Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 28.08.2015.
17:59
Srna A

"Na ovim žrtvama su muslimanski režiseri snimali filmove i prikazivali ih kao žrtve koje su pobili Srbi"

U Kukavicama kod Rogatice 1992. godine dogodio se strašan zločin, kada su pripadnici muslimanskih snaga iz zasede ubili 26 i ranili 80 srpskih civila, koji su autobusima odlazili iz Goražda.

youtube.com
Tela ubijenih mesec dana bila na asfaltu, a međunarodne organizacije ih kolima zaobilazile

Vozač autobusa koji je ranjen u ovoj koloni Ranko Ikonić kaže za Srnu da ni posle 23 godine ovaj zločin ne može da zastari. On ističe da su prevoženi civili - žene, deca i stariji ljudi, te da nije bilo nijednog vojnika među 120 putnika.

Prema Ikonićevim rečima, u autobusu je ubijeno 14 putnika, a ranjeno 60.

- Ja sam među prvima ranjen u obe noge, ali sam uspeo da autobusom na felnama dođem do Rogatice. To je bila teška situacija koja se sada ne može rečima objasniti - ističe Ikonić.

On naglašava da je u autobusu tog 27. avgusta 1992. godine stradalo dvoje dece od po 12 godina, da je ubijena starica od 86, a ranjena su deca od po tri, četiri, pet i šest godina.

- To je bila katastrofa, klasična "sačekuša" koja je odrađena profesionalno - seća se Ikonić.

Ikonić je na Sudu BiH izjavio da to ne može biti slučajnost. U koloni je gorelo više automobila, a na putu je bilo kamenja - što je jedan od klasičnih znakova zasede.

Mada advokati optuženih smatraju da je to bio "vojni cilj", Ikonić pita kako je moguće da su vojni cilj deca od pet i 12 godina, kao i starica od 86 godina.

Tela ubijenih bila na asfaltu mesec dana

Jedan od preživelih Srba iz kolone Veljko Lasica kaže da preživeli obeležavaju svoj drugi rođendan, te da je bilo vrlo teško izaći iz tog pakla.

- Na ovim žrtvama muslimanski režiseri gradili su karijere, snimali filmove i prikazivali ih kao žrtve koje su pobili Srbi - navodi Lasica.

Žrtve su ležale više od mesec dana na ovom asfaltu. Međunarodne humanitarne organizacije i konvoji su prolazili, niko nije hteo da ih skloni. Pomerili su ih samo toliko koliko je dovoljno da bi mogli da nastave put prema Goraždu.

Napokon, posle dugo vremena, porodice poginulih, preživeli u koloni i prijatelji odvažili su se i našli snage da pokupe mrtve.

Pronašao sam svoje dete bez oka na partizanskom groblju

Svedoci kažu da znaju ko su napadači i njihova imena i ističu da je važno prikazati zločine i njihove počinioce. Međutim, ovaj zločin se minimizira, uz opravdanje da se navodno radilo o vojnoj koloni.

Milomiru Matoviću je u koloni u Kukavicama poginuo sin Dalibor, dečak od 11 godina.

- Ostao sam u Goraždu da branim ognjište od muslimanskih džihadista. Svoje dete našao sam na partizanskom groblju u blizini jedne kasarne - nije imao oko, a tu sam video i dva trupa bez glave - svedoči Matović.

Dragiša Andrić, predsednik Regionalnog udruženja logoraša iz Višegrada, navodi da je u Goraždu i okolnim selima ubijeno više od 250 srpskih civila, a mnogi od njih prošli su kroz strašne muke u logorima.

U logoru Mujovića Polje zarobljeno je više od 50 Srba, od kojih su samo dvojica preživela. Ništa bolje se nije desilo ni u logoru Štamparija u Vitkovićima, kao ni u bivšoj zgradi ZOIL-a i u zatvoru Policijske stanice.

Od 159 nestalih srpskih civila, njihove porodice još traže njih 90.

Zbog goraždanskih logora u kojima su stradali Srbi, u Sudu BiH podignuta je optužnica.

POVEZANE VESTI

Petak 28.08.2015. 19:57
Snimaju filmove sa lažnim muslimanskim žrtvama,lažne žrtve Srebrenice,-a Srbija ćuti i još se tome klanja.Znam da će ovaj film zasigurno kao visoka umetnička vrednost obigrati beogradske bioskope.Ne bi me čudilo jer se po Beogradu malo malo pa ovakva čuda dogadjaju.A tu je i Biserko,Kandićka,ona debela što se teli dog govori da svojim visokim tonovima podrže ovakvu nakaradu.
Petak 28.08.2015. 23:55
Нема ДИЈАДЕРЕ да и једну прозбори!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online