Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
419
Subota 09.01.2016.
07:45
M. Obradović - Vesti A

Republiko Srpska, srećan ti rođendan!

Republika Srpska danas će proslaviti 24. rođendan u atmosferi bitno drugačijoj od prethodnih godina.

wikimedia.org
Srpska pod jednim barjakom

Dan Republike praznuje se 9. januara, u znak sećanja na dan kada je 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH donela deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH. S obzirom da se ovaj veliki istorijski događaj desio na veliki pravoslavni praznik Svetog velikomučenika Stefana, taj dan se u RS proslavlja i kao krsna slava.

Upravo to je bilo sporno Bakiru Izetbegoviću koji je pred Ustavnim sudom BiH tražio i dobio odluku kojom se Srpskoj zabranjuje proslava 9. januara. S obzirom da su vlasti u Banjaluci poručile da nikada neće prihvatiti odluku Ustavnog suda, a imajući vidu i ogroman otpor srpskog naroda, ovaj Dan Republike biće proslavljen u daleko više svečarskoj atmosferi.

To je vidljivo i na ulicama većine gradova u Srpskoj koji su u danima pre proslave okićeni republičkim zastavama. Očekuje se i da tokom današnjeg dana veliki broj građana pozitivno odgovori na neformalnu inicijativu da se na prozore i balkone postave zastave Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović objašnjava da nema inata u obeležavanju Dana Republike, kao što to tvrde političari u Sarajevu, već da su institucije i građani RS opredeljeni da se taj dan obeleži jer je u njemu sublimirano mnogo istorijskih činjenica i emocija.

- To nije verski praznik, već Dan Republike, svih njenih građana i na taj način je koncipiran. Time se obeležava rađanje Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Spektakl Kusturice

Detalji svečane akademije bili su u tajnosti, ali je procurilo da će ovaj događaj u sportskoj dvorani Borik biti spektakularan kao nikada dosada. Predviđeno je oko 1.200 zvanica, a zasad je poznato da će besedu održati pesnik, akademik i patriota Matija Bećković. Zapaženu ulogu trebalo bi da ima i Emir Kusturica.

Najsvečanije biće u Banjaluci gde će biti održano niz manifestacija, kao i centralna svečana akademija.

Očekuje se dolazak svih visokih republičkih funkcionera, predstavnika opozicije, ali i gostiju iz Srbije koje će predvoditi premijer Aleksandar Vučić.

On je potvrdio svoj dolazak, istakavši da veoma poštuje predsednika RS Milorada Dodika, premijera Željku Cvijanović, člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića i zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića, koje može nazvati svojim prijateljima. Na ovaj način, tvrde upućeni, i Vučić pokušava da ukaže na dobrobit jedinstva koje su iskazali srpski politički predstavnici nakon odluke Ustavnog suda.

POVEZANE VESTI

Subota 09.01.2016. 07:58
Срећан рођендан српска земљо . Част ми је што сам учествовао у стварању РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ . Ако буде требало да се брани оно што смо створили ништа не брини ја се одазивам а и доста мојих колега што смо после много година службе у војсци одбачени као да смо изд-ајници. Што су нас окарактерисали да наше ране нису настале вршењем професионалне службе и поштујући војничку заклетву. Више се цене они који су погазили своју војничку заклетву. ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА И СРБИЈА
Subota 09.01.2016. 12:13
Срећан ти рођендан Републико Српска!Хвала Ратку и Радовану и свима који су учествовали у стварању Српске!
Subota 09.01.2016. 10:01
Срећан Ти рођендан Републико Српска!Хвала Ратку и Радовану и свима онима који су учествовали у стварању Српске!Слава и хвала онима који су положили своје животе у темеље Српске!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online