Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.02.2016.
18:33
A. Ninkov - Vestionline A

Kolinda šalje ustašu da dočeka patrijarha Irineja?

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izrabrala je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kao svog izaslanika koga će poslati na susret sa Svetim sinodom Srpske pravoslavne crkve u Pakrac.

printscreen
Ustaša koji dočekuje srpskog patrijarha: Zlatko Hasanbegović

Tu informaciju je hrvatski ministar Hasanbegović potvrdio za vesti hrvatske Nove TV, navodeći da će prisustvovati parastosu i sahrani zemnih ostataka četvorice episkopa pakračkih u svojstvu posebnog izaslanika Kolinde Grabar Kitarović.

U Pakracu će se nalaziti članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, predvođeni patrijarhom Irinejom. Pre nego što stignu do Pakraca, patrijarh Irinej će zajedno s ostatkom pratnje posetiti Jasenovac.

Srbi su nekad bili većina u Pakracu, gde ih je pre poslednjeg rata bilo 16.000, dok ih je danas deset puta manje.

U Pakracu se nalazi Saborna crkva Svete Trojice gde se svakog decembra drži parastos za više stotina Srba iz zapadne Slavonije i Bilogore, koje su hrvatske snage ubile od avgusta 1991. do kraja januara 1992. godine.

U građanskom ratu između Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine u periodu 1991. do 1995. godine stvarni ratni zločin nad Srbima desio se upravo u Pakračkoj Poljani.

Bivši SUP Pakrac 1992. godine dostavio kompletan foto elaborat za 286 grobnica komandantu kanadske policije UNPROFOR-a od kojih su 42 ekshumirane i gde je dokazano da su izvršeni ratni zločini nad Srbima. UN i Hrvatsko pravosuđe do danas nisu ništa konkretno preduzeli da se ekshumiraju sve grobnice i da se procesuiraju odgovorni za zločine u Pakračkoj Poljani.

Inače, da je ovde reč o čistoj provokaciji Hrvata, govori i podatak da je baš ovaj hrvatski ministar odmah po imenovanju dospeo u centar pažnje zbog svoje ustaške prošlosti. Naime, on se javno deklariše kao poštovalac ustaškog lidera Ante Pavelića, negira antifašizam i Ustav RH.

Hasanbegović je u prošlosti imao više skandaloznih istupa, a jedan od njih je i odbrana imama Huseina efendije Đoze, koji je tokom Drugog svetskog rata bio u ozloglašenoj ustaškoj "Handžar diviziji".

Čak je i Sabor Hrvatske raspravaljao o kontroverznom hrvatskom ministru čiju su smenu zatražili predstavnici opozicije pošto je u javnosti objavljena sporna fotografija aktuelnog ministra. Naime, nedeljnik srpske nacionalne manjine "Novosti" objavio je na svom portalu arhivsku fotografiju Zlatka Hasanbegovića uz koju je navedeno da se aktuelni ministar 1996. fotografisao s ustaškom kapom i da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Iako je opozicija tražila njegovu smenu, ministar Hasanbegović ostao je u vladi Hrvatske, a sada dočekuje i srpskog patrijarha. Ima li kraja hrvatskim provokacijama?

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.02.2016. 18:39
Sta ce zena, koristi ono sto ima u vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online