Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.11.2015.
07:45
Đ. Barović - Vesti A

Oriću ipak sude u Sarajevu

Haški tribunal odbacio je kao neosnovan zahtev odbrane ratnog muslimanskog komandanta u Srebrenici Nasera Orića da bude obustavljeno suđenje pred pravosuđem BiH. Njegova odbrana je početkom meseca tražila od Tribunala da Sudu BiH naloži obustavljanje postupka zbog toga što je, kako su tvrdili, za iste zločine za koje se tereti u BiH, Orić već oslobođen u Hagu.

Fonet/AP
Naser Orić

Na negativan odgovor iz Haga odbrana je najavila žalbu, ali za Nedeljka Mitrovića, predsednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, ovakva odluka Haškog suda nije iznenađenje već pokušaj Tribunala da se "ne iskompromituje do kraja".

- Suđenje Oriću u Sarajevu od početka se može okarakterisati kao novo ruganje srpskim žrtvama jer i pored veoma ozbiljnih optužbi, on je pušten da se brani sa slobode, što nije bila dosadašnja praksa. Ovog puta sud je pritisnut brojnim dokazima i to ne o njegovoj komandnoj, već ličnoj odgovornosti, o čemu će svedočiti najmanje 30 svedoka - naglašava Mitrović.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal nije mogao da odluči drugačije i zato što su pre nekoliko godina odbili istovetan zahtev Orićevog haškog branioca, Vasvije Vidović, povodom optužnice koju je podiglo tužilaštvo u Bijeljini.

- Doduše, Tužilaštvo BiH je, kad je shvatilo da je reč o jasnim dokazima, po hitnom postupku taj predmet preuzelo na sebe i sumnjam da bi bilo šta uradilo da Orić nije uhapšen u Švajcarskoj po poternici koju je raspisala Srbija - ističe Mitrović.

Advokatska obmana

U zahtevu za obustavu postupka, Orićeva braniteljka Lejla Čović je navela da je Orić 2008. pravosnažno oslobođen krivice za iste zločine za koje je optužen. Mitrović, međutim, ističe da to nije tačno.
- On je tada suđen isključivo po komandnoj odgovornosti. Ovde postoje svedoci, dokazi da je lično odgovoran za smrt najmanje trojice srpskih civila - ističe Mitrović.

Sud BiH je sredinom septembra potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice. Orić, kao bivši komandant muslimanskih snaga u Srebrenici, i Muhić, pripadnik te jedinice, optuženi su da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri srpska zarobljenika. Tužilac Miroslav Janjić je rekao da namerava da pozove 30 svedoka, od kojih će samo jedan imati mere zaštite, kao i da planira da predstavi 63 dokazna materijala. Međutim, i pored odluke Haškog tribunala, još nije određen datum početka glavnog pretresa koji je ranije najavljivan za sredinu decembra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.11.2015. 08:37
Муслимани бране своје борце . Хрвати бране свој род . шииптари бране свој род .А ми Срби смо ухапсили Српског хероја Ратка Младића који је давао свој живот за Републику Српску и предали смо га Хагу и сада умире иза решетака.Народ Србије нема душу ни срце.Срби не желе да пошаљу ни кесицу бомбоне Српском хероју Ратку Младићу.Срби не траже ослобађање Ратка Младића осталих Срба коју су се борили за Српски род.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online