Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.05.2010.
15:24
Srna A

Mladić i Karadžić zajedno na optuženičkoj klupi?!

Izmenjena optužnica protiv Ratka Mladića, koju je predložilo Tužilaštvo Haškog tribunala, omogućava eventualno spajanje suđenja bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske sa procesom protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića. Eventulano spajanje procesa biće moguće ako Mladić bude uhapšen u dogledno vreme.

"Obim i struktura predložene optužnice u velikom delu se podudaraju sa optužnicom protiv Karadžića. Predložena optužnica bi, stoga, omogućila eventualno objedinjavanje ovog postupka, u celini ili delimično, sa procesom Karadžiću, ukoliko bi Mladić bio uhapšen u razumnom vremenu", piše u danas objavljenom podnesku koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc.

Tužilaštvo Haškog tribunala predalo je predlog za izmenu optužnice protiv Mladića kako se navodi, "pojašnjava i dalje precizira optužbe, te ažurira pravne i činjenične tvrdnje iz sadašnje operativne optužnice".

Predlog je na potvrđivanje predat holandskom sudiji Alfonsu Oriju, a na njemu stoji potpis glavnog tužioca Serža Bramerca. Kao datum predaje naveden je 10. maj. Tribunal je podnesak najpre objavio juče, da bi ga u toku dana povukao, a aktuelni tekst objavljen je danas.

Slično kao sa optužnica protiv Radovana Karadžića, koja je pregledana i ažurirana po transferu optuženog u Hag, u leto 2008. godine, i optužnica protiv Mladića bi trebalo da se "uskladi sa sudskom praksom Tribunala i novim dokazima" do kojih je optužba došla od 2002. godine, odnosno od kada su dve optužnice, iz jula i novembra 1995. spojene u jednu.

Umesto u sadašnjih 15, Mladić se u novoj optužnici, isto kao Karadžić, tereti u 11 tačaka za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Kao i u optužnici protiv Karadžića, optužba za genocid je razdvojena u dve tačke, od kojih se prva odnosi na 1992. godinu i obuhvata osam bosansko-hercegovačkih opština:

Bratunac, Foču, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenicu i Zvornik, a druga na period od jula do novembra 1995. i na ubistvo oko 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka i nanošenje teških fizičkih i psihičkih patnji hiljadama žena, dece i staraca iz srebreničke enklave. Optužba za učešće u genocidu je uklonjena iz predloga za izmenu.

Optužnica tereti Mladića da je, zajedno sa Karadžićem, bio ključna ličnost četiri odvojena, ali međusobno povezana, udružena zločinačka poduhvata: etničko čišćenje sa ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim, kampanju terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva, uzimanje osoblja UN za taoce u maju i junu 1995. i zločina počinjenih radi eliminisanja muslimana iz Srebrenice.

Tužilaštvo ističe da suština optužbi za koje se Mladić tereti ostaje nepromenjena, ali da se predlogom za izmenu dopunjuju i preciziraju optužbe koje se odnose na njegovu individualnu krivičnu odgovornost i bolje opisuju karakter njegove komandne odgovornosti.

Tužilac očekuje da, po potvrđivanju predloga, sudija izda nalog za hapšenje optuženog, a kopije tog naloga dostave Tužilaštvu, kako BiH, tako i zvaničnicima Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online