Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.02.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbe ugurali među naciste

Istorijsku čitanku "Domovinski rat", objavljenu prošle godine u Hrvatskoj, analizirala je grupa srpskih istoričara na molbu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Njihova analiza može se svesti na konstataciju da je reč o reviziji istorije, gde se Srbi predstavljaju kao agresori, njihove žrtve ignorišu, a Hrvatima daje aura naroda-žrtve.

printscreen
Šovinizam u udžbeniku: Istorijska čitanka "Domovinski rat"

Čedomir Antić, jedan od istoričara koji se prihvatio analize, čak zaključuje da je "Srbija predstavljena kao nacistička Nemačka i pretnja međunarodnom poretku".

"U šumi cifara o poginulim, ranjenim i nestalim stidljivo se provlači podatak o "velikom broju" stanovništva srpske narodnosti koji je "otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA"... Kada se govori o prognanicima i izbeglicama, prećutkuju se stradanja i štete srpskog civilnog stanovništva. Prema autorima, stradanjima su bili izloženi sakralni objekti, "uglavnom Katoličke crkve", dok o popaljenim i porušenim pravoslavnim crkvama nema ni reči", navodi su u analizi profesora Zorana Jevtovića sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Ministri ekstremisti

Već prilikom izbora pojedinih ministara, nova vlada u Zagrebu pokazala je u kom pravcu će delovati kada su u pitanju srpsko-hrvatski odnosi i odnos prema bližoj i daljoj istoriji. Zbog lažnog prijavljivanja prebivališta kako bi smanjio porez, ostavku je posle šest dana morao da podnese ministar branitelja Mijo Crnoja, iako se prethodno "proslavio" listom "izdajnika i agresora". Novi ministar kulture istoričar Zlatko Hasanbegović takođe je poznat po relativizaciji ustaštva i NDH.

Srpski stručnjaci ocenjuju da priručnik, inače namenjen za osnovnu i srednju školu, poseduje snažan indoktrinacijski smisao, da je šovinistički i da nikako ne može doprineti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda.

- Mene to ne iznenađuje, jer smo svedoci da hrvatsko društvo nije smoglo snage da se suoči s događajima 90-ih. Znamo da je još Franjo Tuđman otvorio proces rehabilitacije ustaške ideologije i NDH i da se od tih godina neguje mišljenje da su ustaše borci za slobodu, a ne sramota hrvatskog naroda - komentariše za "Vesti" Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Zanimljivo da ni deo hrvatske stručne javnosti nije bio zadovoljan priručnikom, ali iz sasvim drugog razloga.

U Beogradu podsećaju da su Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske i Školska knjiga iz Zagreba odobrili ne jedan, već tri priručnika za istoriju u kojim se veliča ustaški pokret.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online