Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 29.08.2015.
18:00
Ž. Marković - Vesti A

Farsa Orić!

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nasera Orića. Vest koju su prekjuče mnogi svrstali u kategoriju "verovali ili ne" ispostavila se kao tačna, ali čak i površna analiza informacija dostupnih u najavi ovog procesa ukazuje da će se pretvoriti u - farsu.

Fonet/AP
Naser Orić je sa svojom vojskom ubijao decu i starce

Osim Orića, u istom paketu optužen je i Sabahudin Muhić. Obojica se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Orić i Muhić su optuženi da su tokom rata na području Srebrenice i Bratunca, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija. U optužnici se navodi da su Orić i Muhić tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti.

Bošnjački heroj

Predstavnici srpskih udruženja proisteklih iz rata uglas poručuju da optužnica protiv Orića mora da bude proširena, jer je on umešan u ubistva mnogo više žrtava. Predsednik Boračke organizacije Milomir Savčić ističe da je optužnica podignuta pod pritiskom javnosti, dok predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić ističe da će Orić i dalje biti nacionalni heroj kod Bošnjaka i dodaje da to nikakva optužnica neće promeniti.

Klao i vadio oči

U Tužilaštvu BiH ne žele da otkrivaju više detalja, ali "Vesti" nezvanično saznaju da se jedno od ubistava odnosi na zverski zločin u Zalazju, kada je prema nekoliko svedočenja, Naser Orić lično ubio predratnog srebreničkog sudiju Slobodana Ilića, kojem je prvo izvadio oči, a zatim ga zaklao. O događajima u Lolićima i Kunjercu poznato je samo da su ranije vođene istrage, ali na koja ubistva se odnosi optužnica, sa sigurnošću ne mogu da kažu ni u nadležnim institucijama Republike Srpske.

Sagovornik "Vesti" iz Tužilaštva BiH potvrdio nam je da dela za koja se Orić tereti nisu bila obuhvaćena optužnicom u Hagu.

- U pitanju su zločini za koje postoji sumnja da ih je Orić lično počinio. U Hagu mu se sudilo po komandnoj odgovornosti - kaže naš izvor.

Međutim, Vasvija Vidović, branilac Nasera Orića, tvrdi da se njemu već sudilo za krivična dela navedena u novoj optužnici. Naime, svi pravni sistemi ne predviđaju da se dva puta sudi za isto delo.

- Već je odgovarao za dešavanja u tim selima - kratko je rekla Vidovićeva ne ulazeći u detaljnija obrazloženja.

Ipak, naš izvor kaže da Vidovićeva nije u pravu, ali na pitanje zašto su optužnicom obuhvaćena samo tri ubistva, kada postoje podaci da je tokom rata od ruke Orićevih vojnika stradalo više od 3.000 Srba, on nije imao odgovor.

Zanemareni masakri

- Postoje indicije i da je Orić lično ubio mnogo više ljudi. Ali, koliko znam, samo za ova tri slučaja postoje jaki dokazi - kaže naš sagovornik.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić pozdravio je konačno podizanje optužnice protiv Nasera Orića, ali i istakao da je sramno i žalosno što se na to čekalo dve decenije i što optužnica nije sveobuhvatna i ne sadrži ni jedan odsto zločina nad Srbima koje su počinili Orić i njegovi potčinjeni.

- Ponovo, izgleda, žele da sprovedu formalan sudski proces i suđenjem za tri ubistva zanemare brojne masovne zločine koje su nad srpskim narodom srednjeg Podrinja počinili Orić i njegovi sledbenici, kao udruženi zločinački pokret - izjavio je Grujičić.

I zaista, optužnicom se sva Orićeva zlodela u Podrinju svode samo na tri pojedinačna slučaja. A da stvar bude gora, lako je moguće da on i za njih bude oslobođen, čime bi bio potpuno amnestiran za svoju ratnu ulogu, a u očima Bošnjaka dodatno potvrđen kao heroj. Advokat Toma Fila, u tom smislu je pesimista.

Masakrirala srpskog dečaka

U saopštenju u kojem je obavestilo javnost da je optužnica protiv Orića podignuta, Tužilaštvo BiH je navelo i da je od Švajcarske zatraženo izručenje Elfete Veseli, Albanke koja je osumnjičena da je 1992. godine ubila Slobodana Stojanovića, dečaka od samo 11 godina. Potresna priča o zločinu koji je počinila Albanka koja se borila u redovima Orićevih jedinica objavljena je ranije u medijima, postoje brojni dokazi, patološki nalazi i svedočenja, ali niko nije procesuiran.
Podsetimo, prilikom napada Orićevih hordi na selo u kojem je Slobodan Stojanović živeo, on i njegova porodica su uspeli da pobegnu. Na žalost, dečak se vratio po psa, što je bilo kobno jer je pao u ruke bošnjačkim vojnicima. Elfeta Veseli se tereti da ga je na zverski način mučila i zaklala.

- To je klasična farsa jer nisu mogli da stanu na pola puta. Preuzeli su krivično gonjenje od Banjaluke i ništa povodom toga nisu preduzeli godinama. Kada je Orić po poternici Srbije uhapšen, oni su se toga setili - rekao je Fila

Insajderi u pravosuđu BiH

Bez ustezanja Hasanović tvrdi i da ima insajdere "bliske pravosuđu BiH", pa je tako objavio da će narednih dana da bude podignuta optužnica i protiv muslimanskih generala Sakiba Mahmuljina i Atifa Dudakovića.
- Siguran sam da će svi dokazati svoju nevinost, ali je pitanje ko su ti koji učestvuju u višegodišnjoj torturi ljudi koji su branili BiH - ne brine se za ishod procesa Hasanović.
 

Ljiljani plaše svedoke

Fahrudin Hasanović, predsednik organizacije Ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, među prvima je reagovao na optužnicu protiv Nasera Orića za ubistvo trojice zarobljenika. Hasanović je optužio svedoke da su lagali za novac, a najgore je što je naveo da zna njihov identitet.

- Znamo da je optužnica rađena na osnovu lažnih iskaza srpskih svedoka. Ali i svedoka Bošnjaka koji su spremni da lažu za novac. Znamo ko su ti ljudi. Jedan od njih je dokumentovani psihopata, drugi je u Srebrenici ubio ženu, treći je poznat po tome da će za novac svedočiti i protiv rođene majke. Ko iz BiH učestvuje u svemu ovome tek treba da se vidi - kazao je Hasanović.

U Centru za istraživanje rata, ratnih zločina, i traženje nestalih lica Republike Srpske zadovoljni su što je optužnica protiv Orića podignuta, i nadaju se da će je Sud BiH ubrzo potvrditi, ali su upozorili da će da usledi zastrašivanje svedoka.

- Očekujem da Sud BiH odredi pritvor protiv Oriću do okončanja postupka zbog eventualnog uticaja na svedoke, jer je poznato da je Orićev uticaj u Podrinju na Bošnjake danas isti kakav je bio devedesetih godina prošlog veka. Odnosno da i dalje širi strah među bošnjačkim i srpskim stanovništvom - rekao je direktor Centra Milorad Kojić.

Osim toga, Hasanović je osporio kredibilitet tužilaštva tvrdnjom da su Srebreničani pozivani kod istražitelja koji je na ekranu kompjutera imao amblem Crvene zvezde i fotografiju Željka Ražnatovića Arkana. Hasanović takođe tvrdi da je Oriću za sve optužbe koje mu se stavljaju na teret već suđeno, kao na primer za masakre na području sela Kravice.

Faruk Šahović, predsednik Organizacije boračkih udruženja i saveza Tuzlanskog kantona nazvao je optužbe protiv Sabahudina Muhića "smejurijom".

- Muhić je ranjen u Srebrenici početkom 1993. i prebačen u Tuzlu. Bojim se da se iza optužbi protiv njega krije nešto drugo. On je sada u pritvoru, ali ne zbog optužbi za ratni zločin. nego zbog narušavanja javnog reda i mira u Tuzli - ispričao je Šahović.
 

POVEZANE VESTI

Subota 29.08.2015. 18:11
Pa dali je neko normalan verovao da će ovo biti tužba a ne farsa.Faššisti još uvek igraju svoj krrvavi pir.
Subota 29.08.2015. 21:02
Koga bre ovo americko proturanje interesa zanima. Je li ovo srpski info portal ili je CNN i BBC?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online