Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.11.2015.
04:11
M. Obradović - J. Arsenović - Vesti A

Dodika ruše posle Božića?

Predsednik Srpske juče potvrdio "Vestima" da je spreman plan u pet tačaka, iz opozicije tvrde da je reč o "lažima kojima Dodik prikriva svoje afere"

Trn u oku: Milorad Dodik tvrdi da mu dugo rade o glavi

Opozicija u Republici Srpskoj u saradnji sa zapadom napravila je tajni plan za rušenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, tvrdi portal Sputnjik, koji je imao uvid u dokument "određenih snaga kojima nije po volji njegovo nastojanje da vodi politiku, pre svega, u interesu građana Srpske". S druge strane, iz SDS-a poručuju da su u pitanju laži i podvale "kojima se pokušavaju prikriti brojne Dodikove afere".

Predsednik RS potvrdio je juče "Vestima" da se u BIH radi na njegovom rušenju, ali i urušavanju svih ključnih institucija Republike Srpske i da zaista postoji takav plan u pet tačaka.

- Plan podrazumeva da se ospori autoritet predsednika RS, tako što ću se ja kao predsednik stalno napadati. Tamo precizno stoji da nijedan dan ne sme da prođe da se nešto protiv mene ne otvori, ako nema nešto novo, da se onda reciklira neka priča iz prošlosti, nešto o navodnoj kriminalizaciji. Na tapetu će biti i Vlada RS, a vrhunac svega je treći stav tog dokumenta da se nastoji omalovažiti bilo koja odluka Skupštine RS, što opozicija i čini. Sledeća faza je diskreditacija Radio-televizije RS i uporedo s tim Ministarstva policije - objasnio je Dodik.

Zavera sa Jahorine

Milorad Dodik je u pauzi Međunarodne konferencije o bezbednosti u svetu, koja je juče počela u Beogradu, izneo detalje plana za koji kaže da je sročen na Jahorini i da iza njega stoje neke ambasade u Sarajevu, NVO pod kontrolom zapadnih vlada, kao i pojedine opozicione partije.

Sputnjik navodi da je u kreiranju plana glavnu reč vodio opozicioni Savez za promjene: Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret, koji inače čine vlast u zajedničkim organima BiH sa još nekim manjim partijama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama. Kulminacija napada na Dodika i aktuelnu vlast i maksimalan efekat trebalo bi, kako je predviđeno, da se postigne nekoliko dana posle Božića, a za akciju su, navodno, obezbeđena i "dodatna finansijska sredstva".

Predsednik Socijalističke partije i Dodikov koalicioni partner Petar Đokić izjavio je da se tajni plan opozicije i međunarodnih centara moći za rušenje vlasti u RS može povezati sa onim što se već provodi u Srpskoj, prema Republici i posebno prema Dodiku.

- To je plan koji ima za cilj da ovaj još jedan isečak vlasti u BiH koji nije pod kontrolom centara moći u Sarajevu i onih međunarodnih van Sarajeva, pokuša staviti pod kontrolu, jer se očigledno Republika Srpska sa svojom politikom u ovom trenutku ne uklapa u scenario za BiH i celi region - ocenio je Đokić.

Stalne optužbe

"Plan rušenja vlasti u Republici Srpskoj podrazumeva i stalne optužbe na račun Vlade Republike Srpske i premijera Željke Cvijanović, koju treba nastaviti optuživati i pritiskati direktnim diskreditacijama u vezi sa već poznatim snimkom i stalno plasirati u javnost o Cvijanovićevoj nesposobnosti i nekompetentnosti", tvrdi se u tekstu Sputnjika.

U SDS-u tvrde da "svaki put kada se pojave novi dokazi o milionskim krađama u koje je umešan vrh Republike Srpske, Savez nezavisnih socijaldemokrata plasira priče o navodnim planovima za rušenje Dodika".

- Ta kuknjava nije ništa drugo nego podvale i laži kojima se pokušavaju prikriti brojne afere u koje je umešan Milorad Dodik. U strahu su velike oči. To je samo potvrda da se vrh RS plaši dokaza o kriminalu i saznanja do kojih je došao SDS i Savez za promene. Jedna od tih afera, koje su uzdrmale vrh RS je i saznanje kako je Dodik kupio vilu u Beogradu, kao i kako su isparili milioni iz Birča, Bobar banke, Balkan Investment banke, robne kuće Boska, IRB-a i mnogih drugih firmi - tvrde iz SDS-a.

Udar i na Dan Republike Srpske

Simptomatično je da se objava teksta o tajnom planu za rušenje Dodika gotovo podudara sa najavljenom raspravom u Ustavnom sudu BiH o Zakonu o praznicima Srpske, po zahtevu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića. On, naime, traži da Ustavni sud proglasi Dan i krsnu slavu Republike Srpske, 9. januar, neustavnim i tako zabrani Srpskoj da proslavlja ovaj praznik.

Tim povodom, zajedničkim saopštenjem oglasili su se predsednik Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

- Svaka odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla u pravcu poništavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavljala bi političku, a ne pravnu odluku i ne bi bila provodiva na teritoriji Republike Srpske. Obeležavanje 9. januara kao Dana RS ne ugrožava interese nijednog naroda u Republici Srpskoj, ali bi bilo kakva odluka u pravcu osporavanja tog datuma ugrozila institut demokratskog odlučivaenja i demokratski izražene volje građana Srpske, što je apsolutno nedopustivo. Ni Ustavni sud BiH, niti bilo koja sudska instanca u svetu ne može da poništi narodnu volju manifestovanu kroz odluku Narodne skupštine Republike Srpske da 9. januar proglasi Danom Republike - navodi se u zajedničkoj izjavi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online