Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 12.02.2016.
18:39
Vestionline A

Hag tvrdi: Tolimir umro prirodnom smrću

General Zdravko Tolimir umro je prirodnom smrću u pritvoru Haškog tribunala, pokazala je istraga koju su sprovele vlasti Holandije, saopštio je Tribunal. Tolimir je deveti Srbin koji je umro u haškom zatvoru.

Reuters
Zdravko Tolimir u sudnici haškog tribunala

U saopštenju se navodi da su holandske vlasti obavile obdukciju i da su zaključile da je Tolimirova smrt posledica prirodnih uzroka.

Uhapeš u Beogradu pa prebačen preko Drine

Tolimir je uhapšen 31. maja 2007. i izručen u Hag. Vlasti Srbije i RS tvrdile su da je uhapšen u blizini Bratunca, u RS. U prvom pojavljivanju pred tribunalom, Tolimir je, međutim, tvrdio da je bio u stanu u Beogradu, a zatim prebačen preko Drine. Na prvom pojavljivanju pred sudijom rekao je i da je do tada bio preživeo tri moždana udara i da je njegovo zdravstveno stanje loše.

Istragu o Tolimirovoj smrti je, pored holandskih vlasti, otvorio i predsednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron. Mehanizam je pravni naslednik Tribunala. U ime Mehanizma, istragu će voditi danski sudija Van Junsen, bivši predsednik Međunarodnog tribunala za zločine u Ruandi.

General Tolimir preminuo je 8. februara u svojoj ćeliji u sudskom pritvoru, u 69. godini života. Tribunal ga je pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici u leto 1995.

U pritvoru Tribunala, Tolimir je čekao da bude upućen na izdržavanje kazne u neku od evropskih zemalja s kojim sud o tome ima poseban ugovor.

Osuđen za genocid

Tribunal je, posle prvostepenog suđenja, generala Tolimira, u decembru 2012, nepravosnažno proglasio krivim za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Odbacujući veći deo Tolimirove žalbe, tu presudu potvrdilo je u aprilu prošle godine apelaciono veće suda, čime je presuda postala pravosnažna.

General Tolimir je, tokom rata u BiH, 1992 -95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića. Važio je za Mladićevog najbližeg saradnika.

Prema pravosnažnoj presudi, Tolimir je dao “značajan doprinos” u sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata čiji su ciljevi bili ubistvo svih vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir je, tokom izricanja presude, preko kravate nosio veliki drveni krst, obešen oko vrata. Tokom suđenja, na početku svakog zasedanja, Tolimir bi glasno poželeo da ishod bude u skladu sa božjom voljom.

POVEZANE VESTI

Petak 12.02.2016. 18:44
Samo se u Hagu umiire prirodnom smrrću,sve ostalo su ubiistva.
Petak 12.02.2016. 18:48
"Поздрављам" ИЗДА,ЈНИКЕ који су учествовали у киднаповању и продаји, Хашком казамату, Србског генерала и хероја, Здравка Толимира. ДУГУЈЕТЕ НАМ ЈОШ ЈЕДНУ СРБСКУ ГЛАВУ, још један живот! Време наплате и намиривања дугова је пред нама. Врло брзо ћете се у то уверити. Видећемо колико ће вам бити од помоћи лажне легитимације са грбом Србије, као и преторијанске гарде, под лажним називима, које воде несрби. ИЗДА,ЈНИЦИ, главом се плаћа ИЗД,АЈА! ПРИПРЕМИТЕ СЕ! ХЕРОЈУ ЗДРАВКУ ТОЛИМИРУ, вечна слава и хвала! Председник удружења СРБСКИХ ВЕТЕРАНА И ДОБРОВОЉАЦА
Petak 12.02.2016. 18:53
Шта ће Хаг друго рећи? Никад нису рекли истину, па зашто би сад?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online