Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.09.2015.
04:00
Ž. M. - Vesti A

Kusturici oduzimaju Andrićgrad?

Firma Andrićgrad, u većinskom vlasništvu Emira Kusturice, mora da plati 1,2 miliona maraka (oko 600.000 evra) poreza na dodatnu vrednost u BiH jer je utvrđeno da su zgrade u Andrićgradu pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole. Ukoliko to ne uradi, poznati režiser mogao bi da ostane bez ovog grada od kamena.

Srna
Na meti poreznika: Andrićgrad je postao turistička atrakcija

Ovu informaciju objavio je banjalučki portal capital.ba, a priča je potvrđena iz Uprave za indirektno oporezivanje čiji su inspektori u poslednjoj kontroli otkrili da je Andrićgrad doo Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju Andrićgrada, što nije mogao da uradi jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu građevinsku dokumentaciju.

Firma Andrićgrad se nalazi i na 77. mestu liste najvećih dužnika PDV-a s dugom koji danas iznosi 1.255.521,55 KM. Iznos duga se svakog dana menja zbog obračuna zateznih kamata, pa tako Andrićgrad trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KMi zatezne kamate od 187.152,00 KM, objavio je capital.ba.

- Andrićgrad trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gde su u toku provere o visini sredstava koja bi mogla da budu oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a. Takođe, svim nadležnim institucijama su prosleđeni zahtevi za proveru pokretne i nepokretne imovine. Izdato je rešenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate - rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

On ističe da će se onog trenutka kad Andrićgrad pribavi neophodne građevinske dozvole stvoriti zakonski osnov da najveći deo ovog duga bude otpisan, odnosno Kusturica će morati da plati samo dug u iznosu od 150.000 KM. Međutim, do tada se Andrićgrad tretira kao i svaki poreski dužnik i UIO mora da pokrene proceduru prinudne naplate

Poznati režiser se još nije oglasio o ovom slučaju. Iako postoje spekulacije da je Kusturica uvučen u određene političke obračune, one trenutno ne stoje jer je plaćanje PDV-a zakonska kategorija. Istovremeno, režiserovo ime se dovodi u kontekst političkih zbivanja u Trebinju gde je proteklih meseci snimao film sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi.

"Vesti" su ranije objavile da postoji realna šansa da Kusturica bude kandidat za gradonačelnika Trebinja na izborima sledeće godine. Ni po tom pitanju režiser se nije oglašavao što je otvorilo dodatni prostor za spekulacije. Navodno, Kusturicu bi kandidovao SNSD, a imajući u vidu da je dobar prijatelj sa Miloradom Dodikom, ne čudi što su spekulacije prerasle u ozbiljne priče u političkim krugovima. Da li prijateljstvo sa Dodikom ima veze s pritiskom da se plati PDV, zasad niko ne može da potvrdi.

Kandidat u Trebinju za Bosića vic

Moguća Kusturičina kandidatura nije preterano zabrinula njegovog mogućeg protivkandidata Slavka Vučurevića, koji je aktuelni gradonačelnik Trebinja. Prilikom nedavnog susreta Vučurevića s liderom SDS-a Mladenom Bosićem, obojica su se gotovo posprdno odnosili prema mogućnosti da se Kusturica kandiduje.
- Na to gledam kao na šalu, kao vic, jer bi bilo iznenađenje da čovek koji nema nikakve veze s problemima ovih građana postane njihov gradonačelnik i to jednostavno ne mogu da zamislim, iako je sve moguće - rekao je Mladen Bosić.

POVEZANE VESTI

Petak 11.09.2015. 11:09
фукаре мисле да ће са 600.000 евра да сруше институцију какав је Кустурица
Nedelja 13.09.2015. 14:53
Ovo je sada trenutak,poturicu treba uhapsiti i naterati ga da dokaze kako je to sve stekao.Naravno da je imao dobru podrsku sa polit-Scene,jer sada ga zato i podrzavaju,bojeci se za vlasti deo svoje zadnjice .Ipak jos uvek vazi ona stara,tj. radi sta hoces ali neces dokle hoces.
Petak 11.09.2015. 16:28
Neverovatno je sta se sa umetnosti radi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online