Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 18.05.2010.
14:56
Srna, Vestionline A

BiH rasadnik islamskih terorista

BiH je trenutno jedna od najopasnijih zemalja u Evropi, jer predstavlja rasadanik potencijalnih islamskih terorista - tzv. belu ili evropsku Al kaidu, upozorava se na analitičkom portalu "Međunarodna analitička mreža" (International Analyst Network). U tekstu se navodi da je Novi Pazar postao centar islamskog fundamentalizma.

U tekstu pod naslovom "Međunarodni islamski džihad: prvi globalni teroristički pokret u istoriji" navodi se da novac islamskih organizacija, koji je opran u humanitarnim organizacijama, finansira religijsko obrazovanje najmanje 100.000 mladih bosanskih muslimana.

Tekst navodi da je Novi Pazar u Raškoj (Sandžaku) povezan sa ćelijama Al kaide, i taj grad je u centru pokušaja islamista da izgrade kopneni most od Albanije i Kosova i Metohije do BiH.


Dalje na istok u južnoj oblasti Raškoj nalaze se tri zajednice muslimana: oblasti Sjenica i Peštar (slabije naseljen, većinom muslimanima), Prijepolje ( oko 50 odsto muslimana) i veoma blizu bosanske granice, gde Republika Srpska "kontroliše" uzak koridor Goražde - Priboj... - prenosi portal "Međunarodna analitička mreža".

Iako je između obradiva zemlja u vlasništvu Srba, cilj islamista je da povežu te gradove kao dokaz da je celi region muslimanska teritorija. Ista strategija uspešno je primenjena u BiH, gde su srpski farmeri oterani sa svoje zemlje tokom građanskog rata.

Južno od Srbije je crnogorsko Bijelo Polje sa 60 do 80 odsto muslimanske populacije i Pljevljima, u blizini granice sa BiH, sa 40 odsto muslimana. Ovi gradovi su ključni za ilegalnu trgovinu oružjem i drogom preko Goražda u BiH.

Osim tog obrazovanja, koje sledi interpretacije vehabijskog islama, postoji još jedan vid obuke u različito registrovanim kampovima širom Federacije BiH. Tamo, mlade i pažljivo odabrane vehabije pohađaju "dodatne kurseve" u streljaštvu, postavljanju eksploziva i borilačkim veštinama.

Islamisti imaju i univerzitet u Novom Pazaru

 

U Novom Pazaru otvoren je islamistički univerzitet, naizlged normalan fakultet, ali pod vođstvom islamističkog muftije uskog formalnog obrazovanja. Ova moderna institucija, čiji zvaničnici tvrde da je reč o uobičajenoj obrazovnoj instituciji, otkriva svoj karakter u svom simbolu: simbol vehabija/salafista dava, otvoreni Kuran okružen suncem koje se rađa - stoji u tekstu.

Univerzitet je smešten u obnovljenu bivšu fabriku tekstila i poznat je po radikalnim islamističkim razmišljanjima. Na sajmu knjiga koji je održan u oktobru 2003. godine promovisana je veoma radikalna islamistička literatura, koja je posebno zagovarala konflikt sa Zapadom.

Znak "dava" označava da univerzitet većinom finansira Saudijska Arabija, iako se zna da određene finansije pristižu i sa Zapada, kako bi se potkopali srpski interesi u regionu.



Organizacije kao što su "Furkan", "Aktivna islamska omladima", "Muslimanski omladinski savet" i druge razlikuju se samo po imenu i primarnim donatorima, ali su u svemu drugom isprepletene, uče mlade muslimane kako da se koriste kompjuterom i internetom da bi uspostavili kontakte sa svojim pristalicama širom sveta.

Znajući sve ovo, bivši šef Misije UN u BiH Žak Pol Klajn rekao je nedavno da nekih 200 mudžahedina u BiH ne predstavlja problem, jer se mogu lako kontrolisati. Klajn je znao da će biti mnogo teže zaustaviti širenje mladih bosanskih vehabija u Evropi, omladine koja Osamu bin Ladena i mudžahedine vidi kao svoje uzore.

U BiH i danas postoji snažno prisustvo različitih islamskih grupa pod izgovorom humanitarnih fondova i sličnih filantropskih institucija i ciljeva. Prema tome, ne iznenađuje upozorenje britanskog Forin ofisa za Britance koji putuju u BiH.

Ivan Kolman u svojoj knjizi "Džihad Al kaide u Evropi: avganistansko-bosanska mreža" tvrdi da ključ razumevanja evropskih ćelija Al kaide eži u ratu u BiH.

Koristeći rat kao zaklon, islamski militanti, obučavani u Avganistanu i, lojalni Osami bin Ladenu, sastali su se na Balkanu 1992. godine da formiraju evropsku terorističku mrežu da bi planirali i organizovali nasilne napade na SAD.

Izbijanje građanskog rata u BiH 1992. godine predstavljalo je jedinstvenu priliku za međunarodne mudžahedine da napadnu Evropu, uspostave utočišta u toj oblasti i tako otvore proces ponovnog osvajanja regiona kojima su nekada vladali.

Muslimanski lider Alija Izetbegović želeo je što više podrške i nije oklevao da obezbedi neophodan okvir za "kovanje" islamskih veza. Brojni islamski plaćenici došli su na Balkan da bi podržali "svetu stvar", odnosno uspostavljanje prve islamske države u Evropi.

Na kraju rata 1995. godine veliki broj mudžahedina ostaje i stiče državljanstvo BiH i formira prvu islamsku zajednicu u selu Donja Bočinja. Tokom 2006. i 2007. godine stotinama islamista poništeno je državljanstvo u BiH, ipak za većinu se ne zna gde su, što pojačava bojazan da oni mogu izvesti terorističke napade u budućnosti na tlu Evrope.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.05.2010. 23:47
Da ali nemoj da mesate Republiku Srpsku tu, taj opasni dio tako zvane BiH predstavlja tako zvana Federacija.. Ziv nam bio Dodiku!
Sreda 19.05.2010. 13:42
Sta to ima veze sto i Srpski profesori drze predavanja? To nema nikakve veze sa finansiranjem fakulteta..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online