Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.01.2016.
08:00
Đ. Barović - Vesti A

Jeziva Božićna poruke Islamske države: Ubijajte po Srbiji i Bosni!

Islamska država za Božić je objavila dokumentarni film "Čast je u džihadu", u kojem ekstremisti takozvane "balkanske brigade" pozivaju svoju braću, radikalne islamiste iz Srbije i BiH, da im se priključe na Bliskom istoku ili da započnu rat na prostoru Balkana koji bi podrazumevao miniranje kuća, ali i "trovanje nevernika".

printscreen
Pretnje otadžbini: Pripadnici Islamske države iz Bosne i Srbije

"Neka crknu"

Islamista potpisan kao Abu Džihad, u filmu koji je prvi put emitovan pre oko godinu dana, poziva sunarodnike da se priključe njegovoj jedinici na Bliskom istoku. A u slučaju da to ne mogu iz "opravdanog razloga", poziva ih da počnu sa ubijanjem nevernika u Bosni, Srbiji i na Sandžaku.

- Vas koji ne možete, koji imate opravdan razlog, pozivam da se borite tamo. Postavljajte im eksploziv ispod auta, kuća. Svima njima. Ako možete, uzmite otrov neki, stavite im u piće, jelo... Neka crknu od muke, neka crknu od otrova. Ubijajte ih na svakom mestu, gde stignete, u Bosni, po Srbiji, po Sandžaku... Vi to možete, Alah će vam pomoći", poručio je ekstremista potpisan kao Abu Džihad.

Medija Centar Beograd
Dževad Galijašević

Osovina Sarajevo - Ankara

- Misionarski rad će se intenzivirati naročito u ruralnim područjima balkanskih zemalja. Oslanjajuće se na već poznatu političku osovinu Sarajevo - Ankara za koju se, kada je reč o radikalnom islamizmu, pokazalo se da daje odlične rezultate i omogućava islamistima izvore finansiranja terorizma, obuku i naoružavanje, neograničeno vrbovanje i mobilizaciju i nesmetanu propagandu. Čak i nekažnjivost nakon izvršenih i potpuno rasvetljenih terorističkih akcija - naglašava Galijašević.

Vest o ovom obraćanju džihadista sa Balkana, u četvrtak je objavljena na televiziji, ali su naši sagovornici primetili da je reč o "repriznom filmu".

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da su u međuvremenu mnogi od aktera ovog filma poginuli, a da je "repriziranje" znak da islamisti doživljavaju teške vojne poraze u Iraku i Siriji, te da je ovo pokušaj regrutacije novih boraca, ali i agitovanje na veliki broj "spavača" u zemljama Evrope.

- Ovo je nastavak pokušaja Islamske države da se pokrenu terorističke akcije na Balkanu i celoj Evropi. Rezultat takvih poziva su bili teroristički napadi na policiju u Kumanovu, policijsku stanicu u Zvorniku, ubistva vojnika u Sarajevu i na pripadnika Obaveštajno- bezbednosne agencije i načelnika štaba zajedničke komande Oružanih snaga BiH generala Ante Jeleča, ali i poznati događaji u Evropi u poslednjih godinu dana - ističe Galijašević i ocenjuje da će Islamisti ubuduće da svoje napade usmeravaju mahom na bezbednosne i odbrambene strukture na Balkanu i Evropi.

Medija Centar Beograd
Zoran Dragišić

Makedonija i BiH slabe karike

I profesor na beogradskom Fakultetu bezbednosti, Zoran Dragišić, kaže da činjenica da se Islamska država odlučila da reprizira poziv na džihad na Balkanu govori da dosadašnji pokušaji agitacije nisu urodili plodom u meri u kojoj su želeli.

- To što su ponovili snimak jeste indikativno i može da govori i slabljenju uticaja Islamske države, ali zbog toga nipošto ne smeju da se opuste bezbednosne službe u regionu, jer je sve sračunato na širenje panike među stanovništvom - ocenjuje Dragišić.

"Balkanska brigada" samo marketing

Prema pisanju italijanske štampe koja se poziva na podatke svojih bezbednosnih službi, u okviru Islamske deluje "balkanska brigada". Međutim, Galijašević ističe da je u pitanju "marketinška vojna formacija".
- Balkanski džihad ratnici su prisutni u gotovo svim islamističkim formacijama i nisu deo jedinstvene vojne organizacije. Prema bezbednosnim procenama u Iraku i Siriji ratuje 370 boraca iz BiH, 350 iz Albanije, 240 sa Kosova i oko 80 iz Raške i sa juga Srbije - naglašava Galijašević.

Ipak, prema njegovom mišljenju, nakon terorističkih napada u Evropi, bezbednosne službe u regionu su značajno pojačale svoje aktivnosti.

- Najslabije karike u bezbednosnim strukturama su službe u Makedoniji i BiH. U Makedoniji zato što je u pitanju duboko podeljena država između albanskog i makedonskog naroda, a u BiH, zato što je jako teško razlučiti posao njihovih bezbednosnih službi koje do sada nisu bile u stanju čak ni da otkriju koliko je tih radikalnih islamista, a kamoli nešto više. Najjače karike su Srbija i Hrvatska, s tim što su naše i bezbednosne službe, ali i antiterorističke jedinice daleko sposobnije - ističe Dragišić.

POVEZANE VESTI

Subota 09.01.2016. 14:24
To su ti isti americki mudzosi iz Bosne 90ih! Sada su jos napaljeniji! Ipak ih ceka 77 devica u raju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online