Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.03.2016.
00:10
Vestionline A

Sarajevo na 1. mart: Slave ubistvo srpskog svata

Vlasti Federacije BiH odlučne su da nastave praksu praznovanja 1. marta, dana kada je 1992. godine počao krvavi rat referendumom o izlasku iz SFRJ u kom Srbi nisu učestvovali i kada je u Sarajevu lokalni kriminalac Ramiz Delalić Ćelo ubio srpskog svata Nikolu Gardovića.

Srna
Čestitka iz federacije: Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je "građanima čestitao dan nezavisnosti BiH", a SDP pozvala Narodnu skupštinu RS da odloži sednicu zakazanu za taj dan uz obrazloženje da je reč o političkoj provokaciji.

SDP čak nastoji da Srbima i RS nametne proslavljanje i neradni dan na 1. mart kojeg je ratne 1995. muslimanski predsednik Alija Izetbegović ukazom proglasio praznikom.

Da podsetimo, 1. marta 1992. održan je referendum o nezavisnosti BiH od SFRJ u kom je učestvovalo 62,7 odsto birača, Muslimana i Hrvata. Istog dana ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji pucano je na srpske svatove i tom prilikom je ubijen mladoženjin otac Nikola Gardović, ranjen sveštenik Radenko Mirović, te spaljena srpska zastava, čime je počeo rat u Sarajevu.

Gardoviće progone i u Švedskoj

Najstariji sin ubijenog svata, Jovan Gardović, postao je sveštenik hrama Aleksandra Nevskog u Beogradu, mlađi Milan je otišao u manastir Krka, potom u Švedsku, a najmlađi Arsenije na Bogosloviju u Beogradu. Sestra Nada se udala za sveštenika u Zvorniku, gde se s porodicom preselio i brat Dragan, ratni invalid.
Prota Milan pričao je da Gardovići na ubistvo oca ne gledaju kao na istorijski događaj, već kao na smrt čestitog čoveka. Nisu ophrvani mržnjom i osvetom. On je sveštenik u Malmeu, a Arsenije u Stokholmu.
- Hramovi koje vodimo, Sveti Sava u Stokholmu i Sveti Ćirilo i Metodije u Malmeu, poslednjih godina bili su oko 20 puta mete napada muslimanskih i albanskih ekstremista - pričao je prota Milan.

Protiv ubice srpskog svata Ramiza Delalića Ćele pokrenuta je istraga tek 2006, a on je zločin nedugo potom priznao u intervjuu za Televiziju Sarajevo. Za taj zločin Delalić nikada nije odgovarao.

Razlog za to je bilo njegovo aktivno učešće u ratu u kom je imenovan za zamenika komandanta 9. brdske brigade takozvane Armije BiH i što je među muslimanskim stanovništvom uživao status heroja. Ali i zato što je iskazao potpunu vernost vlasti na čelu s Alijom Izetbegovićem.

Proces je nekoliko puta pokretan, ali nije dovršen jer je Delalić ubijen 2008. u obračunu koji se pripisuje njegovim suparnicima iz lokalnog kriminalnog miljea.

Srpska ne zaboravlja

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da RS nikada neće priznati prvomartovski referendum, niti zaboraviti gnusno ubistvo srpskog svata.
- Prvi mart je simbol političkih opcija koje su bile za razbijanje Jugoslavije i da bez srpskog naroda odluče o sudbini Srba. To se završilo tragično po sve narode u BiH. Srpski narod se odbranio i RS verifikovao kroz Dejton - konstatovao je Tadić i dodao da će zauvek ostati pitanje da li je neko naložio ubistvo srpskog svata kako bi isprovocirao ratni sukob.

Svedoci su kao napadače prepoznali i Suada Šabanovića, iz Zvornika, i Muhameda Švrakića, sin osnivača zloglasnih zelenih beretki Emina Švrakića. Četvrti je Taib Torlaković, koji je nakon rata ubijen u mafijaškom obračunu u Sarajevu.

Svat Aco Jovančić svedočio je da su domaćini Gardovići na balkon po tradiciji istakli srpsku trobojku i odmah među komšijama Bošnjacima primetili netrpeljivost i zlurade komentare.

- Desetak bandita pokušali su već tada da skinu zastavu, što im svatovi i domaćini nisu dozvolili - pričao je Jovančić kako je počelo, a prota Vojislav Čarkić zaključio je da Srbi u Sarajevu i BiH nisu ni pomišljali na organizovanu zaštitu do tog dana.

On ističe da su se nakon zločina pojavile barikade u Sarajevu i da je postalo jasno da je rat neizbežan.

Ulje na vatru

Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović ocenio je da proslavljanje 1. marta u Sarajevu predstavlja dodatno dolivanje ulja na vatru i stvaranje nestabilnosti.
- Ako se uporedi odnos koji Sarajevo ima prema 9. januaru - Danu Republike Srpske, zaokružuje se slika o tome da se vodi vrlo nekorektna aktivnost u cilju destabilizacije RS - rekao je Popović.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.03.2016. 06:38
Pisam im se na praznik!Pa ta sarajevska go-vna mogu smao sa njihovim pajtasima da slave,a REPUBLIKA SRPSKA ce da slavi nezavisnost!
Utorak 01.03.2016. 00:58
Sta B_A_L_I_J_E slave? 50% gubtiak teritorije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online