Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2015.
19:11
Tanjug A

Hrvatski MUP: Slovenci, šta pričate? Od početka nudimo pomoć

Hrvatski MUP demantovao je tvrdnje slovenačkih vlasti da hrvatska policija migrante, koji prelaze u Sloveniju puštaju "kroz hladnu reku Sutlu", ističući da je Zagreb zbog talasa migranata prema slovenačkoj granici od početka Ljubljani nudio saradnju.

Reuters
Kao i uvek, tako i sada: Prebacuju "lopticu" (odgovornost) s jedne na drugu stranu

- Hrvatska je Sloveniji zbog nadolazećeg talasa migranata prema njihovoj granici od samog početka nudila saradnju i pomoć u vidu voza koji bi migrante prevozio direktno do Šentilja - navodi se u saopštenju koje je MUP Hrvatske danas po podne objavio na svom sajtu. 

Navedeni predlog, ukazuje se u saopštenju, slovenačka strana nije uvažila, "a činjenica da Slovenija migrante prihvata u premalom broju preko redovnih graničnih prelaza rezultirala je upravo opisanim: da migranti sami traže bilo kakav prelaz u Sloveniju", prenosi Hina.

Odgovarajući na optužbe da hrvatska policija pušta migrante na putu ka Sloveniji "kroz hladnu reku Sutlu" i "nehumano postupanje", MUP Hrvatske napominje da je takav način prelaska nepovoljan i nesiguran za migrante te ga hrvatska policija ni u kom slučaju nije i neće podsticati. 

- Upravo iz tog razloga Hrvatska se odlučila za organizovani prevoz vozovima i autobusima na svom području. Dolazak novog voza najavljen je slovenačkoj strani, a novinari su pozvani da prate iskrcavanje i prihvat migranata - ističe se u saopštenju i dodaje da su, takođe, neistinite tvrdnje da je tokom jučerašnjeg dana u Sloveniju iz Hrvatske ušlo više od 12 hiljada migranata.

Hrvatski MUP je ponovo apelovao na slovenačku stranu da "migrante, na njihovom putu, propuštaju u dovoljnom broju kako ne bi bili dovedeni u opasnost".

Slovenačke vlasti teško su optužile Hrvatsku da se nehumano odnosi prema izbeglicama tako što ih hrvatska policija ostavlja na mesta koja Slovenci ne nadziru, a tvrdnje su, kako prenose hrvatski mediji, dokumentovane na konferenciji za novinare snimcima termokamerom iz helikoptera.

- Pustili su ih da neorganizirano prelaze reku Sutlu. Nisu ih uputili na most, nego su to svetlosnim znakovima učinili helikopteri naše policije! Šalju ljude u neprikladnoj obući i odeći da prelaze hladnu Sutlu, a nas optužuju da smo neorganizovani - rekao je državni sekretar Boštjan Šefić, preneo je slovenački portal 24ur. On je rekao i da Hrvati stalno pričaju da su humani, a decu i starce bacaju u smrznutu vodu, te da će Ljubljana evropskom povereniku jasno preneti svoje stavove i zahteve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online