanjena ovom odlukom - rekao je Drakulić.

On je ukazao da po popisu stanovništa iz 2011. godine u Hrvatskoj, u 21 opštini i dva grada Srba ima više od 33 odsto.

- Međutim, ne samo u Vukovaru već i u drugim gradovima Hrvatska, ne poštuje se odluka o upotrebi ćirilice u javnom životu - naglasio je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.08.2015. 21:22
:D))) sta bi puk'o ti film...
Ponedeljak 17.08.2015. 21:52
Jadni mnogobrojni Hrvati po Srbiji, kako bi li se snalazili u Srbiji a da ne postoji i Latinica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online