Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.11.2015.
13:50
jutarnji.hr A

Kosovo, Albanija i BiH puni džihadista, najradikalniji u Sandžaku

Prema procenama bezbednosnih stručnjaka, u poslednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa spremnih da krenu u borbu protiv zapadne civilizacije, a najviše ih je u BiH, Albaniji i na Kosovu, piše zagrebački Jutarnji list.

youtube.com
Balkan vrvi od džihadista

Pozivajući se na neimenovane sagovornike bliske bezbednosnim službama, list piše da su "muslimani na Kosovu i u Albaniji" daleko radikalniji nego oni u BiH. Problem je, kažu, u tamošnjim islamskim zajednicama koje su podeljene i isprepletane radikalnim elementima.

Slična je situacija u Makedoniji, a najproblematičnije je u zapadnoj Makedoniji u kojoj većinom obitavaju radikalni islamski Albanci koji sarađuju sa istomišljenicima u Albaniji i u sukobu su sa sekularnim Albancima nacionalistima i makedonskom državom.

Sandžački muslimani najradikalniji

Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji, tvrdi jedan od sagovornika. U tamošnjoj Islamskoj zajednici već godinama traje sukob između dve struje što samo pogoduje daljoj radikalizaciji. Obaveštajni podaci govore da se deo vehabija iz BiH seli na područje Sandžaka u Srbiji, navodi Jutarnji.

U Bosni i Hercegovini Islamska zajednica je prilično jedinstvena u osudi radikalnih islamista i pokušava da primiri situaciju, tvrde sagovornici "Jutarnjeg lista" i dodaju da je, prema dostupnim informacijama, broj radikalinih muslimana sve veći.

Slična je situacija u Sandžaku koju, tvrde, treba posmatrati kao teritorijalnu celinu koja obuhvata Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Što se Hrvatske tiče, list piše da u ovom trenutku u toj državi ima između 50 i 70 osoba koje se kvalifikuju kao ekstremni islamisti, a punktovi njihova delovanja su Pula, Rijeka i Zagreb i svi oni su pod nadzorom službe, a zasad nije primećeno njihovo delovanje koje bi išlo prema nekim terorističkim operacijama.

Prvi radikalni islamisti na ove prostore stigli su sa ratom u BiH kada je tadašnje bošnjačko rukovodstvo odobrilo ulazak stranih boraca iz islamskih država u Armiju BiH te je 1993. godine osnovana brigada El Mudžahedin.

Nakon završetka rata veći deo boraca ostao je u BiH, dobio je državljanstvo, osnovao porodice i širili su ideje radikalnog islama kroz obrazovne i druge ustanove u kojima su se dobro pozicionirali. Već 1998. godine radikalni islamisti nalaze novo područje delovanja, a to je Kosovo, gde su se Albanci sukobljavali sa tadašnjim Miloševićevim režimom i u Makedoniji.

Na prostoru Sandžaka u Srbiji vehabije se pojavljuju početkom 2000. preko noći nastaju ustanove u kojima se propoveda vehabizam. Meta vehabija su socijalno ugrožene slabo obrazovane osobe. Postojala je jaka veza s vehabijama u Bosni te su mnoge vehabije iz Sandžaka odlazile u kamp u Gornju Maoču, nekadašnji centar za obuku vehabija.

Vlasti u BiH u tome nisu videle problem i prećutno su štitile takva vehabijska središta. Sve dok Melvid Jašarević 2011. godine nije zapucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu i ranio tri osobe. Jašarević je vehabija iz Novog Pazara i prošao je vehabijski kamp u Gornjoj Maoči. Poreklom je iz Novog Pazara, kao i Sead Plojović koji je u Hrvatskoj pokušao da osnuje vehabijski pokret. Danas mu se sudi u Srbiji za podsticanje na terorizam.

Drugi najpoznatiji lokalitet je Gornja Bočina u kojoj je glavni vođa bio imam Nusret Imamović koji se smatrao glavnim vođom vehabijskog pokreta u BiH. I prema njemu su tamošnje vlasti bile ambivalentne ili su ga prećutno podržavale.

Imamović je izbegao u Siriju u redove Al Nusra fronta, a SAD ga je stavio na listu najtraženijih terorista i proglasio ga terorističkim liderom u BiH.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.11.2015. 15:11
Da su na celu Srbije ozbiljni ljudi a ne jajare i da BIAradi svoj posao Sanzak bi bio oaza mira i prijateljstva sa muslimanima . Posto je Srbija bezbednosno potpuno izbusrna rezultat toga su vehabije u Raskoj . STRASNO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online