Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.01.2016.
18:38
cdm.me A

Svaki zaposleni Crnogorac dužan 5.000 evra

Građani Crne Gore su za kredite i minuse na tekućim računima dužni skoro milijardu evra, pokazuju podaci Centralne banke. Kako kažu u Centralnoj banci Crne gore, čak 90.133 građana je dužno 16,2 miliona evra po osnovu minusa po tekućim računima.

pixabay.com
Ma šta zaduženi, đetići prezduženi: Prosečni dug po stanovniku u Crnoh Gori iznosi 1.463 evra

U Centralnoj banci saopštavaju da u odnosu na ukupan dug po kreditima, karticama i minusima građana kod banaka prosečno zaduženje po svakom građaninu Crne Gore je 1.463 evra, a ako se to svede na zaposlene građane onda je prosečno dugovanje 5.000 evra.

Dugovanje

Prema podacima Centralne banke, dospeli nenaplaćeni dug po kreditima građana na 30. 11. 2015. je iznosio 39,6 miliona evra, odnosno 4,54 odsto ukupnog duga kredita građana kod banaka, što je manje u odnosu na isti podatak na 30. 11. 2014. godine, kada je procenat dospelog nenaplaćenog kreditnog duga iznosio 4,63 odsto.

U Centralnoj banci saopštavaju da u odnosu na ukupan dug po kreditima, karticama i minusima građana kod banaka prosečno zaduženje po svakom građaninu Crne Gore je 1.463 evra.

Vasilije Kostić smatra da ni na ovu činjenicu ne treba gledati negativno. On naglašava da kada razmatramo iznos zaduženosti, istovremeno treba imati u vidu kreditnu sposobnost dužnika sposobnost vraćanja i izglede u vezi s tim, a ne samo iznos zaduženosti. Na taj način će naša predstava biti realnija.

- U skladu sa tim prosečna zaduženost naših građana od 1.463 evra na prvi pogled ne deluje previsoka, ako se uzme u odnos sa prosečnom zaradom od oko 480 evra tri prosečne zarade što zaista nije mnogo, međutim, treba imati u vidu da svi nisu zaposleni, pa je podatak o ukupnoj zaduženosti bolje sagledati u relativnom odnosu sa ukupnim brojem zaposlenih (oko 180.000) čime se stiče daleko realnija slika jer se dolazi do podatka od preko 5.000 evra zaduženosti po zaposlenom - ističe ovaj ekonomski analitičar.

- To je relativno visok stepen zaduženosti pogotovo ukoliko se uzme u obzir visina prosečne zarade, što sposobnost vraćanja čini vrlo upitnom. Ovakva situacija ukazuje da značajan deo zarade ljudi odlazi na otplatu kredita čime se utiče na pogoršanje ličnog životnog standarda građana - kaže Kostić.

On naglašava da kada razmatramo iznos zaduženosti, istovremeno treba imati u vidu kreditnu sposobnost dužnika sposobnost vraćanja i izglede u vezi s tim, a ne samo iznos zaduženosti. Na taj način će naša predstava biti realnija.

Najmanje duguju oni s najmanjim platama

Kostić kaže da su u regionu i šire najmanje zaduženi građani zemalja u kojima su najniže zarade, jer je njihova kreditna sposobnost niska, što potvrđuje opservaciju da dug obavezno ne mora značiti i lošu situaciju kao ni da niska zaduženost nužno ne ukazuje na pozitivne okolnosti.

- Sa rastom prihoda zaposlenih opada sklonost štednji ili, drugačije rečeno, sklonost zaposlenih zaduživanju raste sa rastom njihovih zarada. Iz ovog proizilazi da zaduženost sama po sebi nije nevolja. Zaduženosti će uvek biti, ali je od suštinske važnosti njen relativan iznos u odnosu na naše prihode - kaže Kostić.

- Naša nevolja se ogleda u relativno niskim prihodima u odnosu na naše potrebe nizak standard, odnosno niske zarade podstiču potrebu za zaduživanjem, a ukoliko zaduživanje brže raste od rasta prihoda, odnosno zarada naša situacija postaje teža i standard pada sve veći deo prihoda odlazi na otplatu kredita, a manje nam ostaje za zadovoljavanje naših potreba. Jasno je, dakle, da se taj problem na održiv način može rešavati samo ekonomskim rastom, odnosno rastom produktivnosti i socijalno pravednijom raspodelom, što zajedno utiče na povećanje ličnih prihoda građana, a sa tim i relativno podnošljivijim nivoom zaduženosti ponaosob - objašnjava on.

Zaduženost nije nužno loša

Vasilije Kostić ističe da kada se govori o zaduživanju uopšte, razumljivo je da je asocijacija primarno negativna, ali treba reći da zaduženost nužno nema negativnu konotaciju, kako mi to često razumemo.

- Ona može biti pokazatelj i nečega drugog suprotno od onoga što nam se njome obično sugeriše. Tako, na primer, Švajcarci su najviše zaduženi, a istovremeno su i najbogatiji (po iznosu neto aktive po glavi stanovnika). Ovim, naravno, ne želim reći kako je dobro biti zadužen, već da pojam zaduženost, pored negativne, može imati i pozitivne konotacije kojih treba biti svestan kada se o njoj raspravlja zadužen obavezno ne znači biti u problemima iako zaduženje, samo po sebi, nije poželjno - kaže Kostić za Pobjedu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online