Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2016.
04:00
Đ. Barović - Vesti A

Presuda Karadžiću 24. marta

Sudsko veće Haškog tribunala zakazalo je za 24. mart izricanje presude prvom predsedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću.

Tanjug/AP
Nada se slobodi: Radovan Karadžić

Suđenje je počelo 2009, završeno pre dve godine, a za Karadžićevog pravnog savetnika Gorana Petronijevića sudska odluka će prvenstveno zavisiti od toga li će se sudije rukovoditi pravnim ili političkim motivima.

- Sa predsednikom sam se čuo pre dva dana i on smatra isto što i ja. Ukoliko su sudije presudile po pravilima postupka i dokazima i u skladu sa standardima koji su primenjivani i prema drugima, a ne samo prema Srbima, očekujem dobru presudu. Ali, ako su sudili i vagali dokaze prema političkim kriterijumima i prema dvojnim standardima, posebno onim koji su primenjivani do sada prema Srbima, onda možemo da očekujemo svašta - kaže Petronijević i dodaje da je činjenica da je Karadžić tokom ovog postupka uspeo da svaku tačku optužnice pobije tako da nijedna nije ostala u domenu "van razumne sumnje".

I predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, koji je ujedno i šef istražnog tima Karadžića za prostor Bosne i Hercegovine, general Milomir Savčić, smatra da u slučaju da je sud vrednovao predočene dokaze i izjave svedoka, ne bi bilo dileme da bi prvi predsednik RS veoma brzo mogao da se nađe na slobodi.

- Međutim, verovatno će i ovo biti jedna od onih presuda u kojima nije dominiralo pravo i pravda, već isključivo političke odluke. Ali, bez obzira na to kako ovaj sud odluči, to u slučaju predsednika Karadžića nije okončanje postupaka zato što je to tek prvostepena presuda. Istovremeno, svi mi koji smo stvarali i krvarili za Republiku Srpsku nastavićemo borbu da se sazna prava istina i pored ovakvih sramnih presuda koje se donose u Haškom tribunalu. Ja sam živi dokaz da je tamo na pravdi boga osuđen Zdravko Tolimir zbog događaja kojima nije prisustvovao ili sa njima imao veze. Da apsurd bude kompletan, oslobođen je po optužnici za događaje kojima je prisustvovao, a osuđen za nešto gde se nije ni nalazio - naglašava predsednik Boračke organizacije RS general Savčić.

Direktan prenos

Prvostepena presuda Radovanu Karadžiću zakazana je za 14 časova u sudnici 1 Haškog tribunala. Prema praksi ovog suda, u slučajevima izricanja presuda ne postoji uobičajen "odložen prenos", već se presude direktno prenose preko interneta. Inače, zanimljivo je da će prvostepenu reč sudija Karadžić čuti 24. marta, na dan kada je 1999. godine počelo zločinačko NATO bombardovanje Srbije.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online