Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.01.2016.
00:10
B. Simonović - Vesti A

Uz stogodišnjicu od Mojkovačke bitke: Izginuli za spas Srbije

Zato što je mojkovačka epopeja za proteklih 100 godina poprimila zaslužene mitske razmere i obeležja, pored svih znamenitih istoričara, hroničara i istraživača ovog perioda crnogorske istorije, nesumnjivo najveće zasluge ima hadži Radovan Bećirović Trebješki.

printscreen
Hadži Radovan Bećirović Trebješki

Ovaj bard srpskog i crnogorskog pesništva na narodnu žicu, najveći majstor rimovanog epskog deseterca novijeg doba, proslavio se stihovima o možda najslavnijoj, najsvetlijoj i najsvetijoj stranici burne, pa i tragične crnogorske istorije.

Istine i pravde radi, treba odmah reći, da uz Bećirovića, velika zasluga da ta epopeja ne padne u zaborav pripada i guslarima, bez čijih struna ni Mojkovačka bitka, ni pesma o njoj sigurno ne bi dosegli te astralne visine i potrajali ceo jedan vek.

Zakletva

Jednu od najlepših i najupečatljivijih celina u pesmi predstavlja pismo-zakletva, koju uoči bitke vojsci upućuje komandant Janko Vukotić:
Pa tako vi boga i Božića
I dvoglavog orla Nemanjića
I tako vi groba Njegoševa
I ljutoga mača Miloševa
I Grahovca i Careva laza
I junačke časti i obraza
I mramorja s Koma do Blagaja
I junaštva Pivljanina Baja,
I tako vi Nikčevijeh rana
I Kosova i vidova dana
I tako vi srpskijeh gusala
I tako vas prošlost ne gubala,
Ne pustite Nijemce i švabe
Da Rugovsku klisuru ugrabe...

Slom švapske ordije

Bećirović i guslari, prvenstveno Milovan Tomović, Jovan Lakićević i naročito Boško Vujačić, u sazvežđe slave su uzdigli taj, u istoriji nezamapćeni primer žrtvovanja - "da izgine vojska jedna, za spas svoga saveznika..." Da nije njih bilo, zaborav bi zameo priču o "mojkovačkom Termopilu", kako se goloruka, gladna i promrzla crnogorska vojska pod komandom Janka Vukotića, na Badnji dan 1916. godine, isprečila i na mojkovačkim vratima zaustavila silu bečkog ćesara.

Tu strašnu golgotu na braniku otadžbine, na mojkovačkoj Bojnoj njivi, gde je branjen jedini prolaz bratske srpske vojske, koja je, desetkovana i izmrcvarena dugotrajnim ratovanjem, glađu, bolestima i zimom, odstupala kroz namete preko albanskih gudura sa ogromnom masom mučeničkog naroda da spas nađe na jadranskoj obali, preživeo je i tada još nepunoletni dobrovoljac Radovan Bećirović. I njegova puška je tih krvavih božićnih dana plamtela u mojkovačkim gorama, po snegu "momku preko pasa" i ciči od koje se ledila i suza u oku. I on je doprineo slomu švapske ordije na Mojkovcu, ali i dočekao strašni trenutak nepravde kad su pobednici morali položiti oružje i otadžbinu prepustiti švapskom osvajaču, poraženom i poniženom u boju na Mojkovcu.

Ep od hiljadu stihova

I Bećirović će sa nebrojenim drugim junacima sa Mojkovca potom preživeti pakao austrougarskih lagera smrti po Mađarskoj i Čehoslovačkoj, a Mojkovačkoj bici će se vratiti tek 1927. godine kada je sročio ep od gotovo hiljadu stihova, koji će za kratko vreme postati i do danas ostati najlepši spomenik mojkovačkim junacima. Mojkovačka bitka će, inače, ostati trajna Bećirovićeva preokupacija i inspiracija do kraja života, a pored nekoliko osmeračkih pesama (najpoznatija je "Spomenik na Tari"), on će se šezdesetih godina ponovo latiti pera i temeljito prepevati prvobitnu verziju pesme, koja je, uz ostalo, sada za više od 150 stihova obimnija.
Iako je njegova pesma istovremeno i pouzdana istorija, to mu ne smeta da se razmahne, a njegov pesnički dar stvarno zablista i dođe do izražaja uvek kad se oslobodi stega istorijskih činjenica, kad blesne njegova mašta, kad "oslobodi ruku" i udari po pesničkim žicama poput starih majstora, kakvi su bili Filip Višnjić, Starac Milija ili Tešan Podrugović.

Za ilustraciju, evo opisa mojkovačkog razbojišta dan posle stravične bitke i pogibije dve vojske:
Viju vuci a laju lisice,
Svađaju se oko mesa ptice.
Magla ne da sunce da se gleda,
Stoji rika lava i međeda.
A Mojkovac i gore krvave,
Izgledaju pustarije prave.
Gđe su bitke i šančevi bili,
Mrtvi leže, ranjenici cvile;
To su šanci zagrnutih ljudi -
Vuk bi gorski od stra da izludi.
Srne skaču, gavranovi gaču,
Kao nekad na polju Mohaču.
A Mučnica plače od žalosti,
Ljudske su joj otežale kosti...

U jednom pismu, briljantnom kratkom eseju o njegovoj poeziji, koje je 1979. godine pesnik Matija Bećković uputio Radovanu Bećiroviću, pored ostalog stoji i ovo:

"Tvoja najveća zasluga i jeste što si sačuvao od zaborava mnoge ljude i događaje i uveo ih u narodno pamćenje. Oni koje ti nisi opevao svakako manje postoje, a neki postoje samo zato što si ih ti opevao..."

Ako je tačno da se ni za Troju danas ne bi znalo da nije bilo Homera, nesumnjivo je da bi i Mojkovačka bitka odavno već bila negde na margini istorije da nije bilo hadži Radovana Bećirovića Trebješkog, ali i guslara koji su ga "podržali".

Poštovao i protivnike

I kako je, valjda niko kao on, umeo da uveliča, u zvezde da okuje junaštvo i slavu srpskih i crnogorskih vitezova, pravednika i osvetnika, Radovan Bećirović s poštovanjem i uvažavanjem peva i o njihovim protivnicima:
Ne znam broja koliko hiljada,
Pade s Drine do Mojkovca grada.
Je l'ih bilo ne kopati grijeh,
Pošto ih je zagrnuo snijeg,
Gđe im gavran kosti naći neće
Dok okopni i dođe proljeće.
A onda će zvjerke da ih glođu,
A majke se nadat da im dođu.
Jadna majko ne nadaj se sinu,
Ako ti je pregazio Drinu.
Mlada ljubo ti se u dom vraći,
Vi se sestre ne nadajte braći;
Đeca nek se ne nadaju ocu,
Ako im je bio na Mojkovcu...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online