Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 20.08.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Evropi ne smeta mržnja

Evropska komisija proglasila se nenadležnom za ukidanje ćirilice u Vukovaru i na taj način potvrdila dugogodišnju politiku dvostrukih aršina prema Srbiji. Komentarišući činjenicu da Brisel ne reaguje na sramni potez u Hrvatskoj, srpski premijer Aleksandar Vučić, uz napomenu da je Srbija čvrsto opredeljena za put u EU, istakao da neće dozvoliti nikome da je ponižava.

Tanjug
Lupali, lupali, sad i ukinuli: Dvojezične table u Vukovaru

- O Srbiji su se izjašnjavali po mnogo manje važnim pitanjima i držali pridike. O temeljnim vrednostima EU, za koje se svi zalažemo, demokratiji, slobodi, ljudskim i manjinskim pravima nemaju reakciju na svoju državu članicu, a mešaju se u nešto što nema veze s temeljnim vrednostima i to u zemlji koja još nije članica Unije - primetio je Vučić.

Stav EK ministar pravde Nikola Selaković smatra nedopustivim jer je, kaže on, ukidanje ćirilice u Vukovaru pre svega ugrožavanje ljudskih, a zatim i manjinskih prava.

U Srbiji može latinica

- Zamislite da smo mi ukinuli u Beogradu ili Subotici latinicu, to bi bio skandal svetskih razmera - rekao je Vučić, dodajući da će borba za prava srpskog naroda biti nastavljena.
Srpski premijer obećava da Srbija nikada neće uskraćivati prava nekom drugom narodu.
- Koristite latinično i ćirilično pismo, u Srbiji možete slobodno, ovo je slobodna i otvorena zemlja - zaključio je Vučić.

- Svako se pita kako je moguće da EU kaže da nema nikakve nadležnosti u ovoj oblasti kad je reč o državi članici, a kad neko želi da postane članica, i te kako ima. Ovo je pitanje pristojnosti i civilizovanog odnosa prema pravima jednog naroda - kazao je Selaković.

On je napomenuvši da EU nije jedina međunarodna adresa na koju Srbija treba da zakuca naveo Savet Evrope, kao najstariju insitucija za zaštitu ljudskih prava i visokog komesara Oebsa za zaštitu prava manjina.

- Na svaku adresu treba da zakucamo i kažemo da je nedopustivo ponašati se prema Srbima kao prema boks vreći, ili džaku u koji će da šutira svako ko stigne - rekao je Selaković dodajući da očekuje da Hrvatska postupi u skladu s civilizacijskim principima i s ustavnim zakonom i da odluku vukovarskih vlasti ukine.

On naglašava da je Srbima ćirilicu ukidao svako onaj ko je imao cilj da ih na ovaj ili onaj način kao narod satre ili uništi. Podsetio je da je srpsko pismo zabranjivano tokom okupacije u Prvom i Drugom svetskom ratu u Srbiji, i na svim prostorima gde su Srbi živeli ili gde i danas žive.

Hrvatski državni vrh je, međutim, i dalje nem na vukovarska dešavanja, a tamošnji mediji pišu da Zagreb neće reagovati na srpsku protestnu notu. Reagovalo je samo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova pokušajem da očita lekciju Srbiji, navodima kako susedna zemlja treba da pričeka da se problemi reše kroz institucije.

Ministarstvo Vesne Pusić pridikuje Beogradu da ne treba svaku priliku koristiti za zaoštravanje odnosa. Hrvatski obraz pokušao je da spase predsednik hrvatskog Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer ukazujući da je odluka o uklanjanju ćiriličnih natpisa u suprotnosti s ustavom i zakonima.

Packe zbog Roma i LGBT

EK je žmurila na odnos Hrvatske prema Srbima uoči njenog prijema u EU, što čini i sada, dok se Srbiji zamera na tretmanu manjina i nekih grupacija, prvenstveno Roma i LGBT populacije. Potvrda je i poslednji izveštaj EK o napretku Srbije iz 2013. gde je navedeno da Beograd mora da obezbedi doslednu primenu pravnog okvira za zaštitu manjina širom zemlje, a akcentovane su upravo oblasti obrazovanja i jezika.

- Vukovar se direktno oglušio i o instrukciju o doslednoj primeni Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, koji je izdao ministar uprave - smatra on uz ocenu da je napravljen korak nazad u demokratiji.

Tolnauer je kazao da se među nekoliko "bizarnih rešenja" koje novi statut Vukovara propisuje ističe ono da za izdavanje dokumentacije na ćirilici građani podnose zahtev na latinici uz plaćanje takse.

TV Nova ukinula Pupovca

Zagrebačka TV Nova naglo je prekinula razgovor sa liderom SNV-a Miloradom Pupovcem kad je on kazao da odluke poput vukovarske 20 godina posle sukoba obnavljaju ratnu atmosferu. Na pitanje novinarke kako razume situaciju, uzimajući u obzir vukovarsku tragediju, odgovorio je pitanjem pozivajući voditeljku da zamisli da je neko, 1946, 1947. ili 1948.u Novskoj, Jasenovcu, Glini ili Jadovnom rekao da latinično pismo ne sme biti u upotrebi. Posle ove rečenice voditeljka je naglo završila razgovor zahvalivši mu na gostovanju.

Fonet
Trn u oku Briselu: Zajednički srpsko-ruski "desant"

Neće ni da čuju za vežbe sa Rusima

Evropske komisija se proglašava nenadležnom za prava manjinskih zajednica, dok istovremeno sebi pripisuje nadležnost za srpska vojna pitanja, deleći packe Beogradu zbog najavljenje vežbe srpskih i ruskih vojnika. Beograd odgovara da Srbija ima najrazvijeniju vojnu saradnju sa SAD i EU.
Portparolka EK Maja Kocijančić poručila je da bi zajednička vojna vežba poslala pogrešan signal u sadašnjim okolnostima.

- Očekujemo da Srbija postupa u skladu sa svojim obavezama i procesu pristupanja EU - rekla je Kocijančić povodom vesti o vežbi "Slovensko bratstvo" krajem godine.

U brzom odgovoru srpskog Ministarstva odbrane navedeno je da Srbija radi na unapređenju i razvoju najboljih odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, a u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću.

- Na bilateralnom planu, u fokusu Ministarstva su aktivnosti koje mogu da doprinesu podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije. Tu se pre svega misli na praktične oblasti saradnje koje težišno predstavljaju zajedničke vežbe i obuka sa predstavnicima oružanih snaga drugih država. U navedenoj oblasti, Ministarstvo odbrane trenutno ima najrazvijeniju saradnju sa SAD i državama EU - navodi se u odgovoru i kao kruna uspešne saradnje sa Briselom ističe zaključak Vlade Srbije da se što pre finalizuje proces angažovanja u konceptu borbenih grupa EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.08.2015. 19:28
На данашњи дан је рођен Српски херој СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ .
Četvrtak 20.08.2015. 18:35
и поново изненађење само за злураде идиоте... који наравно неће одустати од некаквих "еу" норми и светлог пута у три лепе ?
Četvrtak 20.08.2015. 19:28
На данашњи дан је рођен Српски херој СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online