Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2016.
05:13
D. Dekić - Vesti A

SPC oprašta fašizam hrvatskom ministru?

Hrvatska, ničim izazvana, ne prestaje da gura prst u oko Srbiji, a novi skandalozni potez hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović povukla je šaljući kao svog izaslanika, proustaškog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na parastos i pokop četvorice episkopa u Pakrac.

youtube.com
Vlast u Zagrebu nastavlja da gura prste u oči Srba i Srbije: Zlatko Hasanbegović

Ministar čija se fotografija sa ustaškom kapom danima vrtela u medijima širom regiona, obreo se na vraćanju zemnih ostataka pravoslavnih episkopa iskopanih početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, rame uz rame sa vrhom Srpske pravoslavne crkve. Radi se o čoveku čiju je smenu tražio lovac na naciste Efraim Zurof, a javnost u Hrvatskoj podsetila da se radi o osobi koja je otvoreno hvalila NDH i poštovala lik i delo Ante Pavelića.

Bez kapaciteta i osećaja

Bivši čelnik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Janko Veselinović smatra da se radi o nastavku ugrožavanja položaja Srba u Hrvatskoj "koji je konstantan i zabrinjavajući".
- Hrvatske vlasti ne čine ništa da to spreče. Ne čini ni međunarodna zajednica, pa čak ni Srbija, a ne znam da li za to nemaju kapaciteta, ili osećaja - kaže Veselinović.

Da se skandali nižu jedan za drugim ukazuje za "Vesti" predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dragan Crnogorac koji je mišljenja da Grabar Kitarović namerno šalje Hasanbegovića kako bi provocirala.

- Provokacija je bila i njegovo slanje na proslavu državnosti Srbije koju je u Zagrebu organizovala Ambasada Srbije, a prisustvo u Pakracu je još veća zbog poznatih proustaških stavova hrvatskog ministra i događaja koji je vezan i za zasedanje Sinoda SPC u Jasenovcu - smatra Crnogorac.

On podseća da je Hasanbegović pokušao da se opere od ustaške ideologije, ali nije priznao da je pogrešio, niti se ikada izjasnio protiv NDH i ustaša. Zato, kaže, kad ga vidi, odmah pomisli na ustaše, samo mu nije jasno zašto Srbija na sve to ćuti.

- Neverovatno je da ni crkva ne reaguje, pa ispada da SPC opravdava ministra sa ustaškom kapom iako svi znamo da su u vreme NDH ubijani Srbi i predstavnici SPC, rušeni manastiri - naglasio je Crnogorac.

Da je prisustvo Hasanbegovića na prijemu Ambasade Srbije u Zagrebu povodom Sretenja skandalozno potvrđuje i zamenik predsednika pakračke opštine Goran Labus.

Demarš zbog poniženja

Odlazak Hasanbegovića u Pakrac, kao i na prijem u srpskoj ambasadi u Zagrebu povodom Sretenja, predsednica DSS Sanda Rašković Ivić vidi kao "pranje biografije čoveka koji je otvoreno zagovarao ustašku ideologiju", ali i kao "nipodaštavanje i ponižavanje Srba u Hrvatskoj". Ona misli da zbog toga, naravno, ne treba ratovati, ali treba delovati diplomatski.
- Srbija bi morala da uputi demarš Hrvatskoj zbog takvog ministra, a srpski ambasador u Zagrebu da zatraži objašnjenje od hrvatske vlasti šta sve to znači - kaže za "Vesti" Rašković Ivić.

- Mislim da je slanjem Hasanbegovića, koga je i hrvatska javnost kritikovala zbog prošlosti i stavova o ustaštvu, na Sretenje, predsednica poslala direktnu poruku Srbiji, ali se o tom događaju skoro ništa nije čulo u javnosti - kaže Labus. On smatra da "povodom Pakraca treba biti realan" jer je Hasanbegović "ovde drugi put među Srbima".

- Na dolazak Hasanbegovića treba gledati kao na ministra u resoru koji pomaže obnovu Vladičanskog dvora i vredne biblioteke, jedne od najjačih u Hrvatskoj - rekao je Labus za "Vesti".

Srbi se izborili za novac

Goranu Labusu, koji smatra da na posetu Hasanbegovića treba gledati sa stanovišta obnove srpske svetinje, suprotstavio se Dragan Crnogorac. On ukazuje da je Hrvatska prihvatila finansiranje obnove zahvaljujući srpskim predstavnicima u Saboru.
- Nije Hrvatska novac dala što je htela, već zato što su se naši zastupnici izborili za to pošto je vladičanski dvor godinama propadao - kaže Crnogorac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online