Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.09.2015.
17:12
Tanjug A

"Hrvatska je protiv ograda na granicama"

Hrvatska se protivi podizanju ograda na granicama, izjavila je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, reagujući na najavu mađarske vlade da će i na granici s Hrvatskom podići ogradu, ako i s te strane počne navala migranata.

Fonet
Hrvatska neće zatvarati granice: Vesna Pusić

- Mi smo apsolutno protiv podizanja granica. Svaka zemlja ima pravo da odluči šta želi i da se zatvori ako hoće, ali Hrvatska se sigurno neće zatvarati u ograde. Što se mađarske najave tiče, ako dobro razumem, to je zasad samo ideja koja bi se realizovala ako migranti krenu i preko te granice, a to u ovom trenutku nije na dnevnom redu - rekla je Pusićeva.

Evropska unija pokušava da dogovori sveobuhvatan pristup prema migrantskoj krizi, koji bi uključio i usku saradnju sa zemaljama koje nisu članice EU, ali su kandidati za članstvo, kao što su Turska, Makedonija i Srbija, rekla je Pusićeva.

- Treba razlikovati zemlje tranzita preko kojih izbeglice samo prolaze i konačni cilj izbeglica, jer veliki broj njih želi da ode u Nemačku, Švedsku i druge skandinavske zemlje. Bez obzira na izbegličku krizu u Mađarskoj i nekim drugim zemljama, to nisu zemlje u kojima izbeglice žele da ostanu i EU će taj problem morati da stavi na dnevni red - poručila je Pusićeva.

Ona je dodala da su šefovi diplomatija na sastanku u Luksemburgu pokušali da utvrde i u kojoj je meri u aktuelnoj krizi reč o ekonomskim migrantima, a u kojoj o izbeglicama od rata, prenela je Hina.

Pusićeva je naglasila da Hrvatska učestvuje u podeli odgovornosti, uključujući i slanje dva broda u spasilačke operacije na Sredozemnom moru, kao i da je u prvoj podeli odgovornosti za zbrinjavanje prihvatila 550 ljudi, što je više nego što bi joj pripadalo s obzirom na veličinu i ekonomsku snagu.

A koliko izbeglica Hrvatska mora da primi?

Hrvatska bi, prema novom nacrtu predloga Evropske komisije za raspodelu 120.0000 izbeglica sa Bliskog Istoka i severa Afrike koji se nalaze u Grčkoj, Mađarskoj i Italiji, trebalo da primi njih 1.064.

Kako se navodi u nacrtu dokumenta EK, u koji je Hina imala uvid, Hrvatska bi iz Italije od ukupno 15.600 prihvatila 138, iz Grčke od 50.400 njih 447 i iz Mađarske od 54.000 migranata i izbeglica 479.

Ta brojka je, kako ukazuje hrvatska agencija, mnogo manja od 3.000 koja se poslednjih dana pominjala u medijima. Komisija bi svoj predlog trebalo da predstavi u sledećih nekoliko dana, a reč je o nacrtu koji u konačnoj verziji može da izgleda drugačije.

Hrvatska, prema ovom nacrtu, treba da primi 0,89 odsto od broja migranata u tri zemlje koje su suočene s najvećim izbegličkim teretom.

Komisija je koristila četiri kriterijuma za raspodelu - broj stanovnika, bruto nacionalni dohodak, prosečan broj tražitelja azila na milion stanovnika u periodu od 2010. do 2014. godine, kao i stopa nezaposlenosti.

Najveći teret bi trebalo da podnesu Nemačka, koja treba da primi nešto više od 26 odsto od 120.000 migranata i izbeglica, zatim Francuska 20,3 odsto.

Hrvatska je u julu donela odluku o prihvatu 550 ljudi od 40.000 migranata koji se nalaze u Italiji i Grčkoj.

Reč je o prvoj raspodeli da bi se olakšao teret Grčkoj i Italiji, koje su tada bile najviše izložene prilivu migranata s Bliskog istoka i Afrike.

Sada se njima pridružila i Mađarska pošto je u velikoj meri promenjena ruta dolaska migranata, koji umesto preko Sredozemlja sve češće dolaze u EU preko zapadnog Balkana

POVEZANE VESTI

Subota 05.09.2015. 19:45
Ma šta će Hrvatima ograda-oni su verzirani borci s babama i decom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online