Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.09.2015.
07:43
Ž. Marković - Vesti A

Iskopane žrtve Alijinih mudžahedina

Najmanje pet skeletnih ostataka ubijenih Srba pronađeno je na lokalitetima Stevanovići, Krčevine i Paljenik, na planini Ozren, na području opštine Zavidovići, saznaju "Vesti".

Srna
Opelo za žrtve rata

Tužilaštvo BiH pre nekoliko dana saopštilo je da je na ovim lokacijama ekshumirano "više posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju Srbima ubijenim tokom proteklog rata", a naš list nezvanično saznaje da je reč o posmrtnim ostacima petorice Srba koji su 1995. godine pali u ruke pripadnicima zloglasnog odreda El mudžahedin.

Naime, prilikom povlačenja tokom napada na Vozuću u septembru 1995, na desetine srpskih vojnika i civila, palo je u ruke mudžahedinima. Jedan deo njih uspeo je da preživi, i bude razmenjen, i oni su naknadno izneli stravična svedočanstva. Drugi, pak, nisu bili te sreće.

- Sumnja se da su u ovim grobnicama smeštena tela zarobljenih Srba iz mudžahedinskih kampova u mestima Gostovići i Kamenica. Ono što je posebno interesantno u celoj priči jeste da se lokacije gde su skeleti pronađeni nalaze na nekoliko desetina kilometara od tih mesta, što nagoveštava da su tela ubijenih Srba svesno izmeštena - kaže sagovornik "Vesti" koji je dobro upoznat sa iskopavanjima na Ozrenu.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srpske Nedeljko Mitrović raspolaže sličnim informacija. On je izjavio da pretpostavlja da je na Ozrenu ekshumirana masovna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostaci srpskih vojnika iz kampa Gostovići kod Zavidovića.

- U narednih mesec dana očekuje se da će u Zavodu za sudsku medicinu Srpske biti dobijeni prvi rezultati identifikacije DNK analizom posmrtnih ostataka šest srpskih boraca, ekshumiranih na Ozrenu - rekao je Mitrović.

Zločini mudžahedina i dalje ostaju jedna od najvećih misterija rata u BiH. Za njihova zlodela je u Hagu odgovarao jedino ratni komandant Armije BiH Rasim Delić, koji je umro pre izricanja drugostepene presude. Nijedan pripadnik odreda El mudžahedin nikada nije procesuiran, iako mnogi od njih i danas žive u BiH.

- U danima kad je pala Vozuća, veliki broj Srba pao je u ruke mudžahedinima. Među srpskim vojnicima i civilima koji su bili svesni da se ne mogu izvući iz okruženja, vladalo je opredeljenje da se, kako znaju i umeju, predaju tuzlanskom korpusu muslimanske vojske jer im je to gotovo sigurno garantovalo razmenu i život. Ko je pao u ruke zeničkom korpusu, odnosno mudžahedinima, doživeo je tragičnu sudbinu - kaže naš sagovornik.

Svirepo mučenje

U raznim krivičnim prijavama podnesenim za zločine mudžahedina, navedena su svedočenja brojnih zarobljenih Srba.

- Sećam se da su četvrte večeri boravka u logoru mudžahedina u Gostovićima svima bile povezane oči, pa smo iz te prostorije izvedeni na neku poljanu gde nam je naređeno da legnemo na stomak, a potom su nam vezane ruke i noge. Noge su bile vezane sa nekim crevom koje se naglo širilo i stezalo noge. Od toga su nastupili strahoviti bolovi i nijedan od nas nije mogao da se uzdrži, a da ne jauče. Mene su udarali celu noć. Onda je ušao jedan mudžahedin i uneo glavu Gojka Vujičića, koga sam ja dobro poznavao, a potom je naredio da moramo svi da ljubimo Gojkovu glavu, koja je bila krvava. Pošto smo to učinili on je uzeo glavu i okačio je na ekser na zidu i ta glava je bila oko tri dana u našoj prostoriji - ispričao je ovaj svedok.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.09.2015. 02:37
Ја сам Хрват па шта! Живиа мој фратело Сплитске Кобре!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online