Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.01.2016.
12:04
Srna A

Dodik: Zapad se vežba na nama

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska 9. januara formirana kao država i da će nastaviti legitimno da gradi svoj državotvorni karakter i jača svoju autonomiju.

Srna
Dodik protiv zapadnjačkog vežbanja na Srpskoj

On je istakao da u vezi sa proslavom 9. januara - Dana i krsne slave Srpske postoji konsenzus svih političkih stranaka u Srpskoj, i onih u vladi i u opoziciji, što je dobro, i što govori o tome koliko je to važno za Republiku.

- To nije pitanje odmeravanja moći ni snage, nego je reč o pokušaju redefinisanja i predstavljanja istorije na drugi način - rekao je Dodik u intervjuu za "Sputnjik".

Dodik je naglasio da Republika Srpska nije proizvod rata, niti genocida, kao što Sarajevo hoće da joj podmetne, te podsetio da je Srpska formalno nastala 9. januara, odnosno nekoliko meseci pre oružanih sukoba i izraz je volje naroda u BiH u momentu raspada bivše SFRJ.

- Republika Srpska može da bude u BiH definisanoj po Dejtonskom sporazumu. Srpska ne vidi svoju budućnost u centralističkoj BiH, ona će se tome suprotstavljati - istakao je Dodik.

Zapad da uvaži realnost

Dodik je naglasio da srpski narod ima dobro iskustvo sa Rusijom, koja nikada nije tražila nikakav ustupak za podršku koju je nesumnjivo davala Republici Srpskoj, i da se to mora poštovati.

- S druge strane, imamo Zapad koji i dan-danas traži da se odreknemo nekih naših nacionalnih pozicija, pa i same Republike Srpske, jer je to, po njima, neki put kojim treba da idemo. U suštini, oni se vežbaju na nama, ne uvažavaju realnost i ne čuju ono što mi govorimo - dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske i dalje vezana za evropske integracije, ali da Srpska nije spremna da se odrekne saradnje sa Rusima.

Visoki predstavnik štiti svoju poziciju

Reuters
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da se procedure ostvaruju svojom dinamikom, da je završena određena faza na nivou pravosuđa i da još treba da se potvrdi i objavi u Službenom glasniku.

Dodik je potvrdio da postoje pritisci da referendum ne bude održan, pre svega, od međunarodnog faktora, visokog predstavnika, koji, kako kaže, brani nasilje koje je sam sprovodio, te ocenio da će doći vreme kada će sve te njihove odluke morati da se revidiraju jer su neodržive, protivne međunarodnom pravu i Ustavu BiH i protiv volje naroda. 

Prema njegovim rečima, pokušavaju da referendum prikažu kao antidejtonsku aktivnost, a referendum je baziran na stvarima kojih inače nema u Dejtonu. 

- Pravosuđe u BiH nije predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Visoki predstavnik BiH duži niz godina spekuliše sa međunarodnim pravom, pogrešno ga tumači i koristi svoju poziciju, moć, da to prezentuje zemljama, koje to lako prihvataju, bez uvida u pravo stanje stvari, kako bi zaštitio svoju poziciju - naglašava Dodik.

Predsednik Srpske kaže da ništa nije urađeno u skladu sa propisima.

- Na nivou BiH mogu da se uvode nove nadležnosti isključivo sporazumom strana, a te strane su definisane Dejtonom, i to su Republike Srpska i Federacija BiH. Dakle, BiH nije strana, ona je neka izvedenica, ona je nešto što može, a ne mora biti. Ona je ono koliko se ove dve strane dogovore, i ništa drugo - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online