Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 09.02.2016.
15:15
Vestionline, Srna A

"Ako Amerika zaista ima crnu listu, očekujem prvo mesto"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik još jednom je ocenio da je mešanje Amerike u unutrašnje stvari bilo koje države, pa i Bosne i Hercegovine, apsolutno nedostojno jedne tako velike zemlje. On je istakao da, ako su zasita tačne tvrdnje da američki ambasador pravi "crnu listu" za političare, očekuje da bude prvi na listi.

Tanjug
Imaće Srpska svoj Ustav: Milorad Dodik

- Ako nisam prvi na toj listi, onda je to poraz za mene - rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da je pre nekoliko dana američki ambasador "držao predavanje kako treba da se ponašaju neki političari".

- Mi imamo izvorni legitimitet i koga će oni staviti na tu listu, apsolutno me ne zanima. Ali to su priče poslednjih 20 godina, stalno neke liste, stalno nešto, ko god je od tih ambasadora frustriran, ne može da ostvari svoje nakaradne ideje, odmah pričaju o nekim listama, pa neka pričaju to je njihov problem. Ako je uopšte tačno to što vi kažete, a ako nije, izvinjavam se gospođi Morin Kormak - rekao je Dodik novinarima.

Izmene Ustava

Govoreći o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima koji je vraćen Narodnoj skupštini Srpske na ponovno razmatranje, te najavljenim izmenama Ustava zbog odrednice popisa iz 1991. godine, Dodik je istakao da popis iz 1991. godine uopšte nije legalizovan, te zapitao zašto osnova za modeliranje organa na ovim prostorima nije uzeta iz 1931. ili 1961. godine.

- Zašto recimo nije 1931. godina osnova za modeliranje organa na ovim prostorima, pa ćete videti da je tamo bilo 70 odsto Srba na ovim prostorima - naveo je Dodik.

Dodik smatra da je kvalifikacija poslednji popis, ako uopšte treba da ulaze te kvalifikacije, jedina adekvatna i održiva u budućnosti.

- Popis iz 1991. godine uopšte nije legalizovan. On nije usvojen na skupštini tada, ja sam bio poslanik Skupštine BiH i, između ostalih, i taj popis kojim su spekulisali muslimani bio je razlog, inicijalna kapisla za rat. Nikada nije usvojen kao zvaničan, a sada to pokušavaju da postave kao zvaničan podatak. Sve pokušavaju nakaradno da urade - naveo je Dodik.

Još jedan visoki predstavnik

Napominjući da je u Ustavu Srpske to nametnuo visoki predstavnik Volfgang Petrič, koji je napisao odrednicu koja uopšte nije trebalo da piše u Ustavu, Dodik je istakao da iz tog razloga Srpska mora naći načina da odgovori, u uslovima kada Bošnjaci blokiraju promene republičkog Ustava već 10 godina.

- Zato sam rekao da će se okupiti neki ljudi, nisam rekao da će se to desiti ni danas, ni sutra, ni za mesec dana, ali da ćemo početi da razmišljamo o tome na koji način doći do suverenog Ustava Srpske u kome će se adekvatno izraziti volja ljudi koji žive ovde, bili oni Srbi, Bošnjaci ili zajedno svi, ali moraće se to poštovati, a ne karikature koje su nametali razni visoki predstavnici - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.02.2016. 16:27
Samo ti može biti čast da budeš prvi na njihovoj crnoj listi.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online