Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.09.2015.
18:00
Ž. Marković - Vesti A

Uništavaju dokaze o ubistvima Srba!

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo uništila je arhivske dokumente koji se odnose na ratne zločine nad sarajevskim Srbima tvrdeći da je rok za njihovo čuvanje istekao, iako je zakonom precizirano da se dokumenti o ratnim zločinima moraju čuvati trajno!

Srna
I dalje se traga za telima više od 1.500 ubijenih Srba

Do ovog šokantnog otkrića došao je banjalučki "Glas Srpske", pozivajući se na originalnu dokumentaciju, odnosno prepisku između službenice pomenute uprave i Instituta za nestala lica iz 2012. godine. Naime, nakon što je jedan od tadašnjih članova kolegijuma Instituta tražio informacije o ekshumacijama na području sarajevske opštine Novi Grad, dobio je odgovor da podatke ne može da dobije jer je rok čuvanja arhivske građe - istekao.

- Rok čuvanja arhivske građe od pet godina je istekao, pa ne možemo udovoljiti zahtevu za dostavljanje podataka. Pojedinačne zahteve porodica za ekshumaciju posmrtnih ostataka ne možemo dostaviti zbog arhiviranja istih. Rok čuvanja za te predmete je istekao i arhiva kao takva više ne postoji - navela je tada inspektor Senada Hadžijusufović.

Neverovatna činjenica da je nekakav inspektorat uništio dokumentaciju o zločinima nad sarajevskim Srbima šokirala je predstavnike žrtava iz Srpske, ali i dodatno potvrdila da se u procesu zataškavanja tih zlodela ne biraju sredstva. 

Milutin Mišić, predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, smatra da Tužilaštvo BiH treba da otvori istragu kako bi se utvrdilo da li je Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo uništila ili sakrila arhivske dokumente koji se odnose na ratne zločine nad sarajevskim Srbima. On je potvrdio da Institut duže vreme bezuspešno pokušava da od Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, MUP-a, vojnih sudova i sudova dobije arhiv koji bi otkrio sudbine i okolnosti stradanja velikog broja Srba u Sarajevu.

- Nama je, nažalost, veoma mnogo arhiva nedostupno jer postoji opstrukcija u njenom davanju kako bi se zaštitio neko od učesnika u tim dešavanjima - izjavio je Mišić.

Sagovornik "Vesti" dobro upućen u istrage o zločinima nad Srbima nije iznenađen informacijama o uništavanju arhive. On otkriva da je bezbroj sličnih mahinacija.

- Nažalost, sudbina poginulih i nestalih koji do danas nisu nađeni teško će ikada biti razjašnjena. Razloga je više, od opstrukcija nadležnih službi do ćutanja onih koji su umešani u celu priču. Indicija i nezvaničnih informacija je mnogo, ali zvanične informacije i dokumentaciju je izuzetno teško dobiti. Jedan od razloga jeste i što na bošnjačkoj strani, u toj oblasti, i dalje deluju ljudi koji su tokom rata direktno bili umešani u sve moguće sumnjive rabote, od razmene zarobljenika za novac, do skrivanja tela ubijenih, zataškavanja zločina i usmeravanja istraga u drugom pravcu. Na bošnjačkoj strani imate prave mahere za takve zloupotrebe - kaže naš sagovornik.

Bošnjački zid ćutanja

Tela više od 1.500 ubijenih i nestalih Srba tokom proteklog rata i dalje se traži, a proteklih nekoliko godina na tom planu nije zabeležen nikakav napredak. Do informacija o lokacijama gde bi se mogla nalaziti tela predstavnici Srpske ne mogu da dođu jer sa bošnjačke strane postoji zid ćutanja.

Inspektorka na odmoru

Banjalučki mediji su u Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo pokušali da dobiju više informacija o celom slučaju, ali to nije bilo moguće. Inspektorka Hadžijusufović, koja bi trebalo da ima obrazloženje, nalazi se na godišnjem odmoru.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.09.2015. 20:20
Pa naravno jer su imali i saučesnike u tome.Sve da se zataška i stavi pod tepih.Klintonovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online