Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.02.2016.
16:22
Tanjug, Vestionline A

Evo šta strani mediji pišu o novoj hrvatskoj vladi

Zahtev Centra Simon Vizental iz Jerusalima i pisma kojim je najpoznatiji lovac na naciste Efraim Zurof tražio hitnu smenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića okupriao je pažnju svetskih medija, koji konstatuju loš početak nove hrvatske vlade.

Tanjug
Hrvatski sabor: Svi se slažu da hrvatska vlada ne valja

Rojters navodi da je pokušao da kontaktira ministra Hasanbegovića, koji, međuitm, nije bio dostupan, preneo je Index.hr.

"Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na veb stranici dobro poznate antisemitske organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da ga se makne s pozicije ministra u vladi zemlje koja je deo Evropske unije. Još je gore to što ministar slepo odbija da prepozna genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili", istakao je Zurof u pismu, čije je delove prenela britanska agencija.

Zurof smatra da je u pitanju apsolutna revizija istorije Drugog svetskog rata i Holokausta bez ikakvog osnova.

- To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo - smatra on.

Rojters podseća da Hasanbegović pripada koaliciji HDZ-Most i da je nekoliko udruženja do sada tražilo njegovu smenu.

Bečki "Standard": Posao dobili ekstremisti

Hasanbegovićem se bavio i bečki list "Standard", koji navodi da je "početak vlade nastale koalicijom konzervativnog HDZ i nove stranke Most obeležen kulturnim ratom".

Najsporniji je, piše list, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, istoričar koji veliča fašiste i ustaše.

"On želi da uvede zakon o lustraciji, na osnovu kojeg bi predstavnici bivseg jugoslavenskog režima bili isključeni iz javnog života. U najboljem slučaju, u hrvatskoj vladi posao su dobili ekstremisti kako bi skrenuli pažnju javnosti s teških mera koje Hrvatska mora sprovesti kako bi rešila problem velike zaduženosti", ocenio je bečki list.

Za novog ministra ovaj bečki dnevnik kaže da je prijatelj šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji mu je "u najboljem slučaju sredio tu poziciju".

Ipak, "Standard" zaključuje da je to samo jedna od teza i da nije sigurno kako se zapravo dogodilo da Hasanbegović bude deo nove vlade.

Tagescajtung: Kulturni rat

Berlinski "Tagescajtung" ističe da je Hasanbegović novoj vladi doneo loš početak i podseća da su se u Saboru njegovom postavljenju protivili levica i liberali.

List konstantuje da je Hasanbegovićevo imenovanje samo još "povećalo raskol između levog i desnog dela hrvatskog društva.

Takođe, navodi da je u Hrvatskoj u toku pravi kulturni rat koji se vodi protiv Hasanbegovića.

DPA: Hrvati na putu u prošlost

Nemačka agencija DPA, kako prenosi Index, piše da je nova vlada krenula "s putovanjem u ideološku prošlost" i navodi Hasanbegovića kao primer za to.

"Novi ministar kulture izazvao je odbijanje većine hrvatske umetničke scene. Taj istoričar je poznat kao tvrdolinijaš u stvarima poput ljubavi prema domovini", piše DPA, koja citira i zvaničnika riječkog Hrvatskog nacionalnog kazališta Olivera Frljića, koji je upozorio na to da takva politika destabilizuje hrvatsko društvo.

Francuski "Mond": Karamarko, naslednik Tuđmana

Francuski "Mond" je u tekstu o vladi Tihomira Oreškovića napisao da je Hasanbegović jedan od dvojice najosporavanijih ministara.

Prethodno je, naime, bio smenjen ministar branitelja Mijo Crnoja, koji je zagovarao sačinjavanje registra "izdajnika i agresora".

"Ali, Tomislav Karamarko, čvrst zagovornik nasleđa Franje Tuđmana, i pravi vođa nove vlade imenovan na mesto zamenika premijera, u vladu je postavio dvojicu ministara iz redova svoje stranke koji su najviše osporavani", piše "Mond".

Nakon imenovanja Hasanbegovića na mesto ministra kulture, podseća "Mond", došlo je do nekoliko protesta nevladinih organizacija i udruženja koja vode brigu o ljudskim pravima, ali je Orešković stao u njegovu odbranu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.02.2016. 16:35
Ajmo sad jedna hitna Sednica saveta bezbednosti. Jedina moguća mera je bombardovanje Hrvatske i kažnjavanje Hrvata što su podržali takvu vladu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online