Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.09.2015.
10:36
Tanjug A

Voz za ZG zaustavljen u Šidu, migranti kroz kukuruze i preko reka beže dalje

Izbeglice su tokom noći kroz kukuruzišta i polja i dalje pristizale u Hrvatsku iako su svi granični prelazi sa Srbijom, osim Bajakova, zatvoreni. Deo migranata koji se već nalazi u Hrvatskoj peške je kroz šume i preko reka krenuo da traži put ka Sloveniji, koja je zatvorila svoje granice za došljake sa Bliskog istoka.

Reuters
Sa decom u naručju kroz reku Sutlu u Hrvatskoj probijaju se ka Sloveniji

Hrvatski mediji prenose da priliv izbeglica u Hrvatsku nije zaustavljen jer oni ilegalno ulaze preko njiva i kukuruzišta. Producent američke televizijske mreže ABC njuz Naser Ata na svom Tviter nalogu objavio da je video stotine ljudi kako u noći preko polja i kroz kukuruzišta prelaze srpsko-hrvatsku granicu.

Hrvatska zbog migranata nije sinoć primila na svoju teritoriju međunarodni putnički voz iz Srbije, koji je iz Beograda krenuo za Zagreb i Ljubljanu, saopštile su Železnice Srbije. Taj voz je iz Beograda za Zagreb krenuo u četvrtak uveče u 21.30 sati. Hrvatske železnice nisu na vreme obavestile železnice Srbije da ovaj voz neće primiti na svoju teritoriju. U vozu je bilo 40 putnika, od čega četiri migranta.

Putnici su morali da čekaju da ova kompozicija po redu vožnje krene nazad iz Šida za Beograd, pa su u srpskuprestonici stigli tek u petak ujutru u 5.52 sati. Za sada iz Hrvatske nema informacija o tome da li će železnički saobraćaj redovno saobraćati, ili će voz ići samo do Šida.

Hrvatska je u četvrtak uveče zatvorila sve granične prelaze prema Srbiji, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da će granični prelazi ostati zatvoreni do daljnjeg. Odluka o zatvaranju granica doneta je pošto je Slovenija na granici počela da odbija izbeglice koje su pristigli iz Zagreba.

Slovenci voz sa migrantima šalj u u Postojnu

Reuters
Voz u Tovarniku pun i spreman da krene, samo je pitanje kuda... Niko ga neće

Voz sa oko 150 migranata koji su slovenačke vlasti zaustavile prethodnog dana u Dobovi na granici s Hrvatskom krenuo je u petak ujutru, ipak, prema zapadu Slovenije i iako nemaju potrebne dokumente za ulazak u tu državu biće smešteni u centar za strance u Postojni.

Ovo je prva grupa izbeglica koja ulazi u Sloveniju otkako je njihov priliv iz Srbije zaustavljen zbog zatvaranja mađarske granice, posle čega pokušavaju da preko Hrvatske i Slovenije stignu do zemlaja zapadne i severne Evrope. Pored migranata iz voza, još tri puta su 24 stranca pokušala da uđu u Sloveniju na graničnom prelazu Obrežje i svi su vraćeni.

Slovenački premijer Miro Cerar naveo je da su izjave o koridorima za izbeglice "nekorektne i opasne" i da Slovenija nije s Hrvatskom razmatrala takvu mogućnost.

- Takvih dogovora nije bilo i ne može ih ni biti. Slovenija ima na granici s Hrvatskom šengenski režim. Tu vrede određena pravila i kroz šengensku granicu ne smemo da puštamo ljude koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u EU, to Hrvatska dobro zna - objasnio je Cerar za slovenački televiziju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online